Haliç'e petrol

Güncelleme Tarihi:

Haliçe petrol
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 01:55

Atıksu kanalına sızan fuel-oil benzeri yakıt, 1000 metrekarelik yüzeyi kirletti. Kirlenen bölüm yüzer bariyerlerle çevrildi.

Kasımpaşa'da atık su kanalına henüz belirlenemeyen bir kaynaktan sızarak Haliç'e akan yaklaşık 500 litrelik fuel-oil benzeri yakıt, 1000 metrekarelik deniz yüzeyini kirletti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Bakanlığı ekipleri, nereden geldiği anlaşılamayan yakıtın yayılmasını önlemek ve temizlemek için alarma geçti. Denize yakıtı boşaltan kişilerin para cezasına çarptırılacağı belirtildi. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Cezaevi ve Kasımpaşa Deniz Hastanesi ile Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü'nün Kasımpaşa atölyesinin önünden Haliç'e bağlanan atıksu kanalında önceki akşam saatlerinde başlayan sızıntı, dün saat 10.00'a kadar sürdü.

ÖRNEKLER LABORATUVARDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ekipleri, sabahın erken saatlerinde, denizin 1000 metrekarelik bölümünü, yüzer bariyerle çevirdiler. Belediyeye ait katı ve sıvı atık toplama teknesi, katı atık süpürme teknesi, su yüzündeki yakıtı toplamada kullanılan 'oil-skımer' teknesi ile Burak Reis ve Valide Sultan tekneleri, temizlik çalışmalarını gün boyu sürdürdü. Su üstünde biriken yakıt önemli ölçüde toplandı. Bariyer, yeni sızmaları önledi. İSKİ'nin Atık Su Arıtma Ruhsat ve Denetleme Daire Başkanı Yekta Korca, civardaki özel şirketlerle kamu kurum ve kuruluşlarının yakıt depolarından örnekler alındığını, bunların denize dökülen yakıtla laboratuvar ortamında karşılaştırılacağını ve sorumluların cezalandırılacağını söyledi. İstanbul İl Çevre Müdürü Yavuz Çengel, kirliliğin Haliç'teki canlıların yaşamını etkileyeceğini, ancak öldürücü boyutta olmadığını ifade etti. Sorumluların, 466 milyon liradan başlayan ve bunun 8 katına kadar çıkabilen para cezalarına çarptırılabileceğini belirten Çengel, temizlik çalışmalarının da ayrıca bu kişilerden tahsil edileceğini açıkladı.

LİTRESİ, 1 MİLYON LİTREYİ KİRLETİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanı Mustafa Öztürk, 1 litre yakıtın 1 milyon litre suyu kirletebileceğini, bu yüzden sızıntının, denizin dibine çökmeden temizleneceğini söyledi.

Buralardan akıtıyorlar

Haliç'e akan fuel-oil benzeri atık bariyerlerle çevrildi. Temizlemek için ekipler tüm güçleriyle çalışmalarına başladı. Ancak yakıt akıntısı kesilmesine rağmen Kasımpaşa'dan gelen bir kanaldan bölgenin tüm pis suları Haliç'e akmaya devam ediyor. Çevredeki özel şirketler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yakıt depolarından örnekler alınırken, bunların denize dökülen yakıtla laboratuvar ortamında karşılaştırılacağı ve sorumluların cezalandırılacağı açıklandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!