Hasretinle 50 yıl eskittim

Güncelleme Tarihi:

Hasretinle 50 yıl eskittim
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2011 00:00

1960’lı yıllarda Van Başkale’den ayrılıp başta İsrail olmak üzere Avrupa ve İstanbul’da yaşamaya başlayan 46 Yahudi, dün, 50 yıl aradan sonra ilçeyi ziyaret edip hasret giderdi.

50 YIL SONRA KAVUŞTULAR / Foto Galeri

300 araçlık konvoyla karşılanan Yahudiler, davul ve zurnalar eşliğinde karşılandı. 82 yaşındaki Hediye Uyar, Yahudilerden bazılarını tanıdı.

VAN’ın Başkale İlçesi’nden 1960’lı yıllarda ayrılan Yahudiler ve çocukları, 50 yıl aradan sonra ilçeyi ziyaret etti. Birinci Dünya Savaşı öncesi yaşanan Yahudi göçünün ardından Başkale’ye yerleştirilen ve 1960’lı yıllarda tekrar göç edip İsrail, Avrupa ve İstanbul’da yaşamaya başlayan 46 Yahudi, ilçeyi ziyaret etti. Başkale girişinde davul- zurna ve çiçeklerle, eski Başkale Belediye Başkanı BDP’li İhsan Güler, Belediye Başkan Vekili Hecer Sarıhan, BDP İlçe Başkanı Derviş Polat ve halk tarafından karşılanan misafirlere 300 araçlık konvoy eşlik etti. Araçlarından inen Yahudilerden bazıları toprağı öptü. Gördükleri ilgi karşısında memnun olan misafirler, çarşıda dolaştı, daha sonra Kültür Merkezi’nde bir süre dinlendi. Grup adına açıklama yapan Bahattin Güner, Başkale halkının kendilerini mahçup ettiğini, gördükleri ilgiden çok duygulandıklarını ve misafirperverlikten dolayı minnettar olduklarını söyledi.

‘Bağlarımız sürsün’

50 YIL SONRA BAŞKALE'YE GELDİLER / WEB TV

BDP İlçe Başkanı Derviş Polat, Yahudi komşularının 50 yıl sonra Başkale’ye gelmesinden mutluluk duyduklarını belirterek, kardeşlik bağının sonsuza kadar sürmesini istedi. Konuşmaların ardından heyet için hazırlanan sinevizyon gösterimi ilgiyle izlendi. Gösterimde, eski Yahudi Mezarlığı, Yahudilerin yaşadıkları eski evler, İbranice müzik eşliğinde sunuldu. Gösterim sırasında Yahudilerin çoğu gözyaşlarını tutamadı.

Hediye Nine tanıdı

Programın ardından Yahudi heyeti, eski Yahudi mezarlığını ziyaret etti. Burada 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan heyet dualar okudu. Daha sonra 1960’larda Yahudilerin yaşadığı Kale Mahallesi’ndeki evler ziyaret edildi. Mahalleli ile misafir Yahudiler sohbet etti. 82 yaşındaki Hediye Uyar, Yahudiler’den bazılarını tanıdı. Konuklar daha sonra ilçeye 6 kilometre uzaklıktaki Güroluk Köyü’ndeki Şeyh İsmail Kutbeddin Türbesi’ni ziyaret etti. Burada türbeye ip bağlayıp dua eden Yahudiler’e hazırlanan yöresel yemekler ikram edildi. Yahudiler, beraberlerinde getirdikleri hediyeleri de çocuklara vererek gezilerini tamamlayıp ilçeden ayrıldı.

Ataları Mısır’dan göç etmiş

VAN’ın Başkale İlçesi’nden 1960’lı yıllarda İsrail ve İstanbul’a göç eden Yahudiler, 1’inci Dünya Savaşı’ndan önce Mısır’dan çıkarıldı. Mısır’dan yola koyulan Yahudiler’in bir kısmı İran ve Türkiye’ye bir kısmı da İspanya ve Portekiz’e göç etti. Türkiye’ye gelen yaklaşık 100 Yahudi aile Van’ın Başkale İlçesi’nde yaşamaya başlarken, 1960’ta bölgedeki yaşam koşulları nedeniyle yeniden göç etti. Osmanlı Padişahı 2’nci Abdülhamit Dönemi’nde yapılan nüfus sayımında ise, Van Valiliği’nin arşivlerinde Van ve Hakkâri çevresinde yaklaşık 3 bin Yahudi nüfusun yaşadığı belirtilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!