Hamid Karzai'den Molla Ömer'e uzlaşma çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Hamid Karzaiden Molla Ömere uzlaşma çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2006 19:04

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Taliban lideri Molla Ömer'i hükümetle temas kurmaya ve uzlaşma aramaya çağırdı.

Karzai, Associated Press'le yaptığı röportajda, “Taliban olsun olmasın, her kim olursa olsun, ülkelerine dönmek isteyen tüm Afganlıların, ülke yaşamına katılmalarını isteriz. Burası onların evi” dedi.

Bu kişilerin Molla Ömer'i kapsayıp kapsamadığının sorulması üzerine Karzai “Eğer gelmek isterse bizimle temas kurmalı. Kuşkusuz ne söyleyeceğini anlamalıyız. Ancak geleceğini sanmıyorum. Nerede saklandığını bile bilmiyoruz. Önce bize yaptığının hesabını vermeli” diye konuştu.

Molla Ömer, Taliban rejiminin Amerikan askerlerinin saldırısı üzerine 2001 sonlarında yıkılmasından beri saklanıyor.
Karzai, terörizm konusunda da Afganistan'daki intihar saldırılarının daha uzun zaman sürmesini beklediğini belirtti.
Hamid Karzai, ülkenin güneyinde güvenliği sağlamaya yardım eden NATO öncülüğündeki güçlerin, hava saldırıları ve evlerde arama yapılması gibi saldırgan taktiklere başvurmamasını istedi.

Karzai, “Afganistan'daki bir yabancı gücün aramama yapma ihtiyacı hasıl olursa, Bu Afgan hükümetinin vereceği yetkiyle, Afgan hükümetinin bilgisi dahilinde olmalı” dedi.

UYUŞTURUCU

Karzai, uyuşturucu ticaretinin artmasının Afganistan'ın bir ulus-devlet olarak varlığını tehdit ettiğini söyledi.
“Afganistan uyuşturucu ticaretiyle mücadele etmeli, aksi halde bir ulus-devlet olarak varlığımızı devam ettiremeyiz” diyen Karzai, uyuşturucuyu terörizmden daha büyük bir tehdit olarak nitelendirdi.

Karzai, uyuşturucunun ülkesinin uluslararası imajını zedelediğini, hükümet kurumlarının gelişmesini engellediğini, ekonomiyi suça bulaştırdığını ve genç insanların hayatlarını tehlikeye attığını ifade etti.
Yoksulluk, şiddet ve kuraklıkla savaşımın, artan uyuşturucu sorunuyla mücadele yolları olduğunu belirten Karzai, teröristlerle temasta olan uluslararası suç çetelerinin çiftçileri haşhaş ekimi yapmazlarsa öldürmekle tehdit ettiklerini anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!