'Hayata Dönüş'ün 'isyancı' mahkumlarından AİHM sinyali

Güncelleme Tarihi:

Hayata Dönüşün isyancı mahkumlarından AİHM sinyali
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Çanakkale'de, Hayata Dönüş Operasyonu'nun ardından, haklarında, ''kasten adam öldürme'', ''cezaevi yönetimine karşı silahlı isyan'' gibi suçlardan dava açılan 154 mahkumun yargılanmasına devam edildi. Sanık avukatları, sonuç alınamazsa AİHM'e gidecekleri mesajı verdi.

Çanakkale E Tipi Cezaevi'nin kullanılamaz hale gelmesinin ardından, çeşitli illerdeki cezaevlerine sevk edilen ve duruşmaya katılamayan 154 mahkumu, Çanakkale, İstanbul ve İzmir Barosu'ndan 8 avukat savundu.

Haklarında, ''kasten adam öldürme'', ''cezaevi yönetimine karşı silahlı isyan'', ''faili belli olmayacak şekilde adam öldürme'', ''patlayıcı silah üretmek ve bulundurmak'', ''Ateşli Silahlar Yasası'na muhalefet'' gibi suçlardan dava açılan 154 mahkumu savunan avukatlardan Hasan Hüseyin Evin, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, sanıkların duruşmada bulunmak istediklerini, ancak taleplerinin reddedildiğini söyledi.

SANIKLARIN HAZIR BULUNMA TALEBİNE RET

Evin,''Avukatlar tarafından bu talep mahkemeye iletildi, ancak mahkeme, bu sanıkların başka suçlardan dolayı değişik cezaevlerinde bulunmaları nedeniyle talebi reddetti. Bu da dava açısından bir sorun oluşturacak gibi görülüyor''dedi.

Davanın 31 Temmuz'a ertelendiğini ve çeşitli talepleri olduğunu belirten Evin, ''Bu davanın Türkiye'de sonuçlanmasını istiyoruz. Ancak bu dava da sonuç olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidecek gibi görünüyor. Bu, bizim açımızdan da, Türkiye açısından da üzücü. Umarım yerel mahkemelerde bu sorunu aşabiliriz'' diye konuştu.

Hayata Dönüş Operasyonu kapsamında, Çanakkale E Tipi Cezaevi'nde yapılan operasyonda bir kadın mahkum kendini yakarken, jandarma er Mustafa Mutlu da açılan ateş sonucu ölmüştü. Operasyondan sonra mahkumlar, cezaevinin kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle, çeşitli illerdeki cezaevlerine nakledilmişti. (aa)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!