Herkes diken üstünde

Güncelleme Tarihi:

Herkes diken üstünde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2001 01:47

Şarbon bakterisine sadece üç ülkede rastlanmasına rağmen tüm dünya diken üstünde. En ufak bir olay hemen her ülkeyi alarma geçiriyor. Bakteriye en son Arjantin'de rastlandı. ABD'den Buenos Aires'e gönderilen bir mektjupta yüzde 98 oranında şarbon bakterisi bulundu.

Şarbon korkusu tüm dünyayı etkisi altına aldı. En ufak bir şüphe, bir mektup, o ülkeyi hemen alarma geçiriyor. Hemen her yerde büyük önlemler alınıyor. Şarbon bakterisine rastlanmasa bile psikolojik etkisi insanlarda ruhsal çöküntülere neden oluyor. Oysa o kadar sansasyona rağmen şarbon bakterisine sadece 3 ülkede rastlandı: ABD, Kenya ve Arjantin. ABD'nin dışında şarbonlu posta saldırılarına uğradığı doğrulanan ilk ülke Kenya oldu. Kenya hükümeti ABD'den yollanan bir mektup sonucunda 4 kişide şarbon bakterisi ortaya çıktığı açıklandı. Ayrıca, ABD'den Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e gönderilen bir mektupta yüzde 98 oranında şarbon bakterisi bulunduğu belirtildi. Fiji adalarındaki ABD Büyükelçiliği'ne, içinde şüpheli madde bulunan bir mektup gönderildi. Testlerin sürdüğü ve mektupla temas eden görevlilere antibiyotik tedavisine başlandığı bildirildi.

CBS'İ DE VURDU

ABD'de son iki enfeksiyon vakası, New Jersey'de adı açıklanmayan bir posta görevlisinde ve CBS'in New York merkezinde ‘‘anchorman’’ ve deneyimli gazeteci Dan Rather'ın asistanı İngiliz Claire Fletcher'da ortaya çıktı. Rather'i hedef alan mektubu açarak hastalığa yakalanan Fletcher'in antibiyotik tedavisi gördüğü ve durumunun iyiye gittiği belirtildi. Dan Rather ise test olmayı düşünmediğini ve ilaç tedavisi olmayacağını söyledi. Rather'a göre ABD'de şu andaki en büyük sorun şarbon değil, korku. Florida'nın Boca Raton kentinde Sun adlı bulvar gazetesinde çalışan 63 yaşındaki foto editörü Bob Stevens şarbon bakterisinden ölmüştü.

ÜLKELERDE DURUM

BREZİLYA

Bir koltuğun altında beyaz toz bulunması üzerine Lufthansa uçağı yere indirilerek dezenfekte edildi. Postanede bulunan şüpheli mektuplar dikkatli bir şekilde taşınarak incelenmeye götürüldü.

VENEZÜELLA

Merkez postanesine gelen mektuplar eldiven ve gaz maskesi kullanan memurlar tarafından damgalanıyor. Yurt dışından gelen mektuplar sıkı kontrolden geçiriliyor.

MACARİSTAN

Sivil savunma, polis, sınır muhafızları ve sağlık görevlileri el ele şarbon tehlikesine karşı yurt çapındra önlem alıyorlar.

PARAGUAY

Şarbon korkusu tüm postanelerde önlem almaya sevketti. Maskesiz ve eldivensiz hiçbir mektuba el sürülmüyor.

HIRVATİSTAN

100 kadar şüpheli mektup ihbarı yapıldı. Bu ülkede de çok sıkı önlemler alınıyor.

AVUSTRALYA

16 şüpheli şarbon ihbarı asılsız çıktı ancak halkın paniğe kapılması üzerine hükümet itidal tavsiyesinde bulundu.

KİMYASAL TREYLERİ ÇALINDI

ABD'nin New Jersey Eyaleti'nde içi kimyasal madde yüklü bir treyler çalındı. New York yakınlarındaki Newark'ta Rockland Corp adlı şirketin parkından kaybolan aracın çekicisi, polis tarafından terk edilmiş olarak bulundu, ancak treyler ile içindeki kimyasal madde ele geçirilemedi. Polis, söz konusu maddenin, gübre ve tarım ilacından oluştuğunu açıkladı. Gübre, teröristler tarafından kuvvetli patlayıcı olarak kullanılabiliyor. Timothy McVeigh, ABD'de yapılan en büyük terörist saldırılardan birini gübre kullanarak gerçekleştirmiş ve Oklahoma City'deki federal binayı havaya uçurmuştu. Böcek ilacı ise çok zehirli bir madde.

