Haftanın Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Haftanın Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bombalı o gece

YER; Isparta Emniyet Müdürlüğü... Emniyet Müdürü Metin Alp, bir gün imzasız bir mektup alıyor. Zarfın içinden çıkan ise sadece bir resim... Resme bakıyor, hafifçe gülümsüyor. Resim şu; bir adam çizilmiş... Yanına da bir ok çıkarılmış. Okun kenarında ise Metin Alp yazısı var. Boyunca çizilmiş bir de tabut...

Güya, mektubu gönderen, ölümlerden ölüm beğen, tabutun hazır demeye getiriyor. ‘‘Her emniyet müdürü gibi tehditler aldım’’ diyor Metin Alp... Ve, bir gün geliyor, iş tehdit boyutlarını da aşıyor.

Hizbullah operasyonunun en hızlı zamanı... Isparta'da 8 kişi yakalanıyor. Ertesi gün sabaha karşı, emniyetin otoparkında acı acı öten bir düdük sesi... Biri kaçıyor, polis memuru kovalıyor. Yetişemiyor sonuçta... Ama, bir facia önleniyor. Emniyet müdürünün özel otosuna, hareket etmesi halinde patlamaya ayarlanmış bir bomba konulduğu ortaya çıkıyor.

Metin Alp'e durum iletildiğinde içi cız ediyor. Bir an şehir dışında okuyan üniversite öğrencisi kızı aklına geliyor. Çünkü, şunu iyi biliyor; canından çok sevdiği kızı, o gün Isparta'ya gelecek ve arabaya ilk o binecek.

Uzun yıllar görevde kalma rekoru kıran Metin Alp ile bunun gerekçelerini, bombalı o geceyi ve sonrasını konuştuk.

Sayın Demirel, sonra Vali Dokuzoğlu ve şimdi de siz, uzun süre görevde kalma rekorları kırıyorsunuz. Bu Isparta'nın havasından mı yoksa suyundan mı?

Belki kaderimiz böyle... Meslek hayatımda en uzun kaldığım il Isparta oldu. İlk gelişimi de sayarsak 11 yılı aştık.

Aynı yerde görev yapmaktan bıkmadınız mı?

Bıkmak diye bir şey söz konusu değil. Genel müdürlüğümüz böyle uygun görmüş. Aslında doğrusunu söylemek gerekirse, bu yıl tayinimin çıkmasını bekliyordum, çıkmadı.

Bu sizde üzüntü yarattı mı?

Artık yer değiştirmemin daha uygun olacağı kanaatindeyim.

Neden?

Görev yeri olarak bir sıkıntım yok. Uzun süreli bir ilde görev yapmaktan dolayı görevimi aksatacak bir sorunum yok. İlk atandığım gün nasıl çalışıyorsam hala öyle çalışıyorum.

REKOR KIRDIM

Şevkiniz mi kırıldı?

Şevkim kırıldı diyemeyeceğim ama bu kadar uzun süre bir ilde emniyet müdürlüğü yapmanın bir başka örneği yok. Isparta'da görev yapanlara baktığımızda Cumhuriyet tarihinde en uzun kalan müdür 4.5 yıl kalmış. Benim ise emniyet müdürü olarak 8 bitti, 9'uncu yılın içindeyim.

Adınız Antalya için geçiyordu. Sizin de böyle bir beklentiniz var mıydı?

Ben de duyuyordum. Ama, her şey genel müdürlüğün ve bakanlığımızın takdiri. Yeni bir atama yapıldı. Değerli bir kardeşimiz geldi Antalya'ya. Benim tayinim Antalya'ya çıkmadı diye herhangi bir alınganlığım ve üzüntüm söz konusu değil. Prensip olarak teşkilatım hangi göreve gönderdiyse gitmişimdir. İtirazsız. Kal dediler kaldım. Hiçbir talebim olmamıştır. Ben biraz da kaderciyimdir. Ne çıkarsa ona rıza gösteririm.

Siyasilerle pek takışmıyorsunuz galiba?

Bu durumu siyasilere bağlamak doğru değil. Önemli olan halkın polise ve emniyet müdürüne bakışı. Ben halkın polise çok sıcak baktığını düşünüyorum. Belki siyasiler de bundan etkileniyor. Benim kişisel tercihim, devletin polisi olmak. Her kesimle çok yakın ilişkilerim vardır. Isparta'nın 170 köyüne en az bir defa, bir çoğuna 3-4 defa gitmişimdir. Yani, o köylerde birçok sorunları birçok kişiden fazla bildiğimi zannediyorum. Halkın içinde olmak benim özelliğim. Ben de köyden gelen bir insanım. Birçok konu ilgi alanıma girer. Görevimin dışında da izlerim. Mesela, tarım ilgi konum. Isparta'daki üretimi, çiftçinin pazarlaması da dahil olmak üzere birçok konuyu takip ederim. Halkla içiçeyim.

SUÇLARIN DÖKÜMÜ

Bu durum siyasileri kıskandırıyor mu?

