Hepatit B kavgasına bakanlık el koydu

Güncelleme Tarihi:

Hepatit B kavgasına bakanlık el koydu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, tartışmaya yol açan Hepatit B tedavisi konusunda KTÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan açıklama ve belge istedi. Genel Müdür Kemalettin Akalın, konuyu Etik Kurul'da değerlendireceklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, Hepatit B konusunda tıp bilimciler arasında yaşanan kavgaya el koydu. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Kemalettin Akalın, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Sait Kapıcıoğlu'nun, yönetmelik hükümlerine aykırı olarak bakanlık Etik Kurulu'ndan izin almadan insanlar üzerinde ilaç araştırması yaptığını açıkladı. Akalın, Kapıcıoğlu'nun Hepatit B'yi İndometazin adlı ilaçla tedavi ettiği ve Hepatit B taşıyıcılığını önleyen yeni bir yöntem bulduğu konusundaki haberleri medyadan öğrendiğini belirterek, şöyle dedi:

‘‘İlaç araştırmaları hakkındaki yönetmelik, insanlara ilaç uygulanarak yapılacak araştırmaları düzenliyor. Buna göre Türkiye'de insanlara ilaç uygulanarak yapılan klinik araştırmalar için ilgili etik kurullardan izin alınması zorunludur. İndometazin adlı ilacın yeni bir endikasyonda denenmesi niteliği taşıdığından yerel etik kurul onayından sonra bakanlığımız Etik Kurulu'nun da iznini gerektiriyor. Bugüne kadar bir başvuru yapılmadı.’’

Akalın, konuyu bakanlık Etik Kurulu'nda değerlendirmek üzere KTÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı'ndan açıklama ve belge istediklerini belirtti.

‘‘Hepatit B'yi tedavi ettim’’ diyen Prof. Kapıcıoğlu'na meslektaşları karşı çıkarak, sözkonusu ilacın 1992'den beri Hepatit B ve Hepatit C tedavisinde Türkiye ve yurtdışında denendiğini söylemişlerd. Bu alandaki uzmanlar adına konuşan Prof. Yılmaz Çakaloğlu, yeterince etkili olmadığı için vazgeçilen İndometazin adlı ilacın, Kapıcıoğlu tarafından ‘çare’ olarak gösterilmesini ağır bir dille eleştirmişti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!