Hatıra Defteri, 6-7 Eylül olaylarıyla devam ediyor

Güncelleme Tarihi:

Hatıra Defteri, 6-7 Eylül olaylarıyla devam ediyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 09, 2007 00:00

"Türkiye'nin Hatıra Defteri" adlı belgeselin çekimlerine Şerif Gören'in 6-7 Eylül olaylarını konu alan filmle devam edildi.

Haberin Devamı

Hatıra Defteri, 6-7 Eylül olaylarıyla devam ediyor
Nebil Özgentürk'ün genel yönetmenliğini yaptığı, Cumhuriyet tarihimizin önemli olaylarının anlatıldığı, 10 ünlü yönetmenin 5'er dakikalık filmleriyle katkıda bulduğu "Türkiye'nin Hatıra Defteri" adlı belgeselin çekimlerine Şerif Gören'in 6-7 Eylül olaylarını konu alan filmle devam edildi. Gören'in çocukluğunda yaşadığı bir olaydan yola çıkarak çektiği filmde, Tamer Karadağlı ve Başak Köklükaya başrolleri paylaştı.

Öncelikli bu önemli projenin ortaya çıkış öyküsünü anlatır mısınız?

- Cumhuriyet’in 85’inci yılı için lise kitaplarında, ansiklopedilerde Cumhuriyet tarihine dair sunulan karışık bilgilerin dışında farklı bir şey yapmak istedik. Yakın tarihimizi hatırlatırken insanları şaşırtmayı hedef aldık. 1923 yılından bu yana 100 adet dörder dakikalık hikaye ile 400 dakikalık belgesele başladık. Böylece bu yıla uzanan bir özet ortaya çıkar diye de düşündük. Tarih olarak birbirini takip eden, birbirinden bağımsız ama tamamlayıcı öyküler bunlar. Osmanlı Saltanatı’nın yıkılışından Albert Einstein’ın Türkiye’ye gelişine, Atatürk’ün ölümünden İsmet İnönü yıllarına kadar Cumhuriyet tarihimizin önemli, ilginç olaylarını ele aldık.

Haberin Devamı

GeniÅŸ çaplı bir arÅŸiv araÅŸtırması yaptık, Yunanistan’dan dahil olmak üzere birçok ülkeden arÅŸiv görüntüsü getirttik, belgeler ve yazılar bulduk. Belgeselin güçlenmesi için de Türkiye’nin en önemli yönetmenlerini bir araya getirdik. Ve onlardan bu 85 yılı özetleyen filmler çekmesini istedik. Ä°nsanlara güven verdiÄŸimiz için bizi reddetmediler. Bugün BaÅŸak Köklükaya ve Tamer KaradaÄŸlı kendi dizi setlerini yarıda kesip buraya geldiler.Â

Şu anda Şerif Gören 6-7 Eylül olaylarını çekiyor değil mi?

/images/100/0x0/55eafae7f018fbb8f8a32700

- Evet, BaÅŸak Köklükaya ve Tamer KaradaÄŸlı ile birlikte 6-7 Eylül olaylarını Yunan cephesinden çekiyor. Olayların Ä°stanbul cephesini ise Fenerbahçeli efsane futbolcu Lefter’in gözünden, Büyükada’da yaÅŸadıklarını anlatıyoruz.Â

Haberin Devamı

Biraz da bilmediğimiz tarihi gerçeklerden örnek alabilir miyiz?

- Mesela İsmet Paşa klasik müziğe çok meraklıymış. Hatta Kurtuluş Savaşı’ndan önce Yemen cephesinde fırsat bulup piyano dinlermiş ve öğrenmek çok istermiş. Bu klasik müzik sevdasıyla harika bir çocuk yasası çıkartmış. Ve İdil Birit ve Suna Kansu bu yasa sayesinde 7 yaşında dünyayı dolaşıp burslu eğitim görmüşler. İsmet Paşa, kulağı ağır işittiği için Ankara’da klasik müzik konserleri için kendine hoparlörlü koltuk yaptırmış. İsmet Paşa seçimleri kaybettiğinde ise o koltuğu atıyorlar. İlk renkli filmimiz "Halıcı Kız", 17 yaşında asılan Erdal Ören gibi daha birçok öykümüz var.

SÜRPRİZ ÖYKÜLERE YER VERECEĞİZ

Peki, yakın tarihimize dair neler var?

