Haiti’deki polislerden beşi İstanbul’a geldi

Güncelleme Tarihi:

Haiti’deki polislerden beşi İstanbul’a geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 00:00

Büyük deprem felaketi yaşayan Haiti’nin başkenti Porto Prens’te Birleşmiş Milletler (BM) bünyesinde görevli 52 kişilik Türk polis gücünden iki yıllık görev süresini tamamlayan 13 polis ülkemize dönüyor.

Haberin Devamı

Beş polis ile iki polis eşi ve üç çocuk THY’ye ait bir uçakla dün saat 10.00’da İstanbul’a geldi. Atatürk Havalimanı’nda meslektaşları tarafından çiçekler ve lokumla karşılanan polislerden Emniyet Müdürü Coşkun Opak, Türkiye’ye döndükleri için mutlu olduklarını ve bu felaketin BM açısından çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek şunları söyledi: “BM’de görev yapanlardan 300 kişi hayatını kaybetti. Türkiye’den gelen arama kurtarma ekipleri bizim gururumuz oldu.”
Emniyet Amiri Nedim Aksoy ise deprem anında mesai bitiminde dışarıda olduğunu ifade ederek, “Depremi evde ve binada olan arkadaşlar kadar yoğun hissetmedim. Binaların yıkılışını, insanların bağırmalarını görmek zordu. Polis olmama rağmen insanın etkilenmemesi mümkün değil. Şoku atlatabilmiş değilim” diye konuştu.
Türkiye’ye dönecek polislerin yerine yeni polisler gönderilmeyecek. Haiti’de kalacak görev süreleri devam eden 39 polisle ilgili karar ise daha sonra verilecek.

Haberin Devamı

Sınırdaki iki Türk

HAİTİ’nin Dominik Cumhuriyeti ile sınır kapısının güvenliği BM’de görev yapan iki Türk emniyet amirine emanet. Kırıkkaleli Fatih Çetinkaya (37) ve Çankırılı Memiş Gürhan (36) adlı iki emniyet amiri, sınırda güvenliği sağlıyor.
Akşam, Gürhan ile Çetinkaya bizi kaldığımız otelde ziyarete geldi. Gürhan’ın bu yurtdışındaki ilk göreviydi. Yedi yaşındaki kızı ve 12 yaşındaki oğlu Ankara Keçiören’de yaşıyorlardı. Çetinkaya’nın Sakarya’da üç kız çocuğu var. Biri 5, biri 13 yaşında, biri de 4 aylık. Kızı, 15 günlükken Haiti’ye göreve gelmiş.

Artçılar ve yağma devam ediyor

Faruk ZABCI - Zafer ÖZTÜRK / PORTO PRENS
HAİTİ’de depremin ardından dün sabaha karşı yaşanan 6.1’lik artçı deprem, sağlam olan evlerinde kalan Haitilileri de sokaklara döktü. Haiti’de güneşin doğmasına yakın saatlerde meydana gelen şiddetli deprem sonrası halk bir kez daha panik yaşadı. Ülkedeki mevcut istikrarsızlık ve güvensizlik ortamı daha da artarken, ülkedeki yağma ve şiddet olaylarından kaynaklanan korku nedeniyle, yardım ve arama kurtarma faaliyetleri beklenenden daha yavaş ilerliyor. Dünya Gıda Programı, ülkede akaryakıt problemi yaşandığını, gelen  yardımları ülke içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmakta zorluk çektiklerini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!