‘Haydi Tire, 50 bin oluyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Haydi Tire, 50 bin oluyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2009 13:35

İzmir'in Tire İlçesi Belediye Başkanı DP'li Tayfur Çiçek, ilçe merkezi nüfusunun 50 bini geçmesi halinde, kanunda öngörülen bir çok avantajdan yararlanabileceklerini belirterek, vatandaşları yılbaşına kadar Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'ne dahil olmaya çağırdı.

Haberin Devamı

Tire'nin merkez ilçe nüfusu 2007 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Sayımı'na göre 48 bin 565 kişi olarak belirlendi. Son sayımdan bu yana 2 yıl geçmesine rağmen bir artıp bir azalan nüfus bir türlü 50 bini geçemedi. Belediye Kanunu'nun ilçe merkezi nüfusun 50 bini aşan kentlere farklı sorumlulukların yanı sıra belediyelere de yeni kazançlar sağlıyor olması, Tire Belediyesi'ni harekete geçirdi. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek son günlerde belediye ilan servisinden günde birkaç kez anons yaptırıp, gazete ve radyolara verdiği demeçlerle ilçede oturan ancak halen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne dahil olmayanlara yılbaşına kadar kayıtlarını yaptırmaları için çağrıda bulunuyor.

TİRE ÖNEMLİ BİR EŞİKTE
Tire ilçe merkezi nüfusunun fiilen 50 bini geçtiğini savunan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “Tire'de yaşayan her vatandaşımızın kayda alınması, bu kentin hak ettiği hizmetleri alabilmesi için bir zorunluluk. ‘Şehrimi seviyor ve Tire'nin menfaatlerini önemsiyorum’ diyen herkesi bu konuda göreve davet ediyorum. Çevremizde de nüfusa kaydolmayan kimse kalmasın. Gerçek nüfusun ortaya çıkması için Tireliler'in bu konuya kayıtsız kalmayacağına inanıyorum. İçişleri Bakanlığı Nüfus Genel Müdürlüğü, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre yıl boyunca yaptığı kayıtların sonuçlarını ve buna göre hesaplanan kentlerin nüfus miktarlarını her yıl yılbaşında açıklıyor. Yılbaşına kadar bin 435 kişinin kayıt yaptırmasını sağlayıp, ilçe merkezinin resmi nüfusunu 50 bine çıkartacağız” dedi.

Haberin Devamı

KAZANIMLAR TİREYİ BEKLİYOR
Başkan Çiçek, nüfusun 50 bini geçmesi halinde kazanılacak avantajları ise şöyle sıraladı:
“Tire nüfusu önemli bir eşikte bulunuyor. Bu rakamı geçtiğimiz taktirde 5393 sayılı Belediye Kanunu'na göre ilçemiz birçok kazanım elde edecek. İller Bankası'ndan şehrimize ayrılacak pay aylık 200 bin TL daha fazla olacak. Bu da yıllık yaklaşık 2.5 milyon TL gelir ve yatırım demek. İlk yerel seçimlerde belediye meclis üye sayımız 15'ten 25'e, yükselecek böylece kent insanını temsil eden insan sayısı artmış olacak. İl Genel Meclisi üye sayımız da 5'ten 8'e yükselecek. Kentin gelişimine uygun olarak eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmenin; konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturulmasının önü açılacak. Deprem riskine karşı tedbirler almak veya kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak amacıyla kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri daha kolay uygulayabileceğiz. Meclis kararıyla, turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilecek veya yaptırabileceğiz. Bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabileceğiz. Sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere İçişleri Bakanlığı'nın onayıyla ücretsiz veya düşük bir bedelle arsa tahsis edebileceğiz. Ayrıca kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açma gibi son derece gerekli yükümlülüklerimiz de olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!