- Mesela Orhan Pamuk’un Nobel ödülünü alması, Bülent Ecevit ve Hırant Dink’in ölümü var. Ama tüm bu öyküleri kimsenin bilmediği çok farklı açılardan anlatıyoruz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayip Erdoğan da anlatılıyor. Necmettin Erbakan’ın kurmayları sayılan bu iki insanın nasıl politik arenada yükseldiklerini de perdeye taşıyoruz. Tayyip Erdoğan’ın futbolculuk döneminden, Abdullah Gül’ün üniversite yıllarından ilginç öyküler ele alıyoruz.

Haberin Devamı

Bıçak sırtı öyküleriniz var mı?

- Bazıları öyle evet... Mesela 1937 yılında Hitler’in doğum gününe Türkiye’den 8 kişilik bir heyetin gittiğini biliyor muydunuz? Hitler’in doğum gününü Türkiye’den edebiyat ve sanat dünyasından yedi kişi kutlamaya gidiyor. Bu

Hatıra Defteri, 6-7 Eylül olaylarıyla devam ediyor
kişilerin arasında Yunus Nadi, Fahir Rıfkı Atay, birkaç diplomat var. Kenan Evren tarafından Bülent Ersoy başta olmak üzere transseksüel sanatçıların sahneye çıkmasını engellenmesinin sürpriz öyküsü de var belgeselde. Bülent Ersoy’un Kenan Evren’e olan 15 yıllık kızgınlığı ve öfkesinin daha sonra nasıl ahbaplığa dönüştüğünü de anlatıyoruz.

Haberin Devamı

Hangi yönetmenler, hangi dönemleri çekiyor?

- Sinan Çetin alaturka musikinin 1931 yılında yasaklanması ve Batı müziğine ağırlık verilmesi üzerine bir film çekti. Ahmet Koç rol alıyor. Halid Refiğ, 1936 yılında Yakup Kadri’nin sürgününü çekti. Zülfü Livaneli, Uğur Mumcu’nun öldürülmesini çekti, Güven Kıraç oynadı. Çağan Irmak cumhuriyetin ilk yıllarına dair bir kısa film toparladı. Mustafa Altıoklar 2002 yılında idamın kaldırılmasına dair bir hikaye çekti ve nişanlısı Nehir Erdoğan’ı oynattı. Metin Erksan beni çok heyecanlandırdı, 22 yıl sonra bir kısa filmle belgesele katkıda bulunacak. İrfan Tözüm dilerim bir film çekecek. Cem Yılmaz, dünyayı gezen meşhur denizcimiz Sadun Bora’nın hikayesini kasım başında çekecek. Yılmaz Erdoğan ise kendi yöresine dair bir barış öyküsü hazırlıyor.

Haberin Devamı

Çekimler ne zaman bitecek?

- Tüm bu filmler Aralık’ta yayına hazır hale gelecek. Yayınlanacak kanala henüz karar vermedik, Star ya da CNN Türk olabilir. Sponsorumuz Denizbank. Bu kapsamlı projenin ayrıca 6 ay içinde DVD ve kitapları da hazırlanacak. Sezen Aksu’nun her bölümde bir şarkısı olacak. Ali Otyam müzikleri hazırlıyor. Bu proje için Fazıl Say da özel bir beste yapıyor. Seslendirmeyi ise Cüneyt Türel ile Çetin Tekindor yapacak. Belgeselin danışmanları ise Emin Karaca ile Sunay Akın. Şu an için yedi filmi çektik. Bu projeye destek veren herkese teşekkür ediyorum.

Cumhuriyet’in dönüm noktaları anlatılıyor

/images/100/0x0/55eafae7f018fbb8f8a32704
Nebil Özgentürk’ün genel yönetmenliğinde hazırlanan "Türkiye’nin Hatıra Defteri" belgeseli, 1923-2007 yılları arasında yaşanan Cumhuriyet tarihimizin önemli olaylarını konu alıyor. Darbeler, çok partili yıllar, Kore Harbi gibi siyasal olayların yanı sıra Bülent Ersoy’a sahne yasağının konması gibi günlük yaşamdaki önemli dönemeçleri de işleyen belgesele, Halit Refiğ, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Sinan Çetin gibi ünlü yönetmenler filmleriyle katkıda bulunuyor.

Yunan cephesinden 6-7 Eylül olayları

"Yol" filminin usta yönetmen Şerif Gören, belgesele 6-7 Eylül olaylarını anlatarak katkıda bulunuyor. Gören’in çocukluğunda yaşadığı bir olaydan yola çıkarak çektiği filmde, Tamer Karadağlı ve Başak Köklükaya başrolleri paylaşıyor. Karadağlı, Gören’in babasını Köklükaya ise annesini oynuyor. Gören, 6-7 Eylül olaylarını Yunan cephesinden anlatıyor. Olayların İstanbul cephesi ise Fenerbahçeli efsane futbolcu Lefter’in gözünden ele alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!