Hastalanınca internet sitesi kurdu

Güncelleme Tarihi:

Hastalanınca internet sitesi kurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 11:22

Samsun'da 26 yaşındaki böbrek hastası Fatih Bolat kendisi gibi organ bekleyen böbrek hastalarının sesini duyurmak için internet sitesi kurdu.

Haberin Devamı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Onkoloji ve Hemodiyaliz Merkezinde haftanın 3 günü diyaliz makinesine bağlanan evli ve bir çocuk babası Bolat, www.gencyorumdiyaliz.net ve wwww.samsungencyorumdiyaliz.tr.gg isimli iki internet adresi ile kendisi gibi böbrek hastalarına ulaşarak, böbrek hastalığı konusunda bilgi veriyor.

Bolat, kendisine böbrek yetmezliği teşhisinin bir yıl önce konulduğunu söyledi. “Mide bulantısı, halsizlik gibi şikayetlerim vardı ama böbreklerimden hiç şüphelenmemiştim. Doktora geldiğimde ise artık çok geçti. İki böbreğim de iflas etmişti” diyen Bolat, 3 ay hastanede yattığını ve şimdi diyaliz makinesi sayesinde hayatını sürdürdüğünü anlattı.

Yaşayabilmesi için mutlaka organ nakli olması gerektiğini söyleyen Bolat, hastalanınca organ bağışının önemini anladığını ve bunu tüm insanlara duyurabilmek için internet sitesi kurduğunu belirtti. Bolat, şöyle devam etti:
“Benim gibi organ bağışı bekleyen hastaların sesi olmak istedim, insanların bizim sesimizi duymasını istedim. İnsan bazı şeylerin önemini başına gelmeden anlamıyor. Ben böbrek hastası olunca ve hayata tutunmak için bir böbreğe ihtiyacım olunca organ bağışının önemini anladım. Askerde organlarımı bağışlamama rağmen, işin hastalar için aciliyetini şimdi daha iyi anlıyorum. Yeni konuşmaya başlayan oğlum “baba cıs” diyerek bana diyalize bağlandığım kolumu gösteriyor. Onun büyüdüğünü görebilmek için yaşamak istiyorum. Bunun için benim gibi hayata tutunmak isteyen yüzlerce böbrek hastasının sesi olabilmek için tüm insanları organ bağışı konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum.”
İnternet sitesini hazırlarken kendisi gibi böbrek hastası olan bir arkadaşından yardım aldığını belirten Bolat, oluşturdukları forumda 200 kişiye ulaştıklarını ve kendi aralarında bir sohbet ortamı kurarak her gün hastalıkları hakkında, yaşadıkları deneyimler hakkında dertleştiklerini söyledi.
Bunun kendilerine adeta terapi gibi geldiğini ifade eden Bolat, “Bir insan tüm organları çalışmayı durdurduğunda ölmüş olur. Oysa organları bağışlanan kişi mantıksal olarak ölmüş sayılmaz. Bir parçası hala hayattadır. Ve onun sayesinde de başka insanlar, onların sevdikleri can bulur. Bunu insanlara anlatmak istiyoruz. Kendini bilmez birileri çıkıp “organ bağışlamak caiz değildir” dediğinde kaç kişinin yaşama şansını da elinden alındığının farkında değil. Peki hangisi günah. Bunu sorgulamak lazım. Biz yaşamak istiyoruz ve “umuda yelken açın” diye sesleniyoruz” dedi.
Türkiye'de organ beklemenin piyangodan para çıkmasını beklemek gibi bir şey olduğunu vurgulayan Bolat, yakınlarının kendisine böbrek vermek için gerekli tahlilleri yaptırdıklarını, kadavradan organ bulunamazsa, yakınlarının böbreğinin uyması için dua edeceğini söyledi.
Hastalanmadan önce muhasebecilik yapan ve bugünlerde malulen emekli olabilmek için işlemlerini sürdüren Bolat, bundan sonraki hayatını organ bağışının yaygınlaştırılması için adayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Televizyonların destek verdiği kampanyaların çok geniş kitlelere ulaştığının altını çizen Bolat, medyanın organ bağışı bekleyen insanların sesi olmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!