Hain saldırıya dünyadan sert tepki

Güncelleme Tarihi:

Hain saldırıya dünyadan sert tepki
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 20, 2011 00:00

Yirmi dört askerimizin şehit edildiği Hakkari saldırılarına uluslararası kamuoyu da sert tepki gösterdi. Başta Fransa ve ABD olmak üzere birçok ülke saldırıları şiddetle kınarken, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, "Utanç verici terör saldırılarını dehşetle öğrendim" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ä°ÅŸte uluslararası kamuoyunun hain saldırılara verdiÄŸi tepkiler:Â

ABD Başkanı Barack Obama: Bu acımasız terör saldırısını şiddetle kınıyorum. PKK'nın terör eylemlerini sona erdirmek, Türkiye'nin güneydoğusundaki insanlara barış, istikrar ve refah sağlamak için, Amerika Birleşik Devletleri olarak Türkiye hükümetiyle olan güçlü işbirliğine devam edeceğiz. Türk halkı, dünyadaki tüm halklar gibi onuruyla, barış ve güvenlik içinde yaşamayı hak ediyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı: Fransa, son iki günde terör örgütü PKK tarafından Türkiye'nin güneydoğusundaki askeri mevzilere gerçekleştirilen saldırıları şiddetle kınamaktadır. Bu son terör saldırıları Fransa'nın, terörle mücadele ve Kürt sorununa siyasi çözüm arayışındaki çabalarında Türkiye'nin yanında yer alma iradesini daha da kuvvetlendirmektedir.

Haberin Devamı

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton: Utanç verici terör saldırılarını dehşetle öğrendim. Bu saldırıları şiddetle kınıyorum. Terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bir kez daha vurgulamak isterim ki terörle mücadele kararlılığında AB Türkiye'nin yanındadır. Hepimiz ayrım gözetmeyen bu saldırıların hiçbir meşruiyeti olamayacağı konusunda son derece net olmalıyız. PKK AB'nin terör örgütleri listesindedir ve AB, terörle savaşta Türkiye ile diyaloğu artırmaya hazır olduğunu yakın zamanda dile getirmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun: Saldırıyı endişeyle karşılıyorum ve PKK'nın Irak topraklarını komşu ülkeleri hedef alan sınır ötesi saldırılar için kullanmasını kabul edilemez olduğunu düşünüyorum. Türkiye ve Irak'ın egemenliği ile toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerekmektedir. Türkiye ve Irak'ın soruna barışçıl bir çözüm bulmak için yapıcı bir diyalog içinde olmaları dileğimizdir.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen: Hakkari ve Bitlis'teki terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Bu tür şiddet eylemlerinin hiçbir meşruiyeti olamaz. Terör kurbanlarının aileleri ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. NATO müttefikleri terörle mücadelede Türkiye ile dayanışma içindedir.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: Ölen askerlerin ailelerine en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Ayrıca, yıllardır terörden mağdur olan Türk halkıyla dayanışmamızın altını çizmek istiyorum. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, terörün panzehirinin daha fazla demokrasi ve insan hakları olduğu yolundaki açıklamasına da güçlü bir şekilde katılıyorum.

ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone: Amerika Birleşik Devletleri, Hakkari vilayetinde bugün vuku bulan trajik hadiseleri en kuvvetli şekilde kınar. Birleşik Devletler ve Amerikan halkı adına hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en içten taziyelerimi gönderiyorum. Yaralıların en kısa sürede sağlıklarına kavuşmasını diliyoruz. Bir kez daha Hakkari halkı ve bir bütün olarak Türkiye, teröristlerin elinde çok uzun süredir olduğu gibi acı çekmektedir. Hiçbir siyasi dava veya hiçbir inanç, terörizmi mazur gösteremez. Dost ve müttefik Birleşik Devletler, resmen terörist bir örgüt olarak tanımladığı PKK’ya karşı Türkiye’nin mücadelesini desteklemeye devam edecektir.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner: PKK belasıyla mücadelesinde Türkiye ile işbirliğine devam edeceğiz. PKK'nın izinin sürülmesi için terörle mücadele işbirliğimizi kesinlikle artırmaya çalışacağız. PKK hem Türkiye hem de Irak'ın ortak düşmanıdır.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle: Türkiye-Irak sınırındaki askeri birliklere yönelik saldırılarda çok sayıda askerin hayatını kaybetmesinden dolayı büyük üzüntü içindeyiz. Alman hükümeti, 12 Haziran'da Türkiye'de yapılan genel seçimlerden sonra Kürt bölgelerinde yeniden artan şiddet olaylarından dolayı büyük endişe duyuyor. Tüm taraflara, şiddetin artmasının önlenmesi için her şeyi yapması çağrısında bulunuyoruz.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı David Cameron: Dehşete düştüm. Can kayıplarından dolayı büyük üzüntü duyuyorum. Terör saldırılarını en güçlü şekilde kınıyorum. İngiltere terörle mücadelede Türkiye'ye her türlü desteği vermeyi sürdürecek.

İspanya hükümeti: İspanyol hükümeti, çok sayıda insanın hayatına mal olan terörist saldırıları kınıyor ve bundan derin üzüntü duyuyor. Bu üzücü dönemde Türk halkı ve hükümetiyle tam dayanışma içindedir.

İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero: İspanyol halkının, terör belasının kötü etkilerine karşı özel bir hassasiyet duymaktadır.

Kosova Başbakanı Haşim Taçi: Kosova hükümeti Türkiye'de yaşanan terör saldırılarını en sert şekilde kınamaktadır. Bu saldırılar insan hakları, demokrasi ve Türkiye'nin bağımsızlığı ile egemenliğine yöneliktir. Kosova hükümeti ve bütün Kosova halkı adına, Türk milletine ve şehit ailelerine en samimi duygular içinde taziyelerini iletiyorum. Kosova halkı ve hükümetinin bu zor anlarınızda yanınızda olduğunu belirtmek isterim.

Haberin Devamı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Saldırı ile ilgili olarak derdinizi paylaşıyorum. Size, terör saldırısında ölen askerlerin ailelerine, akrabalarına ve kardeş Türk halkına başsağlığı dilerim.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev: Yüksekova ve Çukurca'daki terör saldırıları sonucu Türk askerlerinin şehit olmalarına ilişkin trajik olayları derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım ve kardeş Türkiye'nin yaşadığı bu acıyı  paylaştığımızı bildiririz. Kazakistan halkı ve şahsım adına şehit ailelerine ve yakınlarına derin taziyelerimizi iletmek istiyorum.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa: Hakkari'deki hain saldırıyı kınıyoruz. Bu olayları yürütenler adalet önünde çıkarılmalı. Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde meydana gelen PKK'nın bu saldırısı, çirkin terörist eylemdir. Bu ağır terörist eylemi sert bir şekilde kınıyoruz. Size, şehitlerin ailelerine, dost Türk halkına başsağlığı dileğinde bulunuyoruz.

Pakistan DışiÅŸleri Bakanlığı: Pakistan olarak 24 askerin ölümüne neden olan saldırıyı kınıyoruz. Terörizmle mücadelede Türkiye'nin yanındayız.ÂHalkların desteÄŸi ve kararlılıkla, inÅŸallah bölgemizde terörizmin kötü güçlerini yeneceÄŸiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!