Güvenlik görevlisine 2 bin, müdüre bin 100 YTL

Güncelleme Tarihi:

Güvenlik görevlisine 2 bin, müdüre bin 100 YTL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 10:08

Topkapı Sarayı Müzesi Genel Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Güvenlik görevlileri 2 bin YTL alıyor, müze müdürü olarak ben bin 100 YTL alıyorum. Üniversite olmasa aç kalırım'' dedi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Ortaylı, Parlamento Muhabirliği Derneği(PMD) tarafından düzenlenen Milli Saraylar gezisine katılan TBMM bürokratları ve gazetecilerle Topkapı Sarayı'ndaki bürosunda görüştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bütçeden yeterli ödenek konulmamasından yakınan Ortaylı, randevulu ziyaretçi sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Ödenek yetersizliği ve kadrosuzluğu nedeniyle eleman alamadıklarından şikayet eden Ortaylı, Topkapı Sarayı’na ziyaretçi akınından da yakındı.

Ortaylı, "Yoldan geçen Topkapı Sarayı'nı gezmeye geliyor. Yurtdışından gelen turistlerin hepsi Topkapı Sarayı'nı gezmek zorunda değil. Ucuz olduğu için bütün turistler geziyor. Ama Topkapı sarayı bu yoğunluğu kaldırmıyor. 2 milyon olan ziyaretçi sayısı 4-5 milyona çıkacak. Saray bu kadar ziyaretçiyi kaldırmaz. Yabancı turistler için randevu sistemi getirilmelidir"diye konuştu.

“ZİYARETÇİLER ZARAR VERİYOR”

Ortaylı Topkapı Sarayı’nı gezen ziyaretçilerin Saray’daki birçok eşyaya da zarar verdiğini kaydetti. Ortaylı “adam geliyor elindeki anahtar ile çinileri çiziyor. Eleman da alamıyoruz bu ziyaretçi yoğunluğunda eserleri nasıl koruyacağız?" dedi. Kutsal emanetlerin sergilendiği bölümde görevlileri defalarca ‘açık saçık girilmesin’ diye uyardıklarını ancak söz dinletemediklerini kaydeden Ortaylı, "Bizim elmanlar 900 alıyor, kaç yıldır eleman alamıyoruz. PTT özelleştirilince eleman gönderdiler, 2 bin YTL alıyor, müze müdürü olarak ben bin 100 YTL alıyorum. Üniversite olmasa aç kalırım" diye konuştu.

KONGAR’I ELEŞTİRDİ

Prof. Dr. İlber Ortaylı Tarih Vakfı’nı da eleştirdi. Kurucuları arasında bulunduğu Tarih Vakfı'nı işgalci olarak nitelendiren Ortaylı, eski Darphane binasını Tarih Vakfı'na veren Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Emre Kongar'a tepki gösterdi. Ortaylı, Topkapı Sarayı'nın bazı bölümlerinin