HADEP'e savunma için 1 ay verildi

Güncelleme Tarihi:

HADEPe savunma için 1 ay verildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2002 15:05

Anayasa Mahkemesi, HADEP'in kapatılması istemiyle açılan davada, partinin Genel Başkanı Murat Bozlak'a sözlü savunmalarını yapması için 1 ay ek süre verdi. Karara göre, Bozlak, 1 Mart Cuma günü sözlü savunmalarını yapacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, bu sabahki toplantılarında, HADEP'in kapatılması istemiyle açılan davada, partinin Genel Başkanı Murat Bozlak'ın yapacakları sözlü savunma tarihinin ertelenmesi ve 1 aylık ek süre verilmesi talebini karara bağladıklarını bildirdi.

Kılıç, istemin kabul edildiğini belirterek, Bozlak'ın 1 Mart Cuma günü sözlü savunmasını yapacağını bildirdi.

İDDİANAMEDEN

Emekliye ayrılan Vural Savaş'ın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde, HADEP'in kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde, bu parti ile bölücü terör örgütü PKK arasında organik bağ bulunduğu öne sürülüyor. HADEP'in, daha önce kapatılan HEP ve DEP gibi, tamamen PKK'nın denetiminde olduğu; bu örgütün Merkez Komitesi'nden aldığı emir ve talimatlar doğrultusunda eylemler düzenlediği ifade edilen iddianamede, HADEP kongrelerinin, PKK örgütü ile bu yasadışı örgütün başı Abdullah Öcalan lehine gösteri yapılan alanlar haline getirildiği savunuluyor.

İddianamenin istem bölümünde, HADEP'in, Anayasa'nın ''devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline gelmesini'' düzenleyen 68., Siyasi Partiler Yasası'nın ''demokratik devlet düzeninin korunmasıyla ilgili yasakların'' bulunduğu 78., ''bağımsızlığın korunmasını'' düzenleyen 79., ''devletin tekliği ilkesini'' öngören 80., ''azınlık yaratılmasının önlenmesini'' içeren 81. ve ''bölgecilik ve ırkçılık yasağını'' getiren 82. maddelerine aykırı eylemlerde bulunduğunun anlaşıldığı için söz konusu yasa hükümleri ile Anayasa'nın 69. maddesinin 6. fıkrası yollamasıyla 68. maddenin 4. fıkrası gereğince temelli kapatılması talep ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!