Hamas '5 Temmuz' dedi, Başbakanlık doğrulamadı

Güncelleme Tarihi:

Hamas 5 Temmuz dedi, Başbakanlık doğrulamadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2013 11:33

Hamas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gazze'ye 5 Temmuz'da geleceğini açıkladı. Ancak bu tarih Türk yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, uzun süredir konuşulan Gazze ziyareti için önceki gün, "Her an sürpriz yapabiliriz" demişti. Gazze ziyaretinin ne zaman yapılacağına ilişkin ilk tarih ise bizzat Hamas tarafından açıklandı. Hamas hükümeti, Erdoğan'ın Gazze'ye 5 Temmuz'da geleceğini açıklarken, Türk yetkililer bu tarihi doğrulamadı.

Erdoğan'ın basın danışmanı da AFP'ye yaptığı açıklamada, "Duyurulan tarih doğru değil. Başbakan'ın bu tarihlerde başka programları var... Ziyaret olacak ama tarihi henüz belirlenmedi" dedi.

TÜRK HEYET GAZZE'DE
Ancak Türkiye'den bir ön heyet bu hafta Gazze'ye giderek, incelemelerde bulundu. Gazze Şeridi'ndeki hükümetin basın ofisi tarafından 2012'de kurulan resmi haber ajansı Alray'in haberinde, "Türk diplomatlar ve gazetecilerden oluşan bir heyetin, Erdoğan'ın Gazze'ye yapacağı ziyarete hazırlık için iki gündür bölgede oldukları" vurgulandı. Alray'in haberinde, "Türk medya ve diplomat temsilcilerinden oluşan bir heyet Salı günü güney Refah sınır kapısından Gazze'ye girdi" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

18 kişilik heyetin, Türkiye'nin desteğiyle Gazze Şeridi'nde gerçekleştirilen Türk-Filistin Dostluk Hastanesi, ve İslam Üniversitesi tıp fakültesinde incelemelerde bulunduğunu ifade eden Alray, heyetin iki diplomat ve 16 medya mensubundan oluştuğunu duyurdu. Ziyaretin Başbakanlık Kamu Diplomasisi Başkanlığı ve TİKA tarafından organize edildiği belirtildi.

Alray haberinde, "Türk dış politikası konusundaki bir uzman Alray'a, heyetin ziyaretinin Erdoğan'ın Gazze Şeridi'ne gerçekleştireceği ziyaret çerçevesinde olduğunu bildirdi" denildi.

"DÖRT TV KANALI, İKİ GAZETE"
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü ise Gazze'ye giden heyetin "muhabirlerle dış politika gündemini buluşturma programı" çerçevesinde bölgeye gittiğini açıkladı. Kuruluşundan beri Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nde "Proje Direktörü" olarak görev yapan Başbakanlık Müşaviri Cemalettin Haşimi, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Gazze seyahatine, dört televizyon kanalı ve iki gazete davet edebildik. Yani neredeyse tüm kanalların seyahate katıldığı da doğru değil... Muhabirlerle-dış politika gündemini buluşturma programı bahsettiğim. Başbakanımızın Gazze seyahatiyle ilgili değil" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

REFAH'TAN MI GİRECEK?
Erdoğan'ın Gazze'ye nasıl gideceği konusu da en büyük merak konularından biri. Karadan ve havadan İsrail ablukası altındaki Gazze'ye ya Mısır'dan, Refah sınır kapısından, ya da İsrail'den girilebiliyor.

İsrail diplomatik kaynakları Hürriyet'e yaptıkları açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın olası Gazze ziyareti konusunda kendileriyle hiçbir temas kurulmadığını vurguladılar. Aynı kaynaklar, Başbakan'ın Gazze'ye Mısır üzerinden Refah sınır kapısından girmesinin söz konusu olabileceğini ifade ettiler.

Hamas'ın haber ajansı Alray ise Başbakan'ın Gazze'ye giriş güzergahı konusunda ilginç bir iddia ortaya attı. Alray'ın Türk kaynaklara dayanılarak verdiği haberinde, "Türk Başbakanı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan ve denizden ablukasını kıracak" denildi. Aynı kaynağın, Başbakan Erdoğan'ın Gazze'ye gitmek için Türk donanmasına ait bir gemiyle Gazze açıklarına, Akdeniz'in uluslararası sularına geleceği, buradan da helikopterle Gazze'deki Ansar güvenlik alanına geçeceği" bilgisinin verildiği de Alray haberinde ileri sürüldü.
 
İSRAİL: YAPICI OLMAZ
İsrail diplomatik kaynakları, bu aşamada Başbakan Erdoğan'ın Gazze'ye ziyarette bulunmasının ise "yapıcı bir hareket olmayacağını" belirttiler. Aynı kaynaklar, "Başbakan Erdoğan ziyarette bulunmak yerine, keşke Hamas'ı Ortadoğu Dörtlüsü’nün planına uymaya ikna etse" diye konuştular.

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!