Hasankeyf’i taşıyacağız

Güncelleme Tarihi:

Hasankeyf’i taşıyacağız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2006 00:00

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Müsteşarı Prof. Mustafa İsen’le birlikte, ünlü yazar Adalet Ağaoğlu’nun Etiler’deki evine son derece mutevazı bir ziyaret yaptı. Ne eskortlar vardı çevrede, ne de korumalar. Bakan ve Müsteşar, normal bir vatandaş gibi zili çalıp asansöre bindiler ve Adalet Ağaoğlu’nun eşi Halim Ağaoğlu tarafından içeri buyur edildiler.

Kültür Bakanı ile kültürün taşıyıcısı olan ünlü bir yazar bir araya gelince ne konuşulur? Doğal olarak, kültür ve sanat dünyasının muhtelif sorunları konuşuldu, tartışıldı.

ÇOK HAKLISINIZ

Adalet Ağaoğlu’nun, "Avrupa Birliği süreciyle birlikte Türk edebiyatına yoğun bir ilgi başladı. Bu sevindirici bir gelişme. Batı dünyası, Cumhuriyet’in ruhunu ancak bizim romanlarımızı okuyarak kavrayabilir. Özellikle, Doğu-Batı arasındaki sıkışmışlığı Türk romanı kadar iyi anlatan başka bir kaynak yoktur" sözlerini Bakan Koç şöyle cevaplandırdı: "Çok haklısınız. Bunun için benim en büyük amacım, Cumhuriyet sonrası yazarlarımızın eserlerinin Batı’da tanınması. Türk edebiyatını dışa açma projemiz bunun eseri. Mesela Amerika’dan ve Ukrayna’dan muhtelif yayınevleri sizin eserlerinizi basmak istiyor. Biz de çeviri konusunda kendilerine yardımcı oluyoruz. Bir nevi Hasan Áli Yücel’in klasikler projesini tersine çevirmek istiyoruz."

TÜRK ROMANCI ÜSTÜN

Bakan Koç, bugüne kadar Nobel alan bütün yazarları okuduğunu belirterek, Türk romancılarının onlardan kat kat üstün olduğunu, muhtelif dillere çevrildikçe de bunun anlaşılacağını ifade etti. Bakan Koç, "Batılı’nın kafasındaki olumsuz Türk imajını romancımla, ressamımla müzisyenimle aşabilirim" dedi.

AKM YENİLENECEK

Adalet Ağaoğlu’nun, "Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ne olacak" sorusu üzerine Bakan Koç şunları söyledi: "AKM, projesi 1952 yılında yapılmış kullanışsız bir bina. 11. katında boya atölyesi olan kültür merkezi olur mu? Biz oraya ayda 30 bin YTL elektrik parası ödüyoruz. Buna rağmen kışın ısınmıyor, yazın soğumuyor. Özürlüler için hiçbir kolaylık yok. Uluslararası bir yarışma açacağız ve en fazla iki senede, otoparkı da içine alan, fonksiyonu ve mimarisi ile Atatürk’ün adına yakışır modern bir kültür merkezi yapacağız."

STRATEJİK KARAR

Bakan Koç, mühendis olan Halim Ağaoğlu’nun Hasankeyf ile ilgili bir sorusunu cevaplandırırken de, Ilısu Barajı’nın stratejik bir karar olduğunu ve bunun için engellenmek istendiğini belirterek, Hasankeyf’i bir bütün olarak taşıyacaklarını söyledi.

Konukların ayrılmasından sonra Adalet Ağaoğlu, Bakan Koç’u ve Müsteşarı Prof. İsen’i ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti.

10 şarkı bilene 200 milyar lira vermeyin

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "On şarkıyı bilen sanatçıya 200 milyar ödenmesini içime sindiremiyorum" dedi. Bakan Koç, İzmir’in Selçuk İlçesi’nde düzenlenen "Kıyı Ege Belediyeler Birliği Hizmet İçi Eğitim Semineri"nde yaptığı konuşmada, halkın desteğini alarak, halka hizmet veren belediye başkanlarının, zor ancak şerefli bir görevi yerine getirdiklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çıkarılacak kanunla birçok yetkiyi belediyelere vereceklerini belirten Koç, "Belediye başkanları kendi görevlerinin bilincinde olmak hususunda dikkatli olmalı. Şunu da açıkça ifade etmek istiyorum ki kanalizasyonu olmayan bir kıyı şehri belediyesinin, bilmem hangi on şarkıyı bilen sanatçıya 200 milyar ödemesini içime sindiremiyorum. Üzülerek söylüyorum, yalnız belediye başkanlarının değil, belde insanlarının ihtirasları yüzünden Türkiye birçok yerde kıyılarını kaybetmiştir" dedi.

Hayır’ı kaçırmışım

İŞTE
ünlü yazarımız Adalet Ağaoğlu’yla koyu bir sohbete dalan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’tan satırbaşları:

Adalet Hanım’ın bütün kitaplarını okudum. ’Hayır...’ı nasıl gözden kaçırdığımı bir türlü anlayamadım.

Son yıllarda çok roman yazılması hoşuma gidiyor. Ama felsefi yapılanma olmadığı için televizyon dizilerine benzemesinden korkuyorum.

Fatih-Harbiye bugün de devam ediyor. Yine Doğu-Batı meselesi var. Genç yazarlar da keşke bu sorunla ilgili bir şeyler yazsalar. Romanda Türk resminin veya heykelinin yeri ne gibi konular üzerinde hiç durulmuyor.

İki bakanlığın birleşmesi iyi oldu. Böylece turizmden alıp kültüre yatırabiliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!