Halk çocuğunun süper koleji: Darüşşafaka

Güncelleme Tarihi:

Halk çocuğunun süper koleji: Darüşşafaka
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

19'uncu yüzyıl'ın ikinci yarısında, özellikle halk sınıfını okutmak amacıyla kurulan ve bugün çağdaş ve kaliteli bir eğitim sunan Darüşşafaka Lisesi, yanlış tanınmaktan, yanlış anlaşılmaktan şikâyetçi. ‘‘Şefkat Yuvası’’ anlamına gelen Darüşşafaka, adının Darülaceze ile karıştırılmasından rahatsız. Eski okul binasının Fatih'te olması nedeniyle birçok ailenin belli tarikatların yandaşı gibi okulu algılamasından da sıkıntı duyan Darüşşafaka Lisesi Müdürü Cahit Orhan, ‘‘İlerici, çağdaş, Atatürkçü anlayış ve kadroya sahibiz. Gericilik asla bizim okulumuzda barınmaz’’ dedi. Türkiye'de bir hayır kurumu tarafından açılan ilk ‘‘özel okul’’ unvanına sahip olan Darüşşafaka, aynı zamanda yoksul ve kabiliyetli Türk çocuklarına öğretim olanağı tanıdığı için de ilk ‘‘halk okulu’’ özelliğini taşıyor. Darüşşafaka Lisesi, bu yıl açılan ilköğretim okuluyla, dördüncü sınıfa kapılarını açıyor.

KAYITLAR

Orta ve lise sınıflarında fen ve matematik derslerinin İngilizce okutulduğu okul, nisan ayından itibaren ilkokul üçüncü sınıfı bitiren babası ölmüş, maddi durumu öğrenim yapmaya elverişli olmayan, ancak başarılı bulunan tüm öğrencilere çağrıda bulunuyor. Bir öğrencinin yıllık maliyetinin 3 milyarı bulduğu okulda, kaliteli ve çağdaş eğitim için tüm imkanların kullanıldığını söyleyen yetkililer, 13 Nisan'da kayıtların başlayacağını açıkladılar. 19 Haziran'a kadar sürecek kayıtların ardından, İstanbul, İzmir, Adana ve Ankara'da öğrenciler önce Fen, Sosyal, Matematik, Türkçe alanlarında bilgilerinin ölçüldüğü bir sınavdan geçiriliyor. Daha sonra Darüşşafaka Cemiyeti ekipleri tarafından yapılan araştırma sonucunda ailelerin verdiği bilgiler değerlendiriliyor ve doğruluğu tespit ediliyor. Başarılı bulunan ve koşulları taşıyan öğrenciler okula kayıt edildikten sonra ağustos ayında ‘‘oryantasyon kursu’’ndan geçiriliyor.

Ünlüler yuvası

Darüşşafaka Lisesi'nden bugüne kadar birçok ünlü mezun oldu. Darüşşafaka Cemiyeti'ne her başbakan ‘‘doğal başkan’’ olarak seçiliyor. İşte bazı ünlüler: Necdet Seçkinöz (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri), Coşkun Ulusoy (Ziraat Bankası eski Genel Müdürü), Vasfi Mahir Kocatürk (Edebiyatçı), Yalçın Pekşen (Gazeteci), Tolga Aşkıner (Tiyatrocu), Ahmet Rasim (Yazar), Ahmet Hamdi (Ressam), Hasan Oktay (Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulu üyesi), Zekeriya Yıldırım (Merkez Bankası Başkanvekili), Tekin Aral (karikatürist-yazar), Yalçın Granit (sporcu)






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!