Her zaman dinlendiğimi düşündüm

Güncelleme Tarihi:

Her zaman dinlendiğimi düşündüm
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2009 00:00

‘Türk Hukuku’nda telefon dinleme, gizli soruşturmacı x muhbir’ adlı kitabın yazarı, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen, her zaman dinlendiğinden şüphe ettiğini ancak buna karşı alacak önlemi olmadığını söyledi.

1989 yılından bu yana dinlemelerle ilgili çalışmalar yapan Prof. Şen, “Hürriyetin en kırılgan olanı özel hayatla ilgilidir” diyerek, şöyle konuştu:
Hukuki açıklar var
Hep beni dinlediklerini düşündüm ama ne yapabilirim? Eğer hukuka uygun bir dinleme varsa gizli olduğundan size bilgi verilmiyor. Eğer hukuka aykırı olarak dinleniyorsam ne yapacağım? Savcıya gidip şikâyet dilekçesi dolduracağım. Savcının gizli dinlemeyi tespit edecek teknik donanımı ve adli kolluğu yok. Savcı, telefonumun bağlı olduğu GSM firmasına yazı yazacak... Dinlemeyle ilgili önemli hukuki açıklar var. Hukuka aykırı ya da hukuka uygun olduğu iddiasıyla gerçekleşen dinlemelerde bir işlem yapılması için dinlenen kişinin savcılığa şikâyet etmesi gerekiyor. Bu kişiye baskı yapılırsa başvuru geriye çekilir. Savcılık res’en araştırmalı. Hukuka aykırı dinlemenin ceza yaptırımı ağırlaşmalı.
Arkadaşlık etmesinler
Hakim ile savcının aynı binada beraber oturup arkadaşlık etmesinin önüne geçilmeli. Hakim, her talebe onay veriyor. Oysa dinleme talebiyle ilgili soyut kavramlar yerine o talebi anlamlı kılan somut verilere dayanmak gerek. Bizde dinlemeye işin kolayına kaçmak için başvuruluyor. Savcıda yasadışı dinlemeyi tespit edecek yeterli ekipman, personel yok.
Hiçkimse, hiçbir müessese kendisini hukukun üstünde görüp kendi kendini denetlememeli. Hepsinin dış denetlemeye açık olması gerekir. Bunun için merkezi bir teşkilat kurulur. 81 ilde bağımsız hakimlerle denetleme yapılabilir. Eğer dinleme denetimsiz olarak devam ederse bu toplumda korku yaratır ve dinleme terörü doğar. Bundan fayda sağlamayı umanlar olabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!