YAKALATANA 1 MİLYON DOLAR ÖDÜL

FBI Başkanı Robert Mueller, beyaz toz halindeki şarbon bakterisini yollayanların yakalanmasında rol oynayacaklar için bir milyon dolar ödül konulduğunu açıkladı. İstihbarat kurumlarının, şarbonun ardında Irak ya da Rus mafyası bağlantısının bulunduğuna giderek daha fazla inanmaya başladıkları da ifade ediliyor. 11 Eylül'ün sorumlusu radikal İslamcı terörist Usame Bin Ladin'in şarbon imal etmesinin mümkün olmadığı ve virüsün ya Irak ajanlarından ya da Rus mafyasından alınmış olduğu üzerinde duruluyor.

ABD

6 şarbon vakası tespit edildi. Florida'da bir kişi öldü. Senato çoğunluk lideri Tom Daschle ile ABC, NBC ve CBS gibi ünlü televizyonların ‘‘anchorman’’lerine şarbonlu mektuplar gönderildi.

İNGİLTERE

Canterbury Katedrali'ne bir adamın düşürdüğü şüpheli toz üzerine kilise boşaltıldı ve yapılan testler sonucunda bir şey çıkmadı.

ŞİLİ

Fransa'dan içinde beyaz toz bulunan bir mektup alan ailenin polise haber vermesi üzerine başkent Santiago'da bir apartman boşaltıldı. Roberto CANDIA - AP

İSRAİL

Polis 6 mektubu şarbon şüphesiyle incelemeye gönderdi. Avrupa'dan gelen bir El Al kargo uçağınnda bulunan şüpheli toz incelemeye alındı.

MEKSİKA

ABD'ye komşu olduğu için şarbondan en çok korkan ülkeler arasında bulunuyor. İlaçlar yok satıyor.

RUSYA

Postane görevlileri lastik eldivenler giyerek mektupları tasnif ediyor. ABD'ye şarbon aşısı göndermeyi teklif etti.

BULGARİSTAN

Başkent Sofya'da üzerinde ‘‘şarbon’’ yazılı etiket yapıştırılmış iki paket bulundu.

G.KORE

Tüm metro istasyonlarına, sinemalara, tiyatrolara ve mağazalara Kasım'a kadar gaz maskeleri almaları ve biyoterör saldırılarına karşı eğitim talimatı verildi.

MALEZYA

Sahte şarbon ihbarları panik yaratıyor. Görevliler, korku içinde çalışıyor ve iyice temizlenmeyi ihmal etmiyor.

ALMANYA

Başbakan Schröder'in ofisinin posta servisinde şüpheli beyaz toz bulundu. Laboratuvarlarda şarbon üzerine çalışmalar başlatıldı.

YUNANİSTAN

Gerekli her türlü önlem alınıyor. Öğrenciler, protesto gösterileri sırasında zarfların üzerine beyaz tozlar döküp, şarbon korkusunu sembolize ediyor.

TÜRKİYE

Bakteri yok, şüphesi var. Postane ve emniyette gerekli önlemler alındı. İzmir'de ağaca sıkıştırılan poşet, Turizm Bakanlığı'nda ise bir mektup panik yaratmıştı. 19 kişi hastanelere başvurdu.

Durmuş: ABD abarttı

SAĞLIK Bakanı Osman Durmuş, dün bir TV kanalında yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde şarbon ile ilgili 34 ihbar geldiğini, bunun 18'inin Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nde incelendiğini, ancak şarbon tespit edilmediğini bildirdi. ‘‘Dünya'yı tehdit eden şarbon tehlikesi yok’’ diyen Durmuş, boşuna panik yaratılmamasını istedi. ABD'nin şarbon paniğini abarttığını savunan Durmuş, bunun karşı propaganda aracı olarak kullanılarak, terör örgütüne karşı tepkinin artırılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Vatandaşlara ‘‘Sakin olun’’ çağrısında da bulunan Durmuş, şüpheli mektupların anında imhasını istedi, ‘‘Komşunuza bile söylemeden mektubu yakın’’ tavsiyesinde bulundu.

İdari ataşeye mektup

Almanya'nın Stuttgart kentindeki Türk Başkonsolosluğu'na gönderilen şarbon şüpheli mektubu idari ataşe açmış. Önceki gün, başkonsolosluğa gelen mektupların bina içerisinde dağıtımından sonra, idari ataşeye gelen zarfların birinde beyaz toz çıktı. Bunun üzerine hemen polise haber verildi. Şarbon şüpheli mektubu açan idari ataşe, sağlık kontrolünden geçirilip, beyaz tozun laboratuvar sonuçları belli oluncaya kadar karantinaya alındı. Mektubun açıldığı oda da dezenfekte edildi ve mühürlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!