Has'ın gurur günü

Güncelleme Tarihi:

Hasın gurur günü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin hayır şampiyonu olarak bilinen işadamı Kadir Has'ı, hayırseverliği nedeniyle, ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası'' ile ödüllendirdi. Has'a ödül verilmesi nedeniyle Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törene TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Başbakan Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, Başbakan Yardımcısı ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'le sekiz bakan, işadamı Sakıp Sabancı ile çok sayıda bürokrat ve eğitimci katıldı. Demirel, törende yaptığı konuşmada, bütün hayırseverlere minnettar olduklarını belirterek, Has'a da devlet ve millet adına şükran duygularını ifade etti. Herkesi hayır yapmaya davet eden Demirel, Has'ın hayırlarının bundan sonra da devam edeceğini, kendisinin hayırseverliğinin örnek olduğunu vurguladı.

Basın ile konukların yerlerinin karışması nedeniyle kargaşa yaşanan tören sırasında Has da gözlük azizliğine uğradı. Yazdıklarını okumakta güçlük çeken Has, ‘‘Okumakta zorlanmıyorum, bana ters gözlük vermişler. Bu bana, böyle büyük bir günde sabotajdır'' dedi. Has'ın bu sözleri konukların gülümsemesine neden oldu. Has, bunun üzerine, gözlüklerini çıkararak sekreterine doğru fırlattı. İşadamı Sakıp Sabancı'nın Has'a, ‘‘yaşlılıktan okuyamıyorsun'' diye laf atması üzerine, yakın gözlüğünü alan Has, ‘‘nasıl okuyormuşum şimdi gör bakalım'' dedi. Sinirlenen Has'ı, Demirel, omuzuna elini koyarak teselli etti. Eşi Rezzan Has'ın yanından hiç ayrılmadığı Kadir Has, Demirel'in kendisini rahatlatmasından sonra konuşmasını yeniden okudu. Hayırlarının öldükten sonra da süreceğini, servetini bu yolda harcamaya karar verdiğini bildiren Has şöyle konuştu: ‘‘Bugün benim için, bir insanın hayatındaki en önemli gündür. Türkiye için çok çalıştım. Anılmak en önemli hedefimdi. Devletin başındaki zatın verdiği bu mükafat da bunun göstergesidir ve bunun için çok mutluyum. Severek, isteyerek, büyük haz duyarak yaptığım bu hayır işleri, bana babamdan kalan en güzel iştir. Babacığım rahat olsun. Bugün o da ruhani dünyada benimle gurur duyuyordur. Beni şereflendirdiniz, size şükran duyarım.''

ÜÇÜNCÜSÜ VERİLDİ

Bu konuşmalardan sonra, Demirel, yasası 15 yıl önce çıkmış olmasına rağmen bugüne kadar sadece Prof. Dr. İhsan Doğramacı ve hayır için başta Bolu'da bir üniversite olmak üzere sayısız okul ve huzurevi yapan İzzet Baysal'a verilen ‘Devlet Üstün Hizmet Madalyası''nın üçüncüsünü Kadir Has'a teslim etti. Madalya töreni için Köşk'de bir de resepsiyon verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!