Bunu hiç düşünmedim. Halkın sorunları ile sosyal aktivitelerle ilgilenen bir devlet memurundan memnuniyet duyacaklarını düşünüyorum. Ben kendi görevimde de devlet görevlilerinden bunu bekliyorum. Sporun içinde bulunuyorum. Geldiğim günden beri Ispartaspor'la ilgiliyim. Emniyetspor'un çalışmaları devam ediyor. Bu sene deplasman B liginde mücadele eden bir voleybol takımımız var. Yine önemli transferler yaptık, iddialı bir takım hazırladık. A ligine çıkaracağız.

Isparta'da ağırlıklı hangi suçlar işleniyor?

Hırsızlık var. Gasp, cinayet, silahlı baskın gibi ağır suçlar sayı olarak düşük.

Neden öyle?

Yapı olarak öyle. Belki şehrin yapısından. Son beş yılda ilimizde 45 tane cinayet işlenmiş. Yıllık ortalama 9 cinayetimiz oluyor. 45 cinayetin 42'sini aydınlatmışız. 3 tane faili meçhul cinayetimiz var. En önemli konu trafik. İlk defa bu yılın ilk 6 ayında yüzde 17'lik bir düşüş sağladık. Çok başarılı bir trafik şube müdürümüz var. Antalyalı'dır aynı zamanda. Çok gayretli bir arkadaşımız. İlk defa trafik suçlarının azaltılmasında yüzümüz güldü diyebilirim.

Başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış Demirel gibi birinin memleketinde görev yapmanın zorluğu oldu mu?

Çok samimi söylüyorum hiçbir zorluğu olmadı. Yasa ne ise onu uyguladım.

Köşkten, herhangi bir konuda hiç telefon geldi mi?

Asla.

KÖŞK'TEN BASKI OLMADI

Hatır sormak için bile mi aramadılar?

O ayrı... Görevle ilgili gerek Köşk'ten gerek sayın Demirel'in Isparta'da yaşayan yakınlarından polisi sıkıntıya düşürecek hiçbir talep gelmedi. Belki dışarıdan bakıldığında böyle düşünülebilir ama, bunu çok samimi söylüyorum olmadı. Olsaydı söylerdim.

Isparta, asayiş ve terör konusunda oldukça sakin olmasına rağmen, sizin özel aracınıza bomba yerleştirildi. Bu işi çözebildiniz mi?

Türkiye genelinde başlayan Hizbullah operasyonları içinde ilimizde de operasyon yaptık. 8 kişi yakalandı. Bahsettiğiniz bu olay ise ertesi gece sabaha karşı 04.45'te gerçekleşti. Bir takım şaşırtmacalar da olabilir diye düşünüyorum. Olayın ilk olduğu günden bu tarafa ekiplerimiz yeni olmuş gibi takip ediyor. Bu konuda haftada bir-iki defa arkadaşlarla oturup brifing yapıyoruz. Önemli mesafeler aldığımızı düşünüyorum. Henüz operasyon aşamasına gelemedik.

Hangi örgütten şüpheleniyorsunuz?

İki alternatif var.

İkisi de kökten dinci mi?

Son günlerdeki gelişmelerden sonra büyük ağırlık kazandı.

Bomba konulan özel aracınızı kızınızın kullanacağı söylendi.

Benim genelde arabamı kullanmaya fırsatım yok. Senelik izinlerde, akşamları evden geç vakitte çıkarsam veya hafta sonları kullanırım. Çoğunlukla kızım kullanır. O olay tatil öncesiydi. Kızım da yakında izine gelecekti. Büyük bir ihtimalle o kullanacaktı. Allah korudu diyorum. Bir de görevli arkadaşların o anki uyanıklığı sayesinde kurtulduk.

TEHDİT ALDIM

Daha önce tehdit almış mıydınız?

Her emniyet müdürü gibi ben de tehdit aldım. Ama değişik zamanlarda değişik şekillerde tehditler aldım. O olayla ilgili değildi. Başka konularda yazılı tehditler geliyor. Biri boyuma göre tabut çizmiş mesela.

Bunlar sizi korkutuyor mu?

Bu olay beni çok fazla etkilemedi. İşimizin gereği bu. Her an böyle bir şeye hazır olmalıyız. Halkın güvenliğini sağlamak için böyle cani insanlara karşı mücadele verecek kişi biziz. Silahlı bir gücüz ve bize karşı silah kullanılması gayet doğal. Fazla etkilenmedim ama çocuklarım için etkilendim.

Şimdi Antalya Valisi olan Ertuğrul Dokuzoğlu ile birlikte uzun süre görev yaptıklarını söyleyen Alp, ‘‘Hiçbir sorunumuz olmadı. Çok iyi anlaşıyorduk’’ dedi.

KİM?

1946 yılında, ailenin tek çocuğu olarak İzmir'in Torbalı İlçesi Subaşı Köyü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Torbalı'da tamamlandıktan sonra 1962'de Polis Koleji'ne girdi. 1969 yılında komiser yardımcısı olarak göreve başladı. Sırasıyla Erzincan, Ankara, İzmir, Niğde, Samsun, Isparta ve Erzurum'da çalıştı, tekrar Isparta'ya geldi. 1992 yılının Nisan ayından beri Isparta Emniyet Müdürü olarak görev yapıyor.

KİMDİR ?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!