
Yönetmeliğe göre, hac ve umre ibadetlerini ifa amacıyla Suudi Arabistan'a gitmek isteyen vatandaşlar için her yıl hac ve umre seferleri düzenleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umre mevsimi öncesinde Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu'nu toplayacak ve alınan kararlardan başkanlıkça icra edilmesi gerekenleri uygulayacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı, hac ve umreye gidecek vatandaşlar ile görevlilerin pasaport vize işlerini takip edecek.
Hacca gitmek isteyen vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca belirlenen tarihlerde, müftülüklere müracaat ederek, ön kayıt yaptıracaklar. Bunlardan, Hac ve Umre Komisyonu'nca belirlenen miktarda ön kayıt ücreti alınacak.
Kontenjanların illere göre dağılımı, ön kayıt yaptıran vatandaşların sayısına göre belirlenecek.
Suudi Arabistan makamlarınca kota uygulanması halinde, başkanlık ve acenteler için tespit edilen oranlara göre iller bazında hacca gideceklerin asıl ve yedeklerini belirlemek üzere kura çekilecek. Kura sonucunda hacı adayları illere verilecek kontenjanlar oranında başkanlığa veya “A” grubu seyahat acentalarına kesin kayıtlarını yaptıracak.
Hac ve umre seyahatleri için tespit edilen giriş-çıkış kapılarında giriş ve çıkış süresince Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yeteri kadar personel görevlendirilebilecek. Bu görevliler vatandaşların giriş-çıkış işlemlerinin düzenli ve mevzuata uygun şekilde yürütülmesine yardımcı olacaklar.