Hayko'nun oğluna TRT yasağı

Güncelleme Tarihi:

Haykonun oğluna TRT yasağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2010 10:26

1980'li yıllarda Hayko'nun Ermenice söylediği 'Acıyla Dolu' diğer adıyla 'Buruk Acı' şarkısını albümüne koyan Hayko'nun oğlu Alex'in karşısına TRT çıktı.

Haberin Devamı

Hayko'nun oğlu şarkıcı Alex'in bir şarkısının Ermenice olması sebebiyle TRT tarafından yasaklandığı haberleri üzerine TRT'den açıklama geldi.

Vatan'ın haberine göre TRT, Alex’in ‘İz’ isimli albümünde Ermenice söylediği şarkıyı sakıncalı buldu. Türkçesi ‘Acıyla Dolu’ olan şarkının TRT kanallarında yayınlanmasına izin verilmedi.

Türkan Şoray’ın ‘Buruk Acı’ olarak sözlerini yazdığı şarkı 1980’li yıllarda Alex’in babası ünlü taverna kralı Hayko tarafından Ermenice yazılmış ve söylenmişti. Hayko’nun oğlu Alex yeni albümü için Ermeni Çocuk Korosu ile şarkıyı tekrar Ermenice okudu. Orijinal haline sadık kalınarak babası Hayko tarafından yeniden yazılan şarkıyı TRT Denetleme Kurulu’nun neden göstermeden yasaklaması genç şarkıyı oldukça şaşırttı.

Alex konu ile ilgili olarak, ‘Ben herhangi bir art niyet ya da bırakmak lazım. Zaten halk en güzel yasağı o şarkıyı ve sanatçıyı dinlemeyerek veriyor” diye konuştu. "Politik mesajlar içermeden bu şarkıyı hazırlamıştım. Babamın sözlerini yazdığı şarkıyı çocuk korosu ile stüdyoda söylerken çok duygusal anlar yaşadım. Şarkının Ermenice sözleri tamamiyle aşkı anlatıyor. Yasaklamak çözüm değil, bence halkın tercihine bırakılmalı." şeklinde açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

TRT'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Haykonun oğluna TRT yasağı

Hayko

Bunun üzerine konu ile ilgili olarak TRT açıklama yaparak herhangi bir yasaklamanın söz konusu olmadığını şarkının Türkçe noter tasdikli olmaması sebebiyle onayının geciktiği belirtildi. TRT'den gelen yazılı açıklamada şöyle deniliyor;

TRT kurumunda yasak olan tek şey “yasak sözcüğüdür” TRT kurumu, hukukun elverdiği tüm konularda özgürlükçü ve aydınlanmacıdır. Sadece Ermenice söz taşıdığı için bir şarkının yasaklanması söz konusu değildir. Ermenice radyo yayını yapan bir kurumun, bir şarkıyı sadece Ermenice olduğu için yasaklaması olası değildir.

Alex Tatarya’a ait olan şarkı yasaklanmamıştır; şarkının kuruma kabulünde teknik eksiklikler tespit edilmiş ve değerlendirme sonraya bırakılmıştır.

Haberin Devamı

Alex Tataryan’a ait “İZ”  adlı albüm 29 Haziran 2010 tarihinde kargo ile kurumumuza gönderilmiştir. Tanıtıma yönelik bir bülten ekinde gönderilen CD, (Buruk Acı) adlı parça yabancı sözler içermesi ve Türkçe noter tasdikli tercümesi olmaması nedeniyle değerlendirme dışı bırakılmıştır.

Ermenice ‘Vıştov Letzun’ (Acıyla dolu) olan şarkının Türkçe sözleri;

Acıyla dolu

Seni görür görmez yüreğim sevgiyle doldu

Eski günleri hatırladım Gözlerim yaşla doldu

Ömrüm böyle geçti Acı dolu hatıralarla

Hangi kapıyı çalsam

Her yer acı ile dolu

Tüm kalbimle seni gerçekten sevdim

Sen beni aldattın

Başkalarının yanına gittin

Biliyorsun sevgilim

Bir gün gülmedim

Senin yolunu gözümde yaşlarla bekledim

Haberin Devamı

TÜRK-ERMENİ ORKESTRASI KONSER VERECEK

Bir yanda bu tartışmalar olurken diğer tarafta İstanbul'da Türk ve Ermeni gençlerden oluşan 65 kişilik orkestra konser vermeye hazırlanıyor. Cem Mansur'la birlikte şefliği üstlenen Nvart Andreassian "Bu birliktelik rüya gibi geliyordu ama başardık" diyor.

Haberin devamı...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!