Hasankeyf’te Ilısu Barajı tartışması sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyf’te Ilısu Barajı tartışması sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2008 14:37

ILISU Barajı nedeniyle su altında kalacak olan Batman’ın Hasankeyf İlçesi'nde yeni yerleşim alanı oluşturulmasıyla ilgili tartışmalar büyüyor.

Hasankeyf Belediye Başkanı DP'li Vahap Kusen'le toplantı yapan 300 Hasankeyfli, yeni oluşturulacak yerleşim alanına gitmeme kararı aldı. Taziye evinde toplanan ilçe sakinleri, “Kağıt üzerinde güzel villalar önümüze sunuluyor. Bu evler ancak bedava verilirse kabul ederiz” dedi.

Baraj suları altında kalacak olan Hasankeyf’te yeni yerleşim alanı oluşturulması için çalışmalar sürerken, ilçe sakinleri yerleşim alanına taşınmama ve istimlak için gerekli olan evrakları imzalamama kararı aldı.

Hasankeyf taziye evinde bir araya gelen yaklaşık 300 kişi, yeni yerleşim alanına gitmeyeceklerini belirtti. İlçe sakinleriyle bilgilendirme toplantısı düzenleyen Belediye Başkanı Vahap Kusen şunları söyledi:
“Bir grup Hasankey’li ile barajın son durumu hakkında Almanya’ya bir ziyarette bulunduk. Ayrıca kredi sağlanması için Türkiye’ye iki aylık bir süre verildi. 150 maddelik şartların yerine getirilmemesi durumunda krediyi donduracaklarını söylediler. Baraj projesi olsa da, olmasa da istimlak yapılacak. Burada çok anılarımız var, mezarlarımız var, kültürümüz var, biz bunun için mücadele ediyoruz. Eğer birileri rant için Hasankeyf’i kullanıyorsa ben dahil lanetleyin.”

OYLAMADAN ‘TAŞINMAMA’ ÇIKTI

Daha sonra yeni yerleşim alanına taşınma konusunda oylama yapıldı. Çoğunluğu hayır oyu kullanan Hasankeyfliler, baraj ve tarihin bir arada olmasını istedi. Yıllardır baraj tehdidi altında olduklarını belirten İlçe sakinlerinden Mehmet Yılmaz, ”54 yıldır baraj tehdidi altındayız. Hasankeyf’in yarısı göç etti. Baraj konusunu sürekli aramızda tartışırız. Fakat yeni yerleşim alanının kabul etmemiz, bizim gibi gariban ailelerin mağduriyeti demektir“ diye konuştu.

Toplantıya Hasankeyf Belediye Başkanı Vahap Kusen, AKP İlçe Başkanı Şirin Bıçakçı, il genel meclis üyeleri katıldı. Hasankeyf’le ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın duyarlı davrandığını dile getiren AKP İlçe Başkanı Bıçakçı toplantıda eleştirilirken, Belediye Başkanı Kusen’le ilçe sakinleri arasında da kısa süreli gerginlik yaşandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!