Güzel başlangıç

Güncelleme Tarihi:

Güzel başlangıç
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP Lideri Ecevit, hükümet için ilk tur görüşmelerine MHP Lideri Devlet Bahçeli'den başladı. Her iki lider de görüşmeyi ‘Olumlu ve yapıcı’ olarak nitelendirdi.

18 Nisan seçimlerinden sonra merakla beklenen, ‘‘DSP-MHP’’ arasındaki yakınlaşmanın ilk randevusu, ‘olumlu ve yapıcı’ gerçekleşti. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ilk görüşmesinde birçok noktada uzlaşmaya varılırken, ‘başörtüsü, pişmanlık yasası, kadrolaşma’da kilitlenme yaşandı. İki lider, bunun da karşılıklı anlayışla aşılabileceği mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Ecevit, dün ilk tur görüşmelerine 2'nci büyük parti olan MHP'den başladı. Görüşmelere DSP adına Hüsamettin Özkan, Hikmet Uluğbay ve Zeki Sezer, MHP adına da Sadi Somuncuoğlu, Tunca Toskay, Koray Aydın, Sabahattin Çakmakoğlu, Enis Öksüz katıldı.

Görüşme, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın kullandığı, şimdi Bahçeli'ye tahsis edilen odada gerçekleşti. Görüşme daha çok iki lider arasında geçti. Zaman zaman teknik konularda kurmaylar da devreye girdiler. Her iki lider de tiryaki olmalarına rağmen görüşmede sigara içilmedi. Konuklara sadece çay ikram edildi.

Bahçeli, görüşme sonrasında kurmaylarıyla kısa bir değerlendirme yaptı. Bahçeli, Ecevit'in açıklama yapması bekledi ve televizyondan izledi. Bahçeli, Ecevit'in açıklamasından notlar tutarak, kendi açıklamasını hazırladı.

Ecevit, görüşmeleri fazla uzatmadan bir sonuca varmaya çalışacağını vurguladı. Meclis Başkanlığı'nı, hükümet konusuyla karıştırmamak gerektiğini kaydeden Ecevit, bu nedenle, bu konuyu hiç görüşmediklerini söyledi. Ecevit, görüşmeleri, ‘‘Olumlu ve yapıcı’’ olarak niteledi.

Bahçeli, Ecevit'ten söz ederken, ‘‘Sayın Başbakanımız’’ diye hitap etti. Bahçeli, bunun sadece bir değerlendirme görüşmesi olduğunu belirterek, bakanlıkların paylaşımına ilişkin soruları erken buldu. Bahçeli de görüşmeyi, ‘‘Olumlu ve verimli’’ bulduğunu bildirdi.

Görüşmelerde, ‘‘Başörtüsü, pişmanlık yasası, kadrolaşma’’ konularında karşılıklı kaygılar dile getirildi. Ecevit: Kaygılarımız var

Bahçeli: Yeni sayfa açalım

DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki diyalog şöyle oldu:

Ecevit Hükümet konusunda henüz bir tercih belirlemedik. Fakat seçim sonuçlarına göre DSP ve MHP'ye yeni hükümetin kurulması konusunda özel bir sorumluluk yüklenildi. Ancak biz henüz bir tercih aşamasında değiliz.

Bahçeli Sizin görüşlerinize katılıyoruz. Hükümet kurulmasında bizim de özel bir sorumluluğumuz var. Ancak biz de sizin gibi bu aşamada hükümete ilişkin bir tercihimiz yok. Önemli olan ilkeler üzerinde anlaşmaya varabilmek.

KAYGILAR KARŞILIKLI

Ecevit Toplumda genel bir beklenti var. DSP ve MHP'nin içinde yer alacağı hükümetin kurulması.

Bahçeli Biz de bu teşhisinize katılıyoruz. Meclis'te pek çok hükümet seçeneği vardır. Ancak MHP meseleye, kağıt üzerindeki formüllerin olabilirliğinden önce, halkımızın duyarlılıkları ve ilkeler bazında yaklaşmaktadır.

Ecevit Birlikte hükümet kurmamız beklentisi var. Ama bu konuda daha çok geçmişteki bazı davranışlardan, uygulamalardan kaynaklanan bazı kaygılarımız var.

Bahçeli Bunları anlayışla karşılıyoruz. Bu kaygılar karşılıklıdır. Önemli olan 21. Yüzyıl'a giderken yeni sayfa açmaktır. Ancak bu kaygılar sözle değil uygulamalarla giderilebilir. Bunu zaman gösterecektir. Eğer bu kaygıları giderebilirsek, böyle bir hükümetten olumlu sonuç alabiliriz.

Ecevit Hükümet dışında Meclis'te Türkiye'nin çözmesi gereken öncelikli sorunları var. Yeni bütçenin süratle çıkarılması gerekiyor. Bankalar Yasası'nın, ekonomi açısından bir an önce çıkmasında yarar var. DGM'lerin yapısının değişmesi ve tamamen sivil yargıçlardan oluşması yönünde bir Anayasa ve yasa değişikliği yapılması yararlı olur. Pişmanlık Yasası'nın çıkarılması dağlardaki bölücü terör militanları arasında bir çözülme sağlamaya katkı yapabilir. Anayasa'nın 83 ve 100. maddelerinin değiştirilerek milletvekili, başbakan ve bakanların dokunulmazlıklarının sınırlandırılması konusu var.

PİŞMANLIKTA DUYARLILIK

Bahçeli Bu yasal düzenlemeler konusunda hem fikiriz; Pişmanlık Yasası'na da ilke olarak karşı değiliz, ancak bu son derece duyarlı bir konu. Kamuoyunda rahatsızlık yaratmayacak şekilde hazırlanacak bir düzenlemeyi kabul edebiliriz. Pişmanlık Yasası'nın bugüne kadarki uygulamaları gözden geçirmeli. Milletin vicdanını ve şehit ailelerini incitecek, üzecek bir kapsamda çıkmaması gerekir.

Bizim ana prensiplerimiz ve önceliklerimiz de var. Kurulacak hükümet, milli, üniter, laik ve demokratik hukuk devleti olarak sıralanan cumhuriyetin temel niteliklerine samimi olarak bağlı olmalıdır. İnsan hakları ve demokratikleşme konusunda, genel kabul görmüş uluslararası normlar paralelinde iyileştirme yapmayı öngörmelidir. İlkeli ve temiz siyaset için siyasi ahlak yasası başta olmak üzere gerekli düzenlemelerin yapılmasından yanayız. Seçim sistemi ve siyasi partiler yasalarında değişiklikler de yapılabilir.

BAŞÖRTÜSÜ KRİZİ

Ecevit Başörtüsünün siyasal amaçlarla istismarından DSP olarak son derece rahatsızız.

Bahçeli Böyle bir istismar bizi de rahatsız ediyor. Bu son derece hassas bir konu. Başörtüsü toplumsal bir yara ve sosyal bir dram haline geldi. Türkiye'de cepheleşmeyi tahrik eden bir sorun haline geldi. Üniversitelerde öğrenim haklarını kullanamayan öğrencilerimiz vardır. Bunların üzerinde önemle durmalıyız. Buna öğrenim özgürlüğü olarak bakmalıyız. Başörtüsü, hiçbir parti tarafından iç tüketim maddesi olarak da kullanılmamalıdır. Din istismarını önlemek için kullanılacak yöntemler toplumda yeni kutuplaşmalara yol açmamalıdır.

Bahçeli 55 ve 56. hükümet döneminde devletteki kadrolaşma açısından bazı şikayetlerimiz var. Sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nda 32 bin yer değişikliği yaşandı.

KADROLAŞMA SIKINTISI

Ecevit Partizanca kadrolaşmaya karşıyız. Böyle bir kadrolaşmayı önlemek için bazı kurumsal ve yasal önlemler alınması gerekir. Ben bu amaçla iki kararname çıkardım. Birisi memur alımlarının ÖSYM sınavından geçerek yapılması, 2'ncisi kamu görevlilerinin terfilerinin nesnel koşullara bağlanması. KİT'lerdeki eleman alımına ilişkin de benzer bir çalışma içindeyiz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!