HDP barajı geçti mi? HDP yüzde kaç oy aldı?

Güncelleme Tarihi:

HDP barajı geçti mi HDP yüzde kaç oy aldı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2015 20:00

Bugün yani 7 Haziran 2015 genel seçim sonuçları merakla bekleniyor. Meclis aritmetiğini büyük oranda değiştirecek olan HDP 'nin barajı geçmesi ve alacağı oy oranı ise bu seçimin en çok merak edilen konusu. HDP'nin barı geçip geçmediği ve yüzde kaç oy aldığı en çok merak edilen 2 soru. HDP'nin yüzde 10 barajını geçmesi halinde meclisde bulunma hakkı olacak. İşte detaylar.

Haberin Devamı

HDP barajı geçip meclise girebilecek mi? HDP seçim sonuçları ve barajı geçti mi sorusu bu seçimin en merak edilen sorusu. Türkiye 2015 seçimleri için sandık başına giderken en çok merak edilen HDP barajı geçti mi seçim sonuçlarına göre son oy oranı ne olacak? 7 Haziran 2015 günü yapılan genel seçimler sonucu meclise girecek olan milletvekilleri seçim yasağı kalkar kalkmaz bu sayfada olacak.

Seçim çalışmaları boyunca aktif rol alan HDP'li kadınlar, sandıkların güvenliğine de öncülük etti. Sandıkların korunması ve kadınların sandıklarda üstleneceği sorumluluk ile görevi değerlendiren HDP Örgütlemeden Sorumlu MYK Üyesi Pervin Oduncu, 7 Haziran seçimlerinde en büyük güvenliğin halkın bilinçli davranıp oylarına sahip çıkması olduğunu belirterek, bununda bir öz savunma olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Oy durumlarındaki son durum için linke tıklayınız:

Seçim Sonuçları

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş oyunu kullandı, oy zarfını sandığa atmasının ardından, Demirtaş basın mensuplarına açıklama yaptı. İstanbul'da oy kullanan Demirtaş, oy verme işlemlerinin tamamlanmasının ardından yaptığı ilk açıklamasından "Zorlu, sıkıntılı bir seçim kampanyasını tamamladık. 8 Haziran'da özgür bir Türkiye'ye uyanacağız." dedi.

SEÇİMDE HANGİ İL KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARACAK?

7 Haziran 2015 milletvekili genel seçimleri sonuçlarına göre Adana , Eskişehir , İstanbul , Ankara ve İzmir başta olmak üzere hangi ilden kaç milletvekili çıkacak?

YSK'nın açıkladığı illere göre milletvekili sayıları şöyle; "Adana 14, Adıyaman 5, Afyonkarahisar 5, Ağrı 4, Amasya 3, Ankara 32, Antalya 14, Artvin 2, Aydın 7, Balıkesir 8, Bilecik 2, Bingöl 3, Bitlis 3, Bolu 3, Burdur 3, Bursa 18, Çanakkale 4, Çankırı 2, Çorum 4, Denizli 7, Diyarbakır 11, Edirne 3, Elazığ 4, Erzincan 2, Erzurum 6, Eskişehir 6, Gaziantep 12, Giresun 4, Gümüşhane 2, Hakkari 3, Hatay 10, Isparta 4, Mersin 11, İstanbul 88, İzmir 26, Kars 3, Kastamonu 3, Kayseri 9, Kırklareli 3, Kırşehir 2, Kocaeli 11, Konya 14, Kütahya 4, Malatya 6, Manisa 9, Kahramanmaraş 8, Mardin 6, Muğla 6, Muş 3, Nevşehir 3, Niğde 3, Ordu 5, Rize 3, Sakarya 7, Samsun 9, Siirt 3, Sinop 2, Sivas 5, Tekirdağ 6, Tokat 5, Trabzon 6, Tunceli 2, Şanlıurfa 12, Uşak 3, Van 8, Yozgat 4, Zonguldak 5, Aksaray 3, Bayburt 2, Karaman 2, Kırıkkale 3, Batman 4, Şırnak 4, Bartın 2, Ardahan 2, Iğdır 2, Yalova 2, Karabük 2, Kilis 2, Osmaniye 4, Düzce 3"

Haberin Devamı

DEMİRTAŞ'IN HAREKETİ SALONDA GÜLÜŞMELERE YOL AÇTI

HDP barajı geçti mi HDP yüzde kaç oy aldı
Selahattin Demirtaş’tan oy kullanmadan önce ilginç hareket

Demirtaş açıklamalarda bulunduktan sonra oyunu kullanmak için zarfı atmak üzere sandığa yöneldiğinde ilginç anlar yaşandı. Demirtaş, zarfı sandığın üzerine doğru fırlattı. Demirtaş bu hareketi salonda gülüşmelere yol açtı.

