Haksız gözaltı tazminat nedeni

Güncelleme Tarihi:

Haksız gözaltı tazminat nedeni
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00

CEZASINI çektiği halde hakkında düzenlenen yakalama emri geri alınmadığı için yapılan kontrollerde gözaltına alınan C.B, Adalet ve İçişleri Bakanlığı’nı tazminat ödemeye mahkûm ettirdi.

Ruhsatsız silah ve mermi bulundurma suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında yakalama emri çıkartılan C.B, İdare Mahkemesi’nde 10 ay hapse çarptırıldı. Cezasını çekmesine rağmen hakkında çıkartılan yakalama kararı kaldırılmadığı için emniyetin yaptığı kontrollerde birçok kez gözaltına alınan C.B, Adalet ve İçişleri Bakanlığı aleyhine 3 bin YTL maddi ve 15 bin YTL de manevi tazminat talebiyle dava açtı. Ankara 1. İdare Mahkemesi, hakkında kesinleşip infaz edilen hükme rağmen Gizli Bilgi Tarama Sistemi’nden silinmediği için farklı zamanlarda gözaltına alınmasından dolayı davacının duyduğu elem ve üzüntünün kısmen kabulüne ve bin YTL manevi tazminatın ödenmesine karar verdi. Dosya Danıştay’a gitti. Danıştay 10. Dairesi de mahkemenin kararını oybirliğiyle onadı.

Kararda, "Kesinleşen ve infaz edilen hükme rağmen genel bilgi toplama sisteminden silinmediği için farklı zamanlarda gözaltına alınmasından dolayı davacı vatandaşın duyduğu elem ve üzüntü karşılığı manevi tazminat ödenmesi gerekir" denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!