Havaalanlarına yalan makinesi

Güncelleme Tarihi:

Havaalanlarına yalan makinesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2002 12:32

Geleceğin havaalanlarında yalnızca yolcuların üzerindeki şüpheli metal eşyaları değil, söyledikleri yalanları da tespit edecek araçlar bulunacak. ABD'de bilim adamları yalan söylediğinde insan vücudunda meydana gelen değişimleri fark ederek, terör eylemi planlayan kişileri belirleyecek bir proje üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

BBC'nin web sitesinde yer alan haberde ABD'nin havaalanlarında güvenliği sağlamak için farklı arayışlar içine olduğu belirtildi. ABD'li bilim adamlarına göre, insan yalan söylediğinde vücut ısısı yükseliyor ve göz çevresinde kan dolaşımı artıyor. Göz çevresinde meydana gelen değişim çıplak gözle görülemiyor ancak ısıya duyarlı olarak tanımlanan "termal görüntüleme sistemiyle" tespit edilebiliyor.

Araştırmacılar bu sistemin havaalanlarında eylem hazırlığı içinde olan potansiyel teröristleri belirlemek için kullanılabileceğine inanıyor.

İLK TESTLER BAŞARILI
Haberde yeni sistemin 20 kişilik bir gönüllü grubu üzerinde denendiği belirtildi. Bu 20 kişi bir mankenin üzerinde bulunan cüzdanı bıçak tehditiyle çalarak sahte bir suç işledi. Diğer bir grubun ise ne suçtan ne de termal görüntüleme sisteminden haberi vardı. Suç işleyen ve işlemeyen grup yeni sistemle kontrol edildi ve suçlu kişilerin yüzde 75'i doğru olarak tespit edildi. Sonuçların halen kullanılmakta olan yalan makinelerinden alınan sonuçlarla aynı başarı oranına sahip olduğu ifade edildi.

Projeyi yürüten ekip, ilk sonuçların olumlu olduğunu ancak sistemin günlük hayatta kullanıma hazır olması için zamana ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!