HDP barajı geçti mi HDP yüzde kaç oy aldı

HDP EŞ GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ KİMDİR?

1973 yılında Palu’da doğdu, ilkokul ve liseyi burada bitirdi. Lise sonrasında 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda okumaya hak kazanan Demirtaş, iki yıl okuduğu bu bölümden politik gerekçeler nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Ardından bir kez daha girdiği üniversite yerleştirme sınavında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı ve başkente taşındı. Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra bir süre serbest avukatlık yaptı.

Haberin Devamı

Ardından İnsan Hakları Derneği’nin Diyarbakır Şube yönetiminde görev aldı. Dönemin İHD Başkanı Osman Baydemir’in belediye başkanı seçilmesinin ardından, İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı’na seçildi. Dernek, Demirtaş’ın başkanlığı döneminde, faili meçhul cinayetlerin üzerine giden bir politika izledi. Aynı dönemde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır Şubesi derneklerinin kurucuları arasında yer aldı. 2007 yılında Demokratik Toplum Partisi’nde (DTP) aktif siyasi mücadelesine başlayan Demirtaş, aynı yıl gerçekleştirilen genel seçimlerde, DTP ve Türkiye demokrasi güçlerinin ortak ‘Bin Umut Adayları’ Diyarbakır listesinden 23. Dönem Milletvekili seçildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oluşturulan DTP grubuna katıldı ve 34 yaşında partinin grup başkanvekilliğini üstlendi.

Haberin Devamı

2009 yılında DTP’nin kapatılmasını izleyen süreçte, milletvekillerinin Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) geçişi sonrası 2010 yılında toplanan olağanüstü kongrede Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak BDP’nin yeni eşbaşkanları seçildiler. 2011 Türkiye genel seçimlerine ise bu defa 18 ayrı demokrasi hareketi ve BDP’nin desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun Hakkari adayı olarak giren Demirtaş, 24. Dönem Milletvekili seçildi.

Ateşkes ve barış sürecinin de başladığı bu son dönemde BDP Eş Genel Başkanlığı görevini yürüttü. 22 Haziran 2014 tarihinde, bileşenleri arasında BDP’nin de bulunduğu Halkların Demokratik Kongresi’nin partilileşme sürecinde kurulan ve seçim sonrası çok daha geniş bir katılımla vücut bulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanlığına Figen Yüksekdağ ile birlikte seçildi.

Haberin Devamı

SELAHATTİN DEMİRTAŞ OYUNU KULLANDI

ORC ARAŞTIRMA
Mayıs ayının ilk açılanan anketlerinden birisi ORC Araştırma'ya aitti. Firmanın 3 - 7 Mayıs 2015 tarihlerin yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçları, özellikle Ak Parti kandında büyük bir sevince neden oldu. Mayıs ayının sonlarına doğru birtakım haber sitelerinde ORC Araştırma'nın son anketi olarak açıklanan veriler ise, bizzat ORC tarafından yalanlandı. ORC en son gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını seçim yasaklarına rağmen 3 Haziran tarihinde sosyal medya üzerinden duyuracağını açıkladı. ORC açıkladığı son anketteki tahminlerinde ise Ak Parti'yi G.5, CHP'yi #.9, MHP'yi , HDP'yi ise %8.1 olarak duyurdu.

KONSENSUS ARAŞTIRMA
2015 Seçimleri'nde, diğer seçimlere göre biraz daha pasif kalan Konsensus Araştırma ise 7 Haziran için yaptığı tahminlerini Habertürk ekranlarında, başkanı Murat Sarı aracılığı ile kamuoyuyla paylaştı. Ak Parti'nin oy oranını Mayıs ayı itibari ile C.9 olarak tahmin eden Konsensus Araştırma muhalefet partilerinden CHP'yi &.7, MHP'yi ise .8 olarak açıkladı. Konsensus, HDP'yi ise %9.7 olarak belirterek, 7 Haziran akşamında yaşanacak heyecan hakkında ipucunu vermiş oldu. Bu araştırma sonucu dışında Konsensus'un açıkladığı veya açıklayacağı başka bir anket ise bulunmuyor.

