'Hayata DönüÅŸ'te savunmalar yanacak

Güncelleme Tarihi:

Hayata Dönüşte savunmalar yanacak
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 17, 2002 18:14

"Hayata Dönüş Operasyonu" sırasında Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylarla ilgili, haklarında dava açılan 399 sanıktan savunma yapmamakta direnenler bu haklarını yitirecek.

Haberin Devamı

Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Salman Akgül ve Gülfidan Demir ile başka bir suçtan tutuklubulunan Remziye Yaşar ve Ayten Öztürk katıldı.

Duruşmada ifade veren 4 sanık, operasyonun yapıldığı gün bomba ve silah sesleriyle uyandıklarını ve koğuş tavanları delinerek üzerlerinegaz bombaları atıldığını iddia ettiler.

Koğuşlarda yangın çıkması üzerine askerler tarafından üzerlerine önce su, ardından da ne olduğunu anlayamadıkları bir sıvı püskürtüldüğünü öne süren sanıklar, bu sıvının vücutlarının açık yerlerinde yanma ve parçalanma hissi verdiğini söylediler.

Sanık avukatlarından Several Demir, olaydan sonra kurşun deliklerigibi bazı delillerin yok edildiğini ileri sürerek, daha önceki duruşmalarda buna ilişkin keşif talepleri olduğunu, ancak cezaevinin ''F tipi''ne çevrilmesi nedeniyle bu olasılığın ortadan kalktığını anlattı.

Haberin Devamı

Avukat Demir, operasyonda ölen ve yaralananların giysilerinin kaybolduğunu ileri sürerek, bunun araştırılmasını, operasyon görüntülerini içeren 4 kasetin savunma avukatlarının da bulunduğu bir ortamda izlenmesini ve diğer sanıkların da mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti.

Mahkeme Heyeti, yeni bir araştırma yapılmasına gerek olmadığını belirterek, talepleri reddetti.

Diğer sanıkların savunmalarının talimatla alınmasına karar veren Mahkeme Heyeti, sanıkların ifade vermemeleri halinde, bu haklarından vazgeçmiş olarak kabul edileceklerini bildirdi. Duruşma, ileri bir tarihe ertelendi.

Ä°DDÄ°ANAME

Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 19-22 Aralık 2000 tarihleri arasında Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylar sırasında, ''cezaevi idaresine karşı silahla ayaklanma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, patlayıcı madde bulundurmak, faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek ve yaralamak ile bu suçlara iştirak'' iddialarıyla 399 sanık hakkında dava açılmıştı.

Ölüm oruçlarına son vermek için yapılan müdahale sonrası çıkan olaylarda, Ümraniye Cezaevi'nde Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt ileAhmet İbili, Rıza Poyraz, Ercan Polat, Alp Ata Akçaöz, Ümit Gedik, Hayrettin Akbaba ve Muharrem Buldukoğlu adlı tutuklu ve hükümlüler hayatlarını kaybetmişlerdi.

Haberin Devamı

Olaylarda, Jandarma Kıdemli Ãœst ÇavuÅŸ Ergün Çetin, Jandarma Astsubay ÇavuÅŸ Mustafa Tanış, Jandarma Onbaşı Faruk Gülenç ile Jandarma Er Ahmet AltuntaÅŸ yaralanmıştı.Â

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!