Halk el koydu

Güncelleme Tarihi:

Halk el koydu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devletin olanakları depremzedelerin yaralarını sarmaya yetmeyince, halk arasında kendiliğinden seferberlik oluştu. Memurundan üniversitelisine, esnafından işadamına kadar herkes, yardım malzemelerini yüklenip yollara düştü.

Korkunç depremden bu yana 3 gün geçmesine rağmen devletin eli felaketzedelere tam olarak ulaşamayınca, Türk ulusu 'Sivil seferberlik' başlattı. Özel sektör kuruluşları tüm olanaklarını devreye sokarak, deprem bölgesinden gelen 'imdat' çığlıklarına yanıt verdi. Devletin acz içinde olduğunu gören memurundan esnafına, işçisinden öğrencisine kadar herkes, depremzedeler için birşeyler yapmanın çabasına girdi. Hiçbir şeyi olmayan da, kazmasını küreğini alarak yardıma koştu.

İSTANBUL MERKEZ

Bölgeye yardım ulaştırmada en önemli merkez İstanbul'du. Dün, Yenikapı İskelesi'nden feribotlarla gıda ve sağlık başta olmak üzere birçok malzeme ile birlikte kurtarma çalışmalarına katılmak isteyen gönüllüler Yalova'ya gitti. İlk aşamada, saat 12.00 ve 13.00'te hareket eden 'Turgut Özal' ve 'Cezayirli Hasan Paşa' feribotlarıyla sağlık personeli ve malzeme gönderildi. Öğleden sonra ise 'Turgut Reis' feribotu ile geriye kalan malzeme ve bankacı gençlerden oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grup Yalova'ya hareket etti.

BANKACI GENÇLER

Pamukbank ve Esbank'ta çalışan gençler, AKUT'un internetteki çağrısı üzerine çalışmalara katılmaya karar verdiklerini söylediler. AKUT yetkilileri, Yalova'ya ulaştıktan sonra şimdiye kadar yardımın gitmediği Değirmendere'de çalışacaklarını söylediler. Bankalarının yol paralarını karşıladığını ve kendilerine izin verdiğini belirten gençler, televizyonlarda gördüklerinden daha kötü bir manzarayla karşılaşmaya hazırlıklı olduklarını, ancak yardım etmeyi bir görev saydıklarını dile getirdiler. Grup, kendi imkanlarıyla aldıkları su, sağlık malzemelerinden oluşan paketleri de yanlarında götürdü. 'Turgut Reis' feribotuna yüklenen malzemeler arasında Kızılhaç'tan gönderilen sağlık malzemesi ve gıda maddesi, ekmek, çeşitli kuruluşlardan gönderilen çok sayıda şişe suyu, bebekler için mama ve pirinç unu, meyve, süt, meyva suyu, battaniyeler bulunuyordu. Ayrıca, arabalarıyla hareket eden birçok İstanbullu'nun da arabasının arkasının malzeme yüklü olduğu dikkat çekti

SİVİL KOORDİNASYON

Depremden zarar gören vatandaşlar ile onlara yardım etmek isteyen gönüllülerin buluşmasını ve deprem bölgesine ulaşmasını sağlayan ‘Deprem İçin Sivil Koordinasyon Girişimi’ çalışmalarını son hızla sürdürüyor. Bünyesinde aralarında TÜSİAD, İnsan Yerleşimleri Derneği, Acil Demokrasi Grubu, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ve Arı Grubu gibi 17 sivil toplum kuruluşunu bulunduran girişim, çalışmalarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütüyor. Girişimin sekreteryası ise Osman Kavala, Korhan Gümüş, Mebuse Tekay ve Ömer Öztaşkın oluşturdu. Şimdiye dek Özel Levent Hastanesi ve Bauhaus ile işbirliği içinde çalışan girişimin, Bauhaus'da özel deprem aletleri bulunduğunu ve bu gereçleri kullanmayı bilen ekiplerin de deprem bölgelerine sevkedileceğini bildirdi. Girişim, şimdiye dek deprem bölgelesine cerrah grubu, dağcı ekibi ve ilaçlar, ceset torbaları, bebek maması, kuru gıda gibi pek çok yardım malzemesini ulaştırdı. Ayrıca depremden zarar gören yaşlıların ve çocukların rehabilitasyonu için Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan bir grup gönüllü de deprem bölgesine gitti.

Açık Radyo, Beyaz Nokta Vakfı'yla işbirliği içinde kurtarma ve yardım alışmalarına destek amacıyla bir iletişim merkezi oluşturdu.

ODTÜ YURTLARINI AÇTI

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, depremde zarar gören ve evsiz kalan felaketzedelerin bir bölümünü Ankara'daki yurtlarında barındıracak. ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Süha Sevük tarafından yapılan yazılı açıklamada, önceliğin aile ve evlerini kaybeden çocuk ile gençlere verileceği belirtildi. 10-18 yaş arasındaki depremzedelerin ODTÜ otobüsleriyle Ankara'ya getirileceği, devlet tarafından kalıcı çözüm bulununcaya kadar yurtlarda bu gençlerin barınma, beslenme ve sağlık ihtiyaçlarının karşılanacağı bildirildi.

AMATÖR TELSİZCİLER

Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti Sakarya Şubesi elemanları ile yurdun çeşitli yerlerinden gelen cemiyet üyeleri, Adapazarı'nda örnek bir çalışma sergiliyor. Depremin ardından çevreyle bağlantısı kesilen Adapazarı'nın gözü ve kulağı, amatör telsizciler oldu. Adapazarı'ndaki depremin büyüklüğü hakkında Kızılay Genel Müdürlüğü ve Telsiz Genel Müdürlüğü'ne bilgi veren telsizciler, Kocaeli ve İstanbul'daki kriz merkezleriyle de bağlantı kurdular.

Sivil seferberlik

DEPREM bölgesinde yardıma ihtiyaç olduğunu gören yediden yetmişe herkes, büyük bir çaba içinde, birşeyler yapmak için uğraşıyor. Sivil toplum hareketi kendiliğinden öylesine büyüdü ki, bölgeye yardım yağmaya başladı. Dün arabasının arkasına yiyecek, içecek, tıbbi yardım malzemesi yükleyen vatandaşlar, aldıkları özel izin kağıtlarıyla yola koyulup bölgeye ulaştılar. Bir kısmı da feribotlara binip, Yalova'ya ulaştıktan sonra henüz yardımın pek ulaşmadığı Değirmendere'ye gittiler. AKUT'çu gençlerle feribot iskelesinde grup oluşturan gençler, kendi imkanlarıyla aldıkları yiyecek ve içeceği de yanlarında götürdüler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!