Güncelleme Tarihi:
Kentin ana cadde ve sokaklarında satış yapan meyan ÅŸerbetçilerinin sayısı, sıcaklara baÄŸlı olarak artıyor. Satışlardan memnun olduklarını belirten ÅŸerbetçiler, diÄŸer meÅŸrubatlara göre fiyatı ucuz olduÄŸu için müşteri bulmakta zorlanmıyorlar.Â
Gaziantep'in en yaÅŸlı meyan ÅŸerbetçisi olan Muhtar Sarmış, ''Meyan ÅŸerbetini evimde yapıp satışa sunuyorum. Babamdan öğrendiÄŸim bu iÅŸi 56 yıldır sürdürüyorum. Türkiye'nin en iyi meyanı, Fırat Nehri kenarında yetiÅŸir. Yıllardır alışverip yaptığım köylerden kaliteli meyan köklerini alır ve daha sonra da ÅŸerbet yapıp satarım'' diye konuÅŸtu. Â
Bardağı 100 bin lira olan meyan ÅŸerbetini içenleri serinlettiÄŸi gibi ÅŸifa verdiÄŸini savunan Sarmış, ''Meyan ÅŸerbeti özellikle yemeklerden sonra içildiÄŸi zaman mideyi rahatlatıp hazmı kolaylaÅŸtırıyor'' diye konuÅŸtu.Â
Temmuz ve AÄŸustos aylarında satışlarının arttığını, bu yıl ise aşırı sıcaklar nedeniyle müşteri sorunları kalmadığını vurgulayan Sarmış, şöyle devam etti:Â
''Meyan ÅŸerbetçi satıcılığı yaptığım 56 yıldan beri satışların bu kadar yüksek olduÄŸu dönemi hatırlamıyorum. Yöre insanı, özellikle yemek sonrası meyan ÅŸerbeti içmek ister. Lokantadan çıkanların ikinci adresi oluyoruz.Â
Gaziantep'e gelen yabancılar da ilgilerini çeken meyan ÅŸerbetini içip çok beÄŸendiklerini söylüyorlar. Bazıları tarifini alıyor. Hayırseverlerin, meyan ÅŸerbetini ücretsiz olarak dağıtmaları (sebil) iÅŸlerimizin daha da iyi gitmesine neden oluyor.''Â