Hamile hastaya açık kalp ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Hamile hastaya açık kalp ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2008 15:40

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde, kalp kapakçığında daralma ve kireçlenme tespit edilen kadının, 5 ay önce 4 aylık hamileyken sol kapakçığının 2 saat süren cerrahi operasyonla değiştirildiği belirtildi.

Konya'da yaşayan 3 çocuk annesi Elmas İpek'in (36) yaklaşık 5 ay önce kontrol için geldiği SÜ Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde yapılan muayenesinde, 4 aylık hamile kadının kalbinin sol kapakçığında ileri düzeyde daralma ve kireçlenme olduğu belirlendi.

Bunun üzerine hastanın durumuyla ilgili toplantı yapan doktorlar, eski kapakçığın ameliyatla alınıp yerine metal kapakçık takılmasına karar verdi.

Daha sonra Kalp-Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Hasan Solak ile Doç. Dr. Niyazi Görmüş'ün birlikte gerçekleştirdiği açık kalp ameliyatıyla hastanın kalp kapakçığı başarıyla değiştirildi. Sağlık durumu iyi olduğu öğrenilen anne İpek'in, ameliyat olduktan yaklaşık 5 ay sonra, geçen hafta da aynı hastanede doğum yaptığı bildirildi.

Operasyona katılan doktorlardan Doç. Dr. Niyazi Görmüş, yaptığı açıklamada, oldukça riskli olan bu operasyonu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Operasyonda, hem annenin hem de bebeğin kaybedilebilme riski ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Gümüş, şunları kaydetti:
“5 ay önce yaptığımız bu riskli ameliyat sırasında hastanın kalbi 2 saat süreyle durduruldu. Anne ve karnındaki 4 aylık bebeğinin yaşatılabilmesi için de 'ECMO' adı verilen cihaz ile vücuda kan pompalandı. Ameliyat başarıyla tamamlandı. Anne yeni bir kalp kapakçığına kavuştu. Bebeğin anne karnındaki gelişimi ise son derece normal seyretti.”

Ameliyatın tamamlanmasının ardından bebeğin anne karnındaki gelişiminin hem Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, hem de Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı tarafından 5 ay süreyle takibe alındığını dile getiren Gümüş, bebeğin geçtiğimiz hafta dünyaya gözlerini açtığını, doğumdan 1 gün sonra annenin de ayağa kalktığını bildirdi.Anne ve Sudenaz ismi verilen bebeğin taburcu edildiği öğrenildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!