Hayvan Siyaset Belgeseli…

Güncelleme Tarihi:

Hayvan Siyaset Belgeseli…
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 20:03

HAYVANLAR ALEMİ (35-A) - Sevgili Serdar, HKKK’nın (Hayvanları Kollama ve Koruma Komitesi) ertesi güne bıraktığı toplantının, sitenin gözlerden ırak köşesinde yapılması kararlaştırılmıştı. Bu toplantı da gizliydi. Üstelik çevrede gözcüler bekletilecek, komite toplantı alanına kimse sokulmayacaktı. Toplantıda hayvanları bekleyen tehlikeler tek tek ele alındı. Yakın tehlike olmaktan çıkan unsurların temizlenmesi, öncelikli tehlikelerin ise Hayvan Siyaset Belgesi’nde kayda geçirilmesi tartışmalara neden oldu. (Sezai BAYAR / ANKARA)

Haberin Devamı

Sonradan komite üyesi olan Sarman, irticanın hâlâ öncelikli tehlikeler arasında olduğunu, sınırdan sızmaların önlenmesi için güçlerin arttırılmasını, örneğin yeni İran Cumhurbaşkanının ne yapacağının kestirilemediğini söyledi ve “İran kedilerinin din ile devlet işlerini karıştırdıklarını biliyoruz. Bu nedende, Türkiye’deki kedilerin iyi izlenmesi gerekir. Tabii İran’dan ihraç edilmesi muhtemel kedilerin ülke içine sokulması yasaklanmalıdır” dedi. Bu öneri kabul edildi.

 

Hayvan cinslerini bekleyen tehlikeler ve bütünlüğü bozacak, dirliği ortadan kaldıracak her türlü eylemlere karşı alınacak önlemler konusunda şu kararlar alındı ve bunların Hayvan Siyaseti Belgesine kaydı kararlaştırıldı:

Haberin Devamı

 

-Sıvas Kangal köpeklerinin neslinin korunması, bu köpekler için uygulanan doğum kontrol yasağının kaldırılması ve Kangal ihracının yasaklanması.

 

-Van kedilerinin bir kısmının ayrımcılık yaptıkları, adı olaylara karışmış olanların Bursa’ya tehcir edilmesi, yaşlıların korunması için Van Yatılı Kedi Evi yapımına yönelik kampanyanın hızlandırılması.

 

-Ankara kedisi hakkında yazılan bir kitapta “Ankara Kedisi kuşkusuz doğanın lükslerindendir. Güzeldirler ama yararsızdırlar. Fareden nefret ederler, sıçandan tiksinirler ve onları yakalamak yerine aç kalmayı tercih ederler. Ama kim onları suçlayabilir. O kadar süslü ve güzeldirler ki” iddiası yer aldı. Kitap yazarının, hilafı hakikat (gerçek dışı) iddialarının tekzibi.

 

-Nesli tükenen Kelaynak kuşları için Birecik’de sıkı önlem alınması, bu bölgeye İngiliz, Fransız ve ABD’li turistlerin sokulmaması (Keza bu sözde turistlerin ünlü plastik cerrahları oldukları istihbar edildi. Bu cerrahların, Kelaynakları yaptıkları estetik ameliyatlarla Karga veya Papagan haline sokup rahatca sınırdan çıkardıkları anlaşılmştır)

Haberin Devamı

 

-Yine ülkemizde çok az sayıdaki Atmaca neslinin korunması için, özellikle Arap Şeyhlerinin bu hayvanlara olan taleplerini önlemek, kaçakcılığın kökünü kazımak için sınır giriş çıkışların sıkı denetime alınması, özel uçaklarla gelen bu şeyhlerin eteklerinin altının iyi kontrol edilmesi. (Daha önce Katar ve Bahreyn’den gelen iki şeyhin uzun etekli giysileri altında sakladıkları atmacalara el konduğu unutulmamalı.)


-Caretta Carettaların korunması, Antalya sahillerindeki yuvaların bozulmaması için bekçi sayısının arttırılması ve denetimlerin sıkılaştırılması.


-Artan nüfusu denetlemek mümkün olmadığından - doğuran doğursun anasını satayım politikası, dini inanış haline geldiğinden - kedi-köpek gibi evcilleşmeye müsait hayvan türleri için Toplu Konut İdaresi'ne (TOKI) başvurulması, Mortgage Sisteminden yararlanarak Toplu Barınak Evleri yapmak üzere devlet bankalarından kredi alınması. Ancak faiz oranları çok yüksek olan yerli bankaların faizlerinin düşürülmesi için baskı yapılması.

Haberin Devamı


Son paragrafa itiraz eden Tomi, Toplu Köpek Konutları projesinden yararlanmak için yabancı bankaların daha çok faiz indirdiklerini, 30 yıllık sürenin uzun olduğunu, hiç bir kedi ya da köpeğin 30 yıl yaşamadığını, borçların nesilden nesile geçeceğini söyledi “En iyisi 15 yıllık kredi sistemidir. Bu konuda baskı yapalım...” diyordu.

 

Bu öneri “temenni” bölümüne aktarıldı, dikkate alınacağı kararlaştırıldı. Ancak Tomi bundan memnun olmadı ve kuyruğunu sertce salladı.

 

Tomi ayrıca “Köpek giren eve melek girmez, şaytanlar dolar” sözünü sarfeden Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker hakkında soruşturma açılmasını, bu iddianın doğruluk derecesinin tesbiti için heyet kurulmasını önerdi.

Haberin Devamı

 

Masume de “Madem ki köpekler için heyet kuruluyor. Kediler nankördür diyen Alman Ajansı’nın son haberinin de soruşturulması gerekir. Onun için benim önergem ile Tomi’nin önergesi birleştirilerek görüşülmeli” diyordu.

 

Masume’nin bu önerisi komite üyelerinin bıyıklarını aşağı yukarı oynatmaları ile kabul edildi. (Komite üyeleri nedense kararı onaylarken ön sağ patilerini değil, bıyıklarını devreye sokup, kararları kılları ile onaylamayı tercih ediyorlar. Anlamak güç ya neyse...)

 

Komite başkanı Masume, gelecek toplantının ertesi gün yine Anayasa Parkı’nda yapılmasını önerdi, öneri tasdik edildi.

 

Sevgiler,

 

Sezai

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!