'Hepimiz bir aradayız'

Güncelleme Tarihi:

Hepimiz bir aradayız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2018 00:51

Kurultay tartışmalarının sona ermesinin ardından CHP, yeni sistemde etkin muhalefet yürütmek için strateji hazırlığına başladı. CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, “İmza atan, atmayan, biz bir partiyiz ve hepimiz bir aradayız, önümüze bakıyoruz. Meclis’te muhalefete daha çok iş düşüyor” dedi.

Haberin Devamı

CHP, Meclis’in ikinci plana itildiği yönünde eleştirilerin yöneltildiği ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde etkin muhalefet yürütmek için strateji hazırlıyor. CHP, Kurban Bayramı’nın ardından seçim sonuçlarını değerlendirerek düğmeye basacak. 29 Ağustos’ta yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında 24 Haziran seçim sonuçlarına ilişkin ilk bilimsel değerlendirme yapılacak. CHP, seçimlerin ardından bir grup bilim insanına analizler yaptırmıştı. Bu çalışmada ortaya çıkan sonuçlar, PM üyelerine anlatılacak.

YENİ SİSTEME UYUM
Eylül ayının ilk haftası, 81 il başkanı Ankara’da toplanacak. İl başkanlarıyla yerel seçimler ve yeni dönemde izlenecek siyaset tartışılacak. CHP, 1 Ekim’de Meclis’te yeni yasama dönemi başlamadan, milletvekillerinin yeni sisteme adapte olması amacıyla da çalışma yürütüyor.

ETKİN MUHALEFET STRATEJİSİ
Bu çerçevede yeni sistemde CHP’nin muhalefetine yön verecek ‘etkin muhalefet stratejisi’ hazırlığı yapılıyor. Eylül ortasında yapılması planlanan kampta milletvekillerine hem yeni sistem, hem de yeni sistemde muhalefet stratejisi anlatılacak.

CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, “Meclis’te artık yapacak bir şey yok, Meclis’in gücü kalmadı” yaklaşımlarına katılmadığını belirterek, şunları söyledi: “Yeni sistemde yasama organı olan TBMM’nin parlamenter sistem alışkanlıklarıyla devam etmesi mümkün değil. Bu sistemde Meclis’i güçlü kılacak olan muhalefetin tutumudur. Meclis’i güçlü kılacak bir CHP stratejisini konuşacağız. Yeni dönemde güvenoyu yok, gensoru yok, bakanların yasama görüşmelerine katılması mümkün değil. Ancak Meclis hâlâ bilgi edinme ve denetim yolları için muhtelif araçlara sahip. Meclis araştırma önergeleri bir tanesi. Yazılı soru önergesi etkili bir yöntem. Önergenin cevapları Meclis araştırma önergesine mal edilerek konu edilebilir. Genel görüşme önergesi her zaman verilebilir.

Kurultay tartışmaları artık geride kaldı önümüze bakıyoruz. İmza atan atmayan; biz bir partiyiz ve hepimiz bir aradayız, önümüze bakıyoruz. Şu anda Türkiye’nin çok ağır bir gündemi var. Demokrasi, hukuk, özgürlükler, ekonomik sorunlar... Doların 7 lirayı gördüğü bir süreçte bundan daha önemli bir mesele olamaz.”

Haberin Devamı

Haberin Devamı

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!