KONDA
Mayıs ayında medyaya yansıyış açısından en dikkat çeken anket sonucu ise Konda'dan geldi. Konda'nın resmi olarak açıklamadığı ancak birçok ekonomi haber sitesi tarafından, Konda'nın kendi müşterilerine gizli olarak gönderdiğini iddia ettiği anket büyük bir şaşkınlık yaşattı. Öyle ki Businiess HT gibi ekonomi haber siteleri, anketin varlığını açıkladıkları gün dolar kurunda yaşanan ani yükselişi bile iddia edilen bu ankete bağladılar. Söz konusu araştırmanın sonuçlarında Ak Parti @.5, CHP (.7, MHP .4, HDP ise .5 olarak gösterildi.

AKAM ARAŞTIRMA
AKAM'ın Mayıs ayının 15 - 20'si arasında gerçekleştirdiğini duyurduğu anketin sonuçları da, oldukça tartışılacak veriler sundu. Ankete göre Ak Parti'nin @'ın altına düştüğü ve oy oranının 8.94 olduğu belirtilirken, CHP (.09, MHP .61, HDP ise .78 olarak açıklandı. Ankette Milli İttifak olarak adlandırılan ve Saadet Partisi - Büyük Birlik Partisi ittifakı ile seçim barajını aşma hesaplarını yapan, Saadet Partisi ise %2.24 oy oranında gösterildi. AKAM gerçekleştirdiği bu anketi 2976 kişi ile görüşerek yaptığını duyurdu.

SONAR
Açıkladığı bir önceki anket sonuçlarında çeşitli çevreler tarafından eleştiriye maruz kalan Hakan Bayrakçı yönetimindeki Sonar Araştırma ise seçimler öncesindeki son araştırmasının sonuçlarında Ak Parti'yi A, CHP'yi &, MHP'yi .1, HDP'yi ise .4 oranında açıkladı. Sonar açıkladığı bu son verilerin ardından, seçim nabzında bir değişiklik olup olmadığını öğrenmek için gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını ise seçim yasaklarına rağmen 2 Haziran'da sosyal medya üzerinden açıklayacağını duyurdu.

GENAR
Türkiye'nin en köklü ve en eski kamuoyu araştırma firmalarından birisi olan, İhsan Aktaş'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Genar ise gerçekleştirdiği son ankette partilerin oy oranlarını şöyle açıkladı. Ak Parti D.6, CHP %.8, MHP .7, HDP ise %9.5.Diğer anket firmaları gibi Genar da yaptığı son araştırmanın sonucunu 4 Haziran'da sosyal medya üzerinden duyuracağını açıkladı.

ANDY-AR
Mayıs ayı içinde iki farklı anket yayınlayan Andy-Ar, açıkladığı son anketin verilerinde Ak Parti'yi A.9 CHP'yi %.8,MHP'yi , HDP'yi ise .7 oranında açıkladı. Andy-Ar Başkanı Faruk Acar, açıkladıkları bu son anket öncesi yaptığı açıklamada, Nisan ayına göre partilerin oy oranlarında bir değişim yaşandığını ifade etti. Acar'a göre HDP her ne kadar seçim barajını aşmış olarak görünse de, hala bıçak sırtında bulunduğunu ifade etti.

DENGE ARAŞTIRMA
Mayıs ayı genelinde yaptığı seçim anketi sonuçlarını paylaşan bir diğer firma ise Denge Araştırma'ydı. Denge'nin açıkladığı ankette Ak Parti D.6, CHP %.5, MHP .1, HDP ise .5 oranında seyretti. Denge'nin daha önce açıkladığı bir diğer ankette ise HDP baraj altı gösterilmişti. Araştırmanın dikkat çeken bir diğer verisi ise kararsız seçmenler hakkında oldu. Denge'ye göre 2015 Genel Seçimleri'nde büyük bir önem taşıyan kararsız seçmenlerin oranı seçim günü yaklaştıkça hızla düşmeye başladı. Buna göre kararsızların oranı %4.6 oranında çıktı

VERA ARAŞTIRMA
Genel seçimler öncesinde adını duyuran bir diğer anket firması da VERA Araştırma oldu. Seçimlere sayılı günler kala açıkladığı ankette Ak Parti'yi C.5 oranında belirten VERA, CHP'yi '.1, MHP'yi , HDP'yi ise %9.6 oranında açıkladı. VERA'nın yaptığı seçim anketinde katılımcılara aynı zamanda Başkanlık Sistemi hakkındaki düşünceleri de soruldu. Bu sorunun karşısında ise katılımcıların H'i Başkanlık Sistemi'ne karşı olduğunu belirtirken, evet diyenlerin oranı ise @.3 oldu.

GEZİCİ ARAŞTIRMA
Seçimlere sayılı günler kala yasaklar öncesi açıkladığı anketle büyük dikkat çeken Gezici Araştırma ise Ak Parti'nin oy oranını yurt dışı oylarının da dahil edilmesiyle birlikte 9.3 olduğunu açıklarken, CHP'yi ise (.5 oranında gösterdi. MHP'nin .2 ile üçüncü çıktığı ankette HDP ise bugüne kadar yayınlanan anketlerdeki en yüksek oy oranında gösterilerek .4 olarak açıklandı. Gerçekleştirilen anketin bir diğer özelliği ise çalışmanın tıpkı seçimlerde olduğu gibi sandık yöntemi kullanarak yapılmasıydı.

METROPOLL ARAŞTIRMA
Prof. Ozer Sencar'ın başkanlığında çalışmalarını yapan Metropoll Araştırma Mayıs ayında açıkladığı son anketin sonuçlarında partilerin oy oranını şu şekilde kamuoyuna sundu. Ak Parti B.8, CHP ', MHP .1, HDP ise %9.2. Daha önceki açıklamalarında da sık sık HDP'nin bıçak sırtında bulunduğunu ifade eden Ozer Sencar'a göre seçimlerin kaderini HDP'nin barajı aşıp veya aşmayacağı belirleyecek büyük ölçüde. Metropoll Araştırma da belirtilen anketin sonrasında resmi olarak yeni bir anket sonucu açıklamadı.

KAMU-AR
Yapılan araştırmalar içerisinde MHP'yi en çok umutlandıran anket sonucu ise Kamu-Ar'dan geldi. Kamu-Ar'ın 5223 kişi ile gerçekleştirdiği anket çalışmasında Ak Parti 5.3 oranında açıklandı. (Bu oran bugüne kadar açıklanan anketler arasında Ak Parti'yi en düşük gösteren oran oldu.) CHP'nin ise '.9 oranında gösterildiği ankette MHP ise 2015 Mayıs ayının sonuna kadar açıklanan anket sonuçlarındaki en yüksek oy oranı olan #.1 oranında gösterildi. Diğer firmaların aksine Kamu-Ar^'a göre HDP ise seçim barajının bir hayli gerisinde kaldığı belirtilerel %7.7 oranında açıklandı.

MAK DANIŞMANLIK
Anket firmaları içerisinde geçen yıldan bu yana adını sık sık duymaya başladığımız MAK Danışmanlık ise yasaklar başlamadan önce açıkladığı son sonuçlarda Ak Parti'nin oy oranını C.56 olarak belirledi. Diğer partilerin oy oranı ise şöyle oldu. CHP $.9, MHP .4, HDP ise %9.94. Ancak Mak Danışmanlık Başkanı Mehmet Ali Kulat, yaptıkları ankette yurt dışı oylarının hesaba katılmadığını, söz konusu bu gurbetçi oylarının da eklenmesiyle, 7 Haziran akşamında daha farklı bir sonucun ortaya çıkabileceğini söyledi. Kulat'a göre yurt dışı oylarında Ak Parti çok büyük bir farkla ilk sırada yer alıyor.

POLİTİC'S ARAŞTIRMA
Bursa merkezli kamuoyu araştırma firması Politic's Araştırma ise 17 - 23 Mayıs 2015 tarihlerinde 20 ilde 4200 kişi ile yaptığı anketin sonuçlarında Ak Parti'yi E.2, CHP'yi &.3, MHP'yi .4, HDP'yi ise %9.6 oranında açıkladı. Politic's Araştırma yayınladığı ankette seçim günü yaklaştıkça kararsız olan Ak Parti seçmeninin kendi partilerine geri döndüğünü ve bu durumun da Ak Parti oylarınını son haftalarda yükselterek E'in üstüne taşıdığını belirtti. Anket ayrıca yaş aralığına göre partilerin oy dağılımı veriler de sunuldu.

AKSOY ARAŞTIRMA
Daha çok farklı kulvarlarda araştırma hizmetleri ile bu güne kadar adını duyduğumuz Aksoy Araştırma, 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde müşterilerinden gelen yoğun istek sonucu gerçekleştirdiğini duyurduğu 2015 seçim anketi çalışmasında partilerin oy oranlarını aşağıdaki tablodaki gibi açıkladı. Aksoy Araştırma'ya göre seçimlere sayılı günler kala Ak Parti B.5 ,CHP &.2, MHP .2, HDP ise .6 oranında bulunuyor. Açıklanan araştırma sonucu ise kararsız seçmenin de partilere orantısal olarak dağıtılmasıyla ortaya çıktı. Aksoy'a göre kararsız seçmelerin oranı ise .3.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!