Haftanın Sohbeti

Güncelleme Tarihi:

Haftanın Sohbeti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Olay başkan konuştu

SİDE Belediye Başkanı Abdülkadir Uçar... Şans ona daha belediye başkanı olmadan güldü. Seçim gezisinde tanıştığı televizyoncu kızı görür görmez aşık oldu, ‘‘İşte evleneceğim insan’’ diye düşündü. Röportajın ardından birlikte başbaşa yenen yemekte, evlenme kararı çıkmıştı. Ardından ikinci bir sevinç yaşandı, başkanlık seçimini de kazanmıştı.

Aradan aylar geçti. Ve, muhteşem bir düğün için geriye sayım başladı. Side'deki Apollon Tapınağı'nın düğün mekanı olarak seçilmesi büyük tepki çekti. Bazı çevrelerin, ‘‘Bari isteyen sünnet düğünlerini de burada yapsın’’ feryatları ayyuka çıktı. Bu tartışmalar sürerken, başkan ikinci bir darbeyi, meclis üyelerinden yedi. O balayında iken, faaliyet raporu yüzünden hakkında İçişleri Bakanlığı'na suç duyurusunda bulundu. Şimdi, konu Danıştay'da... O, ‘‘Bir şey olmaz’’ dese de, kimilerine göre başkanlık koltuğu sallantıda...

Aksilik bir başlayınca bitmiyor. Balayında, bir hırsızın gazabına uğradı başkan ve eşi... Çantalarını çaldırdılar. İşte, bu sohbette, genç bir başkanın, seçimden bu yana yaşadığı, inişli çıkışlı hayatının bir kesitini bulacaksınız...

Belediye başkanı olmak nereden aklınıza geldi?

Side'nin köklü ailelerinden birinin çocuğuyum. ANAP-CHP birlikteliğini sağlayacak insan olarak gelen teklifi kabul ettim. CHP ile bir anlaşma yaptık. ANAP'tan ben başkan, meclis üyelerimiz ise CHP'den oldu. Koalisyonu seçim öncesi yaptık.

ANAP'ın hangi kanadına yakınsınız?

Milliyetçi, vatanını memleketini seven, dürüst, namuslu yönetim hizmetkarı biriyim. Hepsi bu.

Siyasi yelpazenin sağında mı, solunda mısınız?

Onun adını siz koyun.

Ama ANAP sağda bir parti?

Siz derseniz ki, başkanım bu ANAP'a uyuyor ANAP, uymuyorsa uymuyor.

Bundan önceki seçimlerde kime oy vermiştiniz?

Oylar şahsa mahsustur.

Aileniz kime oy verir?

Ailemde MHP'den ANAP'a, CHP'den DYP'ye kadar herkes var.

HAZİNE YAĞMASI

Yönetime geldiğinizde nasıl bir belediye buldunuz?

Düzensizlik ve halk da güvensizlik vardı. Sahil kesiminde ranttan dolayı çok salaş yapılara izin verilmişti. Bütün Hazine arazi üzerindeki salaş yapıları yıktık. Bu daha yolun başı. 5 yıl içinde yıkılacak birçok yer var.

Kendi akrabalarınızdan da yıktığınız oldu mu?

Tabii. Dayımın oğlu Süleyman Savaş'a ait Light House'u yıktım.

İşte eserlerim dediğiniz neler yaptınız?

Üç tane proje var. Side Kumköy'deki 4.5-5 kilometre yolu, orta refüjü ağaçlandırılmış, ışıklandırılmış, yağmur suyu drenajlarına kadar düşünülmüş bir şekilde hizmete sunduk. Sonra, Cennetler Bölgesi'ni kanalizasyon ayabından kurtardık. Üçüncüsü liman projesidir. Orayı da hayata geçirdik. Hedefteki en büyük projemiz su kapasitesini 4-5 katına çıkarmaktır.

Eski başkan Turgut Şen zamanında rant yüzünden silahlar patladı. Siz, benim başıma da böyle işler gelir diye düşündünüz mü?

Böyle bir şey şu anda da muhtemel. Burada, her an herkesin başına böyle şeyler gelebilir. Bu silah olmaz da, tokat olur, bıçak olur. Bu işler rantın yüksek olduğu turistik yerlerde özellikle daha fazla. Her şeyi göze aldım.

TEHDİT ALMADIM

Korkuyor musunuz?

Korkuyorum diyemem. Neden korkacağım ki?.. Kimse bugüne kadar tehdit etmedi. Çünkü, kimsenin hakkını yememeye gayret ettik.

Apollon Tapınağı'nda düğün yapmanız tepki topladı. Burada düğün yapma fikri kimindi?

Ben istedim, eşim de kabul etti. Neden mi?.. Mekana çok saygı duyduğum için. 18 Nisan 1999 seçimlerinin öncesine kadar Apollon Tapınağı denen yerin adı geçmezdi. Seçimden sonra bu tapınakta parasız halka açık kültürel ve sanatsal faaliyetler yaptık. Bunların başında sayısal gecesi, Antalya Devlet Opera Balesi, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'nın resitalleri, sinema günleri ve ayrıca, benden önce bir gazeteci arkadaşımızın düğün töreni burada yapıldı. Bunlar yapılırken tepki gelmedi. Aksine tapınağını gündeme getiren, reklamını yapan bir içerikle sunuldu. Ama, ne zaman benim düğün oldu, o zaman bazı insanlar tepki gösterdi.

İleride burada sünnet düğünü yapacağım diyen çıkarsa ne olacak?

Kanun ve izin çerçevesinde olması gerekir.

Sizin gönlünüz böyle bir şeye elverir mi?

Bunun Avrupa'da da örneği vardır. Tarihi bir yerde nikah kıyabilmek için 3 yıl sıra bekliyorlar. Pek çok kişi Apollon Tapınağı'nda evlenebilmeli.

Tapınağı canınızın istediği için mi, yoksa tanıtım için mi tercih ettiniz?

Orada halkla iç içe olacağımı düşündüm.

Peki, niye tepki gösterdiler?

Bilemiyorum işte.

Haklılar mı peki?

Onu da bilmiyorum. Ortada bir tepki varsa, demek ki onlara göre, haksız olan bir şey varmış.

Bu tepkilere kırıldınız mı?

Niye kırılayım, herkesin bir görüşü var. Ben böyle karar verdim. İzin aldım, paramı verdim, kullandım. Çok güzel bir düğün oldu. Tanıtım oldu. Ben memnunum.

Tepkilerden memnun musunuz?

Tepkiler olur, biter...

Böyle bir mutlu güne gölge düştü diye düşündünüz mü?

Olmasa daha güzel olurdu. Kral gibi görülmek değil, yasal hakkını kullanmış bir kişi olarak karşı gelinmemesini beklerdim.

SİDE'NİN KRALI

Sizin için kendisini Side'nin kralı gibi görüyor diyorlar?

Siyasette herkes herkesi sevmeyebilir. Ben kendimi kral gibi görmediğim için herhalde beni seven bir insan bu benzetmeyi yapmaz.

Tapınakta düğün yapmanız kral benzetmesine yol açmış olabilir mi?

İnsanların ne düşündüğünü bilemem ama kendimi kral gibi hissetmedim. Bence çok güzel bir mekandı. Fotoğraf çektirirken arkanızda çok güzel bir fon ararsınız. Benim düğünümde için de çok güzel bir fondu.

CHP'lilerler birlikte yola çıktınız ama ikisi, faaliyet raporunuzu onaylamayıp görevden alınmanız için imza attı.

Neden böyle bir tavır gösterdiler bilmiyorum.

Raporu onaylatmadan balayına çıktığınız doğru mu?

Öyle bir şey yok. Faaliyet raporunu onaya sunduk, onlar onaylamadılar. Bunun üzerine kaymakamlık kanalıyla şikayette bulundular. Konu Danıştay'da... Aleyhte karar çıkabilmesi için yolsuzluk, usulsüzlük olması lazım. Meclis üyeleri, kaşını sevmedik, gözünü sevmedik diyorlar herhalde.

GÖREVDEN ALINMAM

Görevden alınacağınızı düşündünüz mü hiç?

Mümkün değil. Görevden alınmam için ortada bir sebep yok. Herşeyi yasal prosedürüne göre yaptım.

Faaliyetlerde bir anormallik mi var?

Çok fazla faaliyet yapıldı. Anormallik o.

Kafaları mı karıştı?

Herhalde çok fazla faaliyet yaptığımız için böyle tartışmalar çıkıyor. Bu memlekette çok iş yaptın, çok çalıştın, usulsüzlük yapmadın, yolsuzluk yapmadın diye asıyorlarsa da onu ben bilemem.

KİM?

1968 yılında Side'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Manavgat'ta tamamladı. Liseyi Antalya Yavuz Selim Lisesi'nde okudu. 1991'de Ortadoğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi'nden mezun oldu. Ailesinin uğraşı olan kuyumculuk sektöründe çalıştı. 1999'da girdiği seçimlerde ANAP'tan Side Belediye Başkanı seçildi.

KİMDİR ?

BİR ANI

Balayında soyulduk

Başkan ve eşi, olaylı düğünün ardından gittikleri Mayorka'da bir hırsızın gazabına uğramışlar. İşte, başkanın ağzından o an; ‘‘Eşimle bisiklet turuna çıkmıştık. Eşimin bisikletinin önündeki sepette çantası vardı. Motorlu biri yaklaşıp çantayı kaptı, gitti. Çok üzüldük. İçinde pasaportlarımız, kimliklerimiz, az da olsa para vardı. Bu olay, bizde çok büyük psikolojik rahatsızlık yarattı.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!