Hamas, Filistin'de seçim kampanyasına başladı

Güncelleme Tarihi:

Hamas, Filistinde seçim kampanyasına başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 15:09

Filistin'de genel seçimlere ilk kez katılacak radikal Hamas örgütü de, 25 Ocak'ta yapılacak seçimler için kampanyasını başlattı.

Hamas'ın liste başı İsmail Haniye, Gazze'de seçim kampanyasını başlatırken yaptığı konuşmada, seçimlerin ertelenmesi girişimlerine karşı çıkarak, Hamas'ın yeni oluşturulacak meclisi “İsrail'e karşı direnişi korumak için bir kürsü” olarak kullanacağını söyledi.

“El Fetih'in niyetlendiği gibi ertelemenin iyi bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz” diyen Haniye, Hamas'ın, “25 Ocak'a kadar Filistin halkının çıkarları doğrultusunda hareket edeceğini” belirtti. Haniye, İsrail'e karşı düzenlenen saldırılar konusunda örgütün kendisini ateşkese bağlı hissetmemesine rağmen, saldırı düzenlemekten kaçınacağı imasında bulundu. İsrail tarafından 2004'te bir hava saldırısında öldürülen örgüt kurucusu Ahmed Yasin'in evinin önündeki kalabalığa seslenen Haniye, hareketinin “Filistin Yönetimi'ni kemiren yolsuzlukla” mücadele edeceğini söyledi.
25 Ocak'taki seçimlere, seçimlere ilk kez katılan Hamas ile iktidardaki El Fetih arasında rekabetin damgasını vurması bekleniyor. Kamuoyu araştırmalarının Hamas'ı El Fetih'in önünde gösterdiği biliniyor.

El Fetih liderlerinin İsrail'in güvenlik durumunu gerekçe göstererek Doğu Kudüs'te oy kullanılmasına izin vermemesini hesaba katarak seçimlerin ertelenmesini gündeme getirmesi, El Fetih karşıtları tarafından, Hamas karşısında ciddi bir darbe almaktan endişe ettikleri şeklinde yorumlanıyor. İsrail, intihar saldırılarının başlıca sorumlusu olarak gördüğü Hamas'ın seçimlere katılmasına sıcak bakmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!