Hâkim ve Savcılar Yasası'na iptal

Güncelleme Tarihi:

Hâkim ve Savcılar Yasasına iptal
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi'nin, Hâkimler ve Savcılar Yasası'nda değişiklik yapan yasanın bazı maddelerinin iptaline ilişkin gerekçeli kararı, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi, ANAP Grubu'nun başvurusu üzerine 4087 sayılı ‘‘Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve Kanuna Geçici Maddeler Eklenmesi Hakkında Kanun''un bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemiyle açtığı davayı, 14 Aralık 1995'te sonuçlandırmıştı.

Yüksek Mahkeme, yasanın, avukatlardan en az 3 yıldan beri mesleklerinde çalışanlardan mesleğe kabulde yeterlik sınavını geçenlerin, avukatlıkta geçen sürenin tamamının meslekte geçmiş sayılarak hâkimlik ve savcılığa kabulünü Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. Mesleğe kabul edilen avukatların, avukatlıkta geçen sürelerinin tamamının derece ve kademe ilerlemesinde dikkate alınması da iptal edilen maddeler arasında yer aldı. Yasada, avukatlara yönelik diğer düzenleyici işlemler de iptal edildi.

Anayasa Mahkemesi, iptal kararlarını, Anayasa'nın 138. Maddesi'nde düzenlenen, ‘‘Mahkemelerin bağımsızlığı, hâkim teminatı, yargı kararlarının bağlayıcılığı'' ile Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkelerine aykırı bularak aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!