Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek? | Meteoroloji açıkladı...

Güncelleme Tarihi:

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2015 09:31

Türkiye pazar günü Orta Akdeniz ve Balkanlar üzerinde gelen iki soğuk hava dalgasının etkisine girdi, şehirler beyaza büründü. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde okullar tatil edildi. Şimdi ise herkesin aklında aynı sorular: “Hava durumu nasıl olacak?” , “Okullarda tatil devam edecek mi?”Meteoroloji son olarak buzlanma ve don uyarısında bulundu, buna rağmen çok sayıda kaza meydana geldi. Malatya'da devrilen otobüste 1 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Doğu Anadolu'da sıfırın altında 11 derece hissedildi, Marmara'da ise fırtına nedeniyle İDO ve BUDO seferleri iptal edildi. Bazı karayollarında ise trafik hala kontrollü olarak sağlanıyor. İşte Türkiye genelinde hava durumu ve son gelişmeler.

Haberin Devamı

Son değerlendirmelere göre, Marmara'nın doğusu, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile Afyonkarahisar ve Kütahya çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.Yağışların Doğu Akdeniz kıyıları, Orta ve Doğu Karadeniz kıyı kesimi ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak, diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor.

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...

SICAKLIKLAR BATIDA ARTACAK DOĞUDA AZACALAK

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı batı bölgelerde 1 ila 3 derece artacak, doğu kesimlerde 1 ila 3 derece azalacak. Rüzgar, genellikle kuzey ve kuzeybatı yönlerden, güneydoğu kesimlerde güney yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette, Marmara, Kıyı Ege, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yer yer kuvvetli (30-60 km/saat) olarak esecek. Bazı illerimizde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Haberin Devamı

KARAYOLLARINDA DURUM
Karayollarının bazı kesimlerinde bakım ve onarım çalışmaları ile olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşım kontrollü sağlanıyor. Karayolları Genel Müdürlüğünün günlük yol durumu bültenine göre, Dumlupınar-Altıntaş ve Ağrı-Cumaçay yolları kar ve tipi, Kütahya-Afyon, Afyon-Kütahya yolu ise sis nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...

Kütahya Afyonkarahisar karayolunun ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu sabah saatlerinde trafiğe açıldığı bildirildi.. Konya-Seydişehir yolunun 7-9. kilometrelerindeki patlatmalı yol yapım çalışmaları nedeniyle hafta içi her gün 13.00-15.00 saatleri arasında yol trafiğe kapalı olacak. Niğde-Pozantı Otoyolunda enerji iletim hattı çalışması sebebiyle Eminlik-Pozantı arasında yol, 15 Şubat'a kadar 08.00-16.00 saatleri arasında her iki yönde 30'ar dakikalık aralıklarla trafiğe kapatılacak.

Ankara: Çok bulutlu aralıklı hafif kar yağışlı 3
İstanbul: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 4
İzmir: Parçalı ve çok bulutlu 7
Adana: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 13
Antalya: Parçalı ve çok bulutlu 13
Samsun: Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu 9
Trabzon: Çok bulutlu, aralıklı yağmurlu 9
Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı 0
Diyarbakır: Çok bulutlu, yağmurlu, yüksekleri karla karışık yağmurlu 8

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...

BUZLANMA VE DON UYARISI

Batı Akdeniz'de iç kesimlerde kuvvetli buzlanma ve don bekleniyor, yüksek kesimler için ise çığ tehlikesi uyarısında bulunuldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Antalya'nın Kumluca, Finike, Demre ve Kaş ilçeleri öğle saatleri, Gazipaşa ile Isparta'nın Yenişarbademli ve Şarkikaraağaç ilçeleri akşam saatleri yağışlı geçecek. Yağışlar, sahilde sağanak ve gökgürültülü sağanak, iç kesimlerde kar şeklinde olacak.

En yüksek hava sıcaklıkları Antalya'da 14, Burdur'da 3, Isparta'da 2 ve Muğla'da 9 derece olacak. Rüzgar kuzey yönlerden iç kesimlerde hafif, sahilde orta kuvvette, yer yer kuvvetlice esecek. Sahilde yer yer hafif kuvvette, iç kesimlerde kuvvetli buzlanma ve don bekleniyor. Yüksek kesimlerde ise çığ tehlikesine karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Haberin Devamı

EĞİTİME KAR ENGELİ
Kastamonu'nun İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildi.

VALİDEN İSTEK

Başkent’te tatilin ardından derslerinin başlama saatinden yaklaşık 1 saat önce okullarına gelen öğrenciler, okul bahçelerinde kartopu oynadı. Kendilerini görüntüleyen basın mensupları aracılığıyla Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar’a ‘vali baba’ ve ‘vali amca’ diye seslenen minik öğrenciler, havaların soğuk olmasından dolayı üşüdüklerini, araçların yokuşları çıkamadığını ve okula gitmekte zorlandıklarını ifade ettiler.


Denizlerde ise rüzgar kuzey yönlerden 2 ila 4, Bodrum-Marmaris arasında 4 ila 6, Antalya Körfezi'nde 3 ila 5 kuvvetinde esecek. Dalga yüksekliğinin 2,5 metreye kadar ulaşması tahmin ediliyor.

YOLCU OTOBÜSÜ DEVRİLDİ

Malatya’da kar yağışı sonrası buzlanan yolda kayarak devrilen otobüste bulunan yolculardan 1 kişi öldü 15 kişi de yaralandı. Kaza sabaha doğru Malatya-Gaziantep Karayolunda bulunan Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek mahallesine yakın bir bölgede meydana geldi. Adana’dan yola çıktığı öğrenilen Malatya firmasına ait yolcu otobüsünün buzlanma nedeniyle yolda kayarak devrildiği öğrenildi.

16 YAŞINDAKİ AHMET HAYATINI KAYBETTİ

Kazada otobüste yolcu olarak bulunan 16 yaşındaki Ahmet Demir olay yerinde hayatını kaybederken yaralanan 15 yolcu ise ambulanslarla Malatya ve Gölbaşı’ndaki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Kazada otobüs sürücüsü yaralanmazken savcılığın olay yerinde yaptığı incelemesinin ardından ölen şahsın cesedi otopsi için morga kaldırıldı.

Haberin Devamı

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...

Kazada yaralanan yolcuların isimleri ise şöyle; Fatma Bakırhan, Fatey Begre, Mustafa İspir, Hatice Sevinç Tekin, Mehmet Çobanoğlu, Halime Çakır, Saleha Erberk, Doğan Akbaş, Yunus Çırak, Bayram İsbir, Mustafa Ataş, Nedim Koç, Sultan Koç, Ferhat Deveci ve Hakan Durak. Kazayla ilgili jandarma soruşturma başlattı.

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...
İDO ve BUDO bazı seferlerini iptal etti
Deniz Otobüsleri (İDO) ve Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) resmi internet sitelerinden, bugün yapılması planlanan bazı seferlerini olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.

60 SAAT MAHSUR KALDI

Konya'da Taşkent- Alanya yolunda yoğun kar yağışı nedeniyle 60 saat mahsur kalan TIR şoförü 55 yaşındaki Talip Çağ, jandarma ve sağlık ekipleri tarafından kurtarıldı. Paletli ambulansla hastaneye kaldırılan Çağ, yapılan tedavisinin ardından taburcu oldu.

Haberin Devamı

-11 DERECE HİSSEDİLDİ

Kar yağışının etkili olduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 11 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi verilerine göre, Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkisi altındaki bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçmesi bekleniyor. Gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları Iğdır'da 1, Erzincan'da sıfır, diğer illerde sıfırın altında olmak üzere, Van ve Muş'ta 1, Hakkari'de 2, Erzurum'da 6, Bitlis, Kars ve Ağrı'da 7, Ardahan'da 11 derece olarak kaydedildi. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Iğdır'da 5, Muş'ta 4, Van, Hakkari ve Erzincan'da 3, Ardahan'da 1, Bitlis ve Erzurum'da sıfır, Ağrı ve Kars'ta ise sıfırın altında 1 derece olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Hava durumu nasıl olacak, kar yağışı ne zaman bitecek | Meteoroloji açıkladı...
41 YIL SONRA KAR YAĞDI



Kent merkezlerindeki kar kalınlıkları Bitlis'te 108, Ağrı'da 55, Muş'ta 34, Hakkari ve Erzurum'da 24, Kars'ta 20, Ardahan'da 19 ve Van'da 1, kayak merkezlerinde ise Erzurum'daki Konaklı'da 112 ve Palandöken 105, Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe'de 105 ve Erzincan'daki Ergan'da 25, Kop Dağı'nda ise 51 santimetre ölçüldü. Yetkililer, kuvvetli buzlanma ve don olayıyla yer yer sis ve pus hadisesi beklendiği için vatandaşların yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmasını istedi.

BAKMADAN GEÇME!