HDP barajı geçti mi? HDP yüzde kaç oy aldı? 1 Kasım 2015

Güncelleme Tarihi:

HDP barajı geçti mi HDP yüzde kaç oy aldı 1 Kasım 2015
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2015 21:42

1 Kasım 2015 genel seçim sonuçları merakla bekleniyordu. Meclis aritmetiğini değiştiren HDP'nin barajı geçmesi ve alacağı oy oranı ise bu seçimin de en çok merak edilen konularından biriydi. 7 Haziran'da yüzde 13 oy alan HDP, 1 Kasım seçimlerinde oy kaybetti ama yurtdışı oylarıyla baraj sınırında kaldı. İşte detaylar...

Haberin Devamı

HDP seçim sonuçları ve barajı geçti mi sorusu bu seçimin en merak edilen sorularından biriydi. 

7 Haziran seçimlerinde yüzde 13'e yakın oy alarak, seçim barajını rahat şekilde aşan HDP, 1 Kasım seçimlerinde hemen hemen tüm seçim bölgelerinde oy kaybetti.

HDP'nin Türkiye genelinde aldığı oy oranı yüzde 10 civarına indi. Bu da, HDP için"baraj altı kalabilir mi" söylentilerini ortaya çıkardı. HDP yetkiilileri, partinin oylarının yüzde 10.4 civarında olduğunu, yurtdışı oyların da eklenmesiyle bu oranın yüzde 10.8'e ulaşmasını beklediklerini açıkladılar.

HDP BARAJI GEÇEMEZSE, BAŞKANLIĞIN ÖNÜ AÇILABİLİRDİ

HDP'nin yüzde 10'un altında kalması halinde, Türkiye'de sistem değişikliğinin de önü açılabilecekti.AKP'nin gerek 7 Haziran'da, gerek 1 Kasım'da seçim bildirgesine koyduğu Başkanlık sisteminin önü açılabilir. Mevcut anayasa uyarınca, Anayasa'da değişiklik için 367 vekilin desteği gerekiyor.Anayasa değişikliklerini referanduma götürmek için ise 330 vekil yetiyor. HDP'nin baraj altı kalması halinde ise, AKP'nin en azından 330 vekil sayısına erişmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

HDP'nin en çok oy kaybettiği iller:

Bingöl ,32
Ağrı ,94
Kars 12,24
Bitlis ,11
Van ,52a

 DEMİRTAŞ'TAN TRT'YE İMALI SÖZLER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!