Hasankeyf için gece nöbeti

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyf için gece nöbeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2006 12:58

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temelini atacağı, antik ilçe Hasankeyf’i sular altına bırakacak olan Ilısu Barajı'na karşı çıkanlar, dün gece tarihi ilçede nöbet tuttu.

Aralarında DTP’li Belediye Başkanlarının da bulunduğu Hasankeyf gönüllüleri sanatçıların verdiği konserle eğlenirken, nehir kenarında ‘sembolik nöbet' tuttu. Düzenlenen etkinlikte konuşan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 60 yıllık ömrü olan bir baraj için 12 bin yıllık tarihin yok edilmesine gönlünün razı olmadığını belirterek, “Yeni yerleşim yerine taşınmayacağız” dedi.

Hasankeyf için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir, aynı partili Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ile bazı ilçe belediye başkanları ile yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşma yapan Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, antik kentin dünyanın mirası olduğunu anlatırken, “Ilısu Barajı, Hasankeyf ‘altın gerdanlık' Dicle’ye takılan ‘plastik gerdanlık' olur. 60 yıllık ömrü olan baraja 12 bin yıllık tarihi olan ilçe feda ediliyor. Sayın Başbakan yanlış yönlendiriliyor. Kendisi yoksa tarihisever ve tarihin korunması için çaba sarfeder. Biz yeni yerleşim alanına gitmeyeceğiz ve göç edeceğiz” dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Hasankeyf olayını siyasi amaç için kulanmadıklarını, olayın sosyal ve ekonomik boyutunun yanı sıra tarihin yok olacağını savundu. Aynur Doğan ve ‘Kardeş Türkülerini'nde aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçı Türkçe ve Kürtçe türkülerini Haasankeyf için söyledi.
Etkinliğin yapıldığı alana üzerinde, ‘Sayın Başbakanım hızla yükselttiğin dünya sıralamasına götürdüğün bu ülkeye ne tarihi yok edecek barajlar ne de yüzde 10’luk barajlar yakışmıyor’, ‘Tarihi mirasını yok ettiğiniz torunlarınız sizi af etmeyecektir’ ve ‘10 bin yıllık tarih 50 yıllık baraja feda edilemez’ pankartları asıldı. Konser sırasında terörist başı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!