Helallik verilmeyen cenaze gömülür mü

Güncelleme Tarihi:

Helallik verilmeyen cenaze gömülür mü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 09:51

Petlas'ın patronu Abdulkadir Özcan'ın cenazesinde ortaya çıkan eski bir çalışanı kendisine hakkını helal etmediğini söyleyince ortalık karıştı. Peki helallik verilmeyen bir kişinin cenazesi ne olur?
Cevabı ilahiyatçılar verdi:

Haberin Devamı

ÖLÜLER HAYIRLA ANILIR
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş:

Merhum şahsı tanımıyorum, ancak onunla çalıştığını iddia eden ve kendisinde hakkı kaldığını öne süren kişinin “Hakkımı helal etmiyorum” demesine gerek yoktu. Cenazesine de gitmemesi gerekirdi. Cenazelerin öncesinde cemaate sorulan “Hakkınızı helal ediyor musunuz” sorusunun da bir anlamı yok. Zaten İslam’da böyle bir şey yok. Zamanla gelenek haline gelmiş bir şey. Çünkü kul affetse bile Allah affetmedikten sonra kurtulamaz. Bir kişi bir başkasının hakkını gasp etmişse Allah’a karşı da suç işlemiş olur. Kurtulması için Allah’ın da onu affetmesi gerekir. Öte yandan İslam’da ölüleri hayırla anma geleneği vardır. Peygamber Efendimiz “Ölülerinizi hayırla anınız” telkininde bulunmuştur.

PEYGAMBERİMİZ CENAZE NAMAZINI KILMAZDI
Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz:
Bu vatandaşın davranışının anlamı şudur: “Seninle ahirette hesaplaşacağım. Benim hakkım ona geçti helal etmiyorum. Kıyamet günü onunla hesaplaşacağım.” Peygamberimiz namaz kılınmadan önce sorardı: “Bunun kimseye borcu var mı?” Yok derlerse namazını kılardı. Varsa o zaman “Borcunu ödeyin ondan sonra kılalım” derdi. Eğer ödeme imkanı yoksa kendisi bırakır diğerlerinin kılmasını isterdi. Şimdiye kadar sayısız cenaze törenine katıldım. Böyle helal etmiyorum diyene hiç rastlamadım daha önce. Zaten hakkını helal etmiyorsa cenaze namazına neden gelmiş.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!