Haşimi'den Menderes ve Özal'ın mezarlarına ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Haşimiden Menderes ve Özalın mezarlarına ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 00:00

Irak Mahkemesi tarafından gıyabında idam cezası kararı verilen Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in mezarını ziyaret etti.

Haberin Devamı

Tarık Haşimi, Topkapı'daki anıt mezarda, 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından idam edilen dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın mezarları başında dua ederek, saygı duruşunda bulundu.

Haşimi, daha sonra Adnan Menderes'in mezarına, üzerinde adının yazılı bulunduğu bir buket çiçek bıraktı.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Haşimi, eski Başbakanlardan Adnan Menderes'i idam edilişinin 51'inci yıldönümünde anmak istediğini ifade ederek, “Çünkü şehit Başbakan Adnan Menderes ile ortak değerlere sahip olduğumuza inanıyorum. Türkiye, kendisine en çok ihtiyaç duyduğu zamanda, tarihi liderlerinden birisini kaybetmiştir. Bu olaydan büyük üzüntü duyduğumu belirtmek isterim. Adnan Menderes, adaletsiz bir şekilde idam edilmiştir. Bu trajik olay Türkiye'ye gerçek bir değişim için ilham verdi. Bu trajedi, Türkiye'de demokratik ve hukuki bir devlet yapısına zemin hazırladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Haşimi, 8'inci Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın Topkapı'daki mezarını da ziyaret etti. Burada da dua ederek, saygı duruşunda bulunan Haşimi, Özal'ın mezarına da çiçek bıraktı.

PROBLEMİN NEDENİ HAŞİMİ HÜKÜMETİ
Ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haşimi, gıyabında verilen idam cezası kararına ilişkin bir soru üzerine,  Irak'ın geleceğinde yaşanacak herhangi bir problemin nedeninin Maliki Hükümeti olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Maliki Hükümeti tarafından alınan idam kararı, Maliki Hükümeti'nin ne  kadar zorba olduğunu göstermektedir. Maliki Hükümeti, ellerinde suçlu olduğuma  ilişkin tutanak olduğunu iddia etmektedir. Böyle bir şey yok, yalanlıyorum.  Davamı, Bağdat'tan Kerkük'e veya Kuzey Irak yerel yönetimine taşımama engel  oldular. Onlar, bir skandaldan korkuyorlar. Benim korumama işkence yaparak, zorla  bilgiler almaya çalıştılar. Korumamı kaybettim, onlar soruşturma esnasında şehit  oldular. Hakkımda alınan kararlar, yasal değildir.”
         
IRAK'IN ŞUURLU DEVLET ADAMLARINA İHTİYACI VAR         
Irak'ın bugün çok zor bir durumda olduğunu dile getiren Haşimi, “Bu  dönem, Irak'ın yol ayrımında olduğu bir dönemdir. Maliki ve onun kötü idaresinin  sona ermesi için ülkenin şuurlu devlet adamlarına şiddetle ihtiyacı var” dedi.

Haberin Devamı

Haşimi, bu süreçte Türkiye'de ikamet etmesine ilişkin soruya, “Gerçekler  ortaya çıkana dek, Türkiye'de kalmak zorundayım. Geçici bir süre için Türkiye'de  kalıyorum. Ondan sonra muhakkak ülkeme ve halkıma hizmet etmek için Irak'a dönmek  zorundayım. Türkiye Hükümeti ve halkı, beni kucakladığı için onlara minnettarım.  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a saygıyla teşekkür ederim. O benim ağabeyim”  yanıtını verdi.

Bir gazetecinin “Türkiye'de bulunmanız, Irak-Türkiye ilişkilerinde  olumsuz bir etkiye yol açabilir mi?” sorusu üzerine Haşimi, Irak ve Türkiye  ilişkilerine asla yük olmayacağını, bilakis ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı  olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

İran'ın, Lübnan ve Suriye'de Devrim Muhafızları bulundurduğunu  açıklamasını, ardından da bunu yalanmasını nasıl değerlendirdiği sorulan Haşimi,  “İranlılar, Suriye ve Lübnan'da Devrim Muhafızları'nın bulunduğunu ifade  ettiler. İran, yalnızca Irak'ta değil, bölgedeki bütün devletlerde kaos çıkarmaya  çalışıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!