Haşimi idam kararına basın toplantısıyla yanıt verdi

Güncelleme Tarihi:

Haşimi idam kararına basın toplantısıyla yanıt verdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 10:55

Irak’ta ‘ölüm mangaları kurmak’ suçuyla gıyabında yargılandığı davada dün idam cezasına mahkum edilen Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi Ankara'da bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

İdam kararının davanın asıl amacının siyasi olduğuna işaret ettiğini belirten Haşimi, “Amaç siyasi manipülasyondur. Kararın hukukiliği yoktur. Bu kararı kabul etmem mümkün değil. Zira kararı çıkartan mahkeme ihtisas sahibi değildir” dedi.

 

 

Kararın kendisi için bir şeref olduğunu ve masumiyetinin ispatı anlamına geldiğini de sözlerine ekleyen Haşimi, “Bu karar haklı olduğumu gösterir. Ülkeme olan sevgim karşılığında bana ödetilmesi istenen bir bedeldir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

BAĞIMSIZ MAHKEME TALEBİ

Suçsuz olduğunu daha önce her fırsatta olduğu gibi bir kez daha yineleyen Cumhurbaşkan Yardımcısı, adil bir mahkeme önünde yargılanmaya hazır olduğunu ancak idam kararını alan mahkemenin Nuri el Maliki’nin etkisi altında olduğu için bu kararın kabul edilemeyeceğini belirtti.

 

Haşimi, Irak Anayasası'nın 55'inci maddesi gereğince gündeme getirdiği bağımsız yargı talebinin reddedildiğini de vurguladı.

 

IRAKİYE KOALİSYONU: KARAR SİYASİ

 

IRAKLILARA DA SESLENDİ

Söz konusu kararın ülkesine hizmet etmesine engel olamayacağını da ifade eden Haşimi, “Ben makamıma Maliki’nin desteğiyle değil, yüz binlerce seçmenin desteğiyle geldim” diye konuştu.

 

Kendisini seven ve haklı olduğuna inanan Iraklılara da Maliki’nin kışkırtmalarına “medeni bir şekilde” yanıt vermeleri için çağrı yapan Haşimi, “Beni sevenler silaha sarılmamalı. Bir gün istenilen reform projesi pratiğe geçirilecektir. Bu hükümet halkına haksızlık etmiştir. Haşimi Irak’taki mazlumların sembolü haline gelmiştir” diye konuştu.

 

Haberin Devamı

Irak’ta Maliki yönetiminin yüz binlerce kişiye baskı yaptığını da savunan Haşimi, uluslararası kamuoyuna ülkede yaşanan “katliamı” durdurma çağrısı yaptı. Yüksek disiplin ve yüksek standartların sağlanmasıyla Irak’taki durumun çok daha iyiye gideceğinin sözünü de veren Haşimi, komşu ülkelere de “iç işlerimize karışmayın” mesajı verdi.


TÜRKİYE'DE YALNIZCA MİSAFİRİM

Türkiye’ye sığınmasıyla ilgili olarak farklı bir statü talep edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Haşimi, “Burada yalnızca misafirim. Türkiye beni Haşimi olarak kabul etti. Sorunum siyasi olarak çözülene kadar buradayım. Türkiye’ye yük olmak istemiyorum. Birçok ülke bana ev sahipliği yapacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Haberin Devamı

Haşimi, “Eğer yer varsa benim için ihtiyacım olduğu sürece burada olmaktan mutluluk duyarım. Eğer sıkıntı olursa evime en kısa sürede dönmeye çalışırım” dedi.

 

TALABANİ KAYGILI
Irak Cumhurbaşakanı Celal Talabani, Haşimi hakkında verilen idam kararının ulusal uzlaşıyı zora sokacabileceğini söyledi.

 

Talabani, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın meselelerine herkesçe kabul edilebilecek bir çözüm bulmak için uğraştığını, bu meselelerden birisinin de Haşimi meselesi olduğunu belirterek, çözüm arayışını sürdürdüğü bu dönemde Haşimi hakkında idam kararı verilmesinin esef verici olduğunu dile getirdi.

 

Haşimi'nin halen resmi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı olduğuna dikkati çeken Talabani, "Haşimi hakkında idam kararının verilmesini esefle karşılıyorum. Haşimi, halen resmi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısıdır. Bu karar, ulusal uzlaşının gerçekleştirilmesinde olumlu rol oynamayacak aksine sarf edilen çabayı karmaşık hale getirecek ve zora sokacaktır" dedi.

 

Haberin Devamı

Görüş beyan ederek yargıya ve yargı kararına müdahale etme gibi bir niyetinin olmadığını belirten Talabani, "Ortaya koyduğum bu görüş, sadece ülkemizde birlikte yaşama ve müsamahakar ruhu güçlendirmek isteyen ve halkımızın istikrar, büyüme ve refah yönündeki beklentilerinin önüne herhangi bir engelin çıkmasından endişe eden bir cumhurbaşkanının emel ve çabalarını yansıtıyor" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!