Hasankeyf'e belgesel

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyfe belgesel
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

‘‘Keşfin Kıyısında’’ uluslararası film festivallerinde gösterilecek

ILISU Barajı'nın suları altında kalacak olması nedeniyle, Zeugma'dan sonra dünya kamuoyunun dikkatlerinin üzerine çevrildiği Hasankeyf'in belgeseli yapıldı.

Zeugma'ya 5 milyon dolarlık destek veren bilgisayar devi Hewlett-Packard'ın sponsorluğunda çekilen, Hasankeyf'le birlikte, Fırat ve Dicle sularının beslediği tüm ‘‘Bereketli Hilal’’i görüntüleyen belgeselin adı ‘‘Keşfin Kıyısında’’. Atlas Multimedia ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Tarihsel Değerleri Araştırma Merkezi'nin işbirliğinde gerçekleştirilen belgesel 45 günde çekildi.

İki tane 30'ar dakikalık filmin yapımcısı Ahmet Hızarcı, Karkamış ve Ilısu baraj göllerinin tehdit ettiği bölgelerdeki kazı çalışmalarını görüntülediklerini belirtiyor ve ‘‘Karkamış Barajı altında kalacak 11 höyük var. Hasankeyf ise Ilısu'nun tehdidi altında. Bölgede sular altında kalacak bir takım arkeolojik ve kültürel değerler varsa bunları belgelendirmek ve arşivlemek gerekir. Bölgedeki höyüklerin bazıları M:Ö 9 bin yıllarına kadar uzanıyor’’ diye konuşuyor. ‘‘Keşfin Kıyısı’’nda 18 kazıda çalışan arkeologların tanık oldukları şeyleri anında görüntülemiş. Yüzyıllar önce ‘‘Bereketli Hilal’’de yaşamış insanların, yeme içme alışkanlıklarından, toprağı sürme biçimine, siyasi ilişkilerine kadar tarihe ışık tutacak nitelikte.

Hewlett-Packard'ın Pazarlama Müdürü Tayfun Topkoç ise belgeselin uluslararası film festivallerinde gösterilerek Türkiye'nin tanıtımında önemli katkıda bulunacağını söylüyor.

El Cezeri’nin izinde

‘‘Keşfin Kıyısı’’nda belgeselinin temalarından biri de 12. yüzyılda Hasankeyf'te yaşamış olan önemli bilimadamı El Cezeri. Hasankeyf, Diyarbakır, Mardin ve Harput dolaylarında hüküm süren Artukoğulları döneminde yaşayan El Cezeri suyu kinetik enerjiye çevirerek insanlığın hizmetine sunmuş. ‘‘Olağanüstü Mekanik Araçların Bilgisi Hakkında Kitap’’ adında bir yapıtı olan El Cezeri, su saatleri, otomatik kaplar, çeşitli fıskiyeler, şifreli kilitlerin mücidi aynı zamanda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!