Haklı olan Özal’mış

Güncelleme Tarihi:

Haklı olan Özal’mış
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2012 00:00

“Teröre Karşı Ulusal Mutabakat” metni hazırlayan ve siyasi partilere “Sorunları oturup konuşalım” çağrısı yapan TBMM Başkanı Çiçek, “Rahmetli Özal, ‘Ya şu GAP TV’den her gün 2 saat Kürtçe yayın yapalım’ dedi, karşı çıkanlardan biri ben oldum. ‘Arkadaşlar bugün görmediğimiz sorun yarın ciddi bir durum olarak karşınıza çıkar’ dedi. Haklı olan Özal’mış” dedi.

Haberin Devamı

TERÖR sorununun aşılması için tüm siyasi partilerin katılması temennisi ile “Teröre Karşı Ulusal Mutabakat” metni hazırlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Sorunları oturup konuşalım” çağrısı yaptı. Çiçek, “15 yıl önce beni dövseydiniz söylemeyeceğim lafları bugün ediyorum. Hepimiz değişiyoruz, değişmek zorundayız. Rahmetli Özal, ‘Ya şu GAP TV’den her gün 2 saat Kürtçe yayın yapalım’ dedi, en başta karşı çıkanlardan biri de ben oldum. ‘Arkadaşlar bugün üstüne eğilmediğiniz, görmediğiniz sorun yarın ciddi bir durum olarak karşınıza çıkar’ dedi. Haklı olan Özal’mış.” 

Hükümetler üstü mesele

Dün TBMM’de gazetelerin Ankara yöneticileri ile kahvaltılı toplantı yapan Çiçek, tamamen terör konusuna yer verdiği konuşmasında özetle şunları söyledi: “Sabır taşımızın çatladığı noktalara kadar geldiğimiz zamanlar oldu ama sabır taşı çatlasa da terörü, soğukkanlılıkla değerlendirmemiz gerekir. Hükümetler üstü bir mesele olan terörle mücadelede zaman zaman da oturup doğruları ve yanlışları konuşmak gerekir. Bu mücadelede sihirli bir formül yok. Sorunun üstesinden kendimiz geleceğiz. Çünkü ‘Elden gelen öğün olmaz, gelse de vaktinde olmaz.’ Hiç de vaktinde olmadı zaten. En fazla destek verdiklerini söyleyen ülkeler bile yapması gerekenin 10’da 1’i katkı vermedi.

Haberin Devamı

Polisiye bakarsanız olmaz

Mücadelede olağanüstü yönetim şekilleri de gördük ama geldiğimiz nokta ortada. Demokrasi ve hukuk içinde kalarak mücadele etmeyi, terör örgütleri kabul etmiyor. Türkiye, uzun süre, konuyu güvenlik meselesi olarak gördü. Polisiye olay diye bakarsanız belli bir bölge ile sınırlı algılarsınız, tedbir de buna göre olur. Oysa teröristin üzerinden eylem koyduğu konular ihmal edilmiş. İleride bu konular çözüme kavuşturulunca da terör örgütü bunu kendi propagandasına bağlamış, demokrasi alanındaki ilerlemeler için dahi bunu yapmış. O nedenle gereken kararı zamanında almalı.

Yürek soğutan adım atmalı

Vatandaş, ‘Bir araya gelin bu işi çözün’, diyor. Cenaze törenleri dışında, daha yürek soğutan adımların atılmasını bekliyor. Siyaset bu talebe sırtını dönemez. Sorunu biz çözeceksek ortak akıl, ortak dil olmalı. Ben Cemil Çiçek olarak bir mutabakat metni hazırladım. ‘Eksik, gereksiz, nerden çıktı’ diyenler olacaktır ama kuru suçlamadan öte anlam ifade etmeli. Belli bir kareye girmek, belli cenazede bulunup oradan ayrılmaktan öte bir şey yapmak amacıyla ortaya bir şey koymaya çalıştım.

Haberin Devamı

Oylamalar sonuçsuz kalıyor

TBMM’de 755 dokunulmazlık dosyası var. Bunların 634’ü BDP’nin 24 milletvekiliyle ilgili ve çoğunluğu terör örgütünün propagandasını yapmayı içeriyor. Dokunulmazlık konusu tartışılıyor ancak değiştirme söz konusu olduğunda, oylamaya geldiğinde sonuç alınmıyor.

Önüne geleni tutukluyorlar

3’üncü yargı paketinde önemli düzenlemeler yapıldı. Bu demektir ki o mahkemelerle ilgili, uzun tutukluluk, önüne geleni tutuklama gibi sorunlar var. Adli kontrol getirildi. Çağdaş bir imkân. Bu iş sonlandırılsa bu sorulara o kadar muhatap olmayacağız.”

Çiçek’in mutabakat metni

1-Terör örgütlerine katılmış herkese, yasalarla tanınan imkânlardan yararlanarak silahlarını bırakmaları çağrısında bulunuyoruz.
2-Terörle mücadele toplumun her kesiminin ortak bir sorumluluk anlayışı çerçevesinde, içerisinde hareket etmelerini gerektiren bir görevdir.
3-Benimsenecek tedbirler, partiler üstü bir anlayışla toplumsal dayanışmayı sergileyecek surette uygulanacaktır.
4-Bütün yurttaşların özellikle gençlerin ve kadınların, terör eylemlerine karşı duruşlarını barışçı ve demokratik yöntemlerle sergilemeleri büyük önem taşımaktadır.
5-Güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacakları imkân ve yeteneklerin geliştirilmesi öncelikli öneme haizdir.
6-Yeni bir anayasa, toplumun tüm kesimlerinin mutabakatı da sağlanmak suretiyle süratle hazırlanacaktır.
7-Üniter ve ulus devlet yapısına, idarenin bütünlüğüne ve idari vesayet ilkelerine zarar vermeyecek şekilde yerel yönetimlerin daha güçlü bir idari ve mali yapıya kavuşturulması yaklaşımı benimsenecektir.
8-Uluslararası platformlarda, ortak mücadelenin anlatılması için birlikte çalışılacaktır.
9-Şehit ailelerinin, terör mağdurlarının durumlarının iyileştirilmesi için tedbirler alınacaktır.
10-Bu mutabakata taraf olan siyasi partiler ve STK olarak, her türlü işbirliğine partiler üstü bir anlayışla yaklaşacağımızı ilan ediyoruz.
11-Bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini geliştirmek için birlikte çalışacağımızı beyan ediyor ve toplumun tüm kesimlerini bu mutabakatta ifadesini bulan yaklaşımı benimseyip desteklemeye devam ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!