Her kese yazar olma fırsatı

Güncelleme Tarihi:

Her kese yazar olma fırsatı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2001 00:00

Haberin Devamı

Kitabına boşuboşuna yayıncı arayanlara İnternet yol gösteriyor

Yazar olmayı kafasına takmış, ama yayıncı bulamayan herkese İnternet büyük bir fırsat sunuyor: Artık kitaplarınızı İnternet'te yayınlayıp, satabilirsiniz. Üstelik bir yayıncıyı ikna etmek ve kazancınızı paylaşmak zorunda değilsiniz...

Yıllardır üzerinde çalıştığınız bir kitap var; bir roman, bir araştırma ya da bir biyografi. Ama yayınevlerine nasıl ulaşacaksınız? Üstelik bakalım bulacağınız yayınevi kitabınızı basıp dağıtmayı kabul edecek mi? İnternet, amatör kitap yazarları için bu sorunları ortadan kaldırıyor.

Kitabınız basılacak bile olsa, bilgisayar ortamında yazmanız gerekiyor. Eğer kitabınızı, Word dokümanı olarak bilgisayarınızda ya da disketlerde saklıyorsanız, işiniz kolay demektir.

İlk yapmanız gereken şey, Word doküman halindeki kitabınızı, İnternet'te online haline getirecek formata dönüştürmek olacaktır.

NASIL DÖNÜŞTÜRÜLÜR?

İnternet'te genellikle bir kitabın iki ayrı şekilde satışı yapılıyor: Birinci tür kitaplar, elektronik ortamlarda kitap okumak için üretilen EBOOK'larda, avuç içi bilgisayarlarda ya da kişisel bilgisayarlarda kullanılıyor. Kitaplar, bu cihazlara indirilerek, okunuyor. İkinci tür kitaplar ise, illa elimde kağıt olsun isteyenler için, printer'dan basılabilecek halde düzenleniyor.

Siz de yayına hazırladığınız kitabı, bu iki formata uygun şekilde dönüştürmelisiniz. Ardından, kitabınızı yükleyeceğiniz bir platform, bir ebook yayıncısı bulmalısınız.

Örneğin,

www.onlineoriginals.com;

www.cmonline.com/boson;

www.ebookad.com;

www.cyberread.com

www.rocket-library.com

gibi adreslere gidip üye olarak, kitaplarınızı uygun kategoriye kaydettirip, satışa çıkarabilirsiniz. Ya da satışı, kendinize ait siteden yapabilirsiniz.

Eğer kitaplarınızı ‘‘basılabilir’’ halde de satmak istiyorsanız, PDF formatına dönüştürmelisiniz. Bu formatta hazırlanmış online kitaplar, kitap görüntüsünde basılıp (printer'da), kolayca spirallenebiliyor ya da ciltlenebiliyor.

Ebook'larda ise, daha çok Microsoft'un ebook yazılımı kullanılıyor. Bunun için, word dokümandaki kitabınızı, Microsoft Ebook formatına dönüştürmelisiniz. Yapacağınız şey, basit: www.overdrive.com/readerworks adresinden dönüştürücüyü indirin. Yazılımın komutlarını adım adım izleyerek, kitabınızı ebook'larda okunabilecek hale getirin.

Kitabınızı online yayına hazırlamak, işin yarısı, kalan yarısı ise, kitabınıza ilgi yaratmak. Büyük İnternet şirketlerinin yıllık harcamalarının yaklaşık yüzde 40'ını, kendilerini tanıtabilmek için reklama ayırdıklarını biliyor musunuz? Siz, reklam için para harcamayın; ama e-book'unuzun bulunabilmesi için http://ebooksearchengine.com/ adresine kayıt ettirin.

AVANTAJLARI NELER?

Yayıncı aramak ve ikna etmek zorunda değilsiniz.

Kitabınız ilgi çekerse, okurunuzla aracısız buluşma ve para kazanma imkanınız var.

Online kitapları okumak için satılan cihazlar hızla yaygınlaşıyor; bu cihazların kitapların yerini alması bekleniyor.

Henüz bu işi Türkçe olarak yapan hiç kimse yok...

Konuyla ilgili yararlı bilgileri de şu sitelerde bulabilirsiniz:

www.openebook.org

www.ebookpalace.com

http://ebooksearchengine.com/

www.ebookconnections.com

www.digitalworm.com

www.electricebookpublishing.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!