Hamileler kirli havaya dikkat

Güncelleme Tarihi:

Hamileler kirli havaya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 01:41

Hava kirliliği bulunan kentlerde, havada yoğun olarak bulunan ozon ve karbonmonoksit gazına maruz kalan hamile kadınların bebekleri kalp sorunuyla doğabiliyor.

American Journal of Epidemiology adlı derginin 1 Ocak tarihli sayısında yer alan araştırmanın sonuçlarına göre, ozon ve karbonmonoksit gazı bebekte kalp hasarı riskini üç kat artırıyor.

Uzmanlar, California civarında 1987-1993 yılları arasında doğan 9 bin bebekle ilgili bilgileri tahlil ederek bu sonuca vardı. Sağlıklı doğan bebeklerin yaşadıkları bölgeler ile kalp sorunuyla doğan bebeklerin yaşadıkları bölgeler karşılaştırılırken, ilk aşamada ozon ve karbonmonoksit, kalp sorununun nedeni olarak belirlendi. Hava kirliliğinin hamileliğin ikinci ayında etkisini gösterdiğini belirten uzmanlar, bu dönemde bebekte kalp ve diğer organların gelişmeye başladığına işaret ettiler. Hamile kadının hava kirliliğine neden olan bu her iki maddeden birinin etkisi altında kalmasıyla, bebeği riske soktuğu sanılıyor. Uzmanlar, havada kirliliğine yol açan zerreciklerin hangilerinin hangi sağlık sorunlarına yol açtığının henüz tam bilinmediğine dikkat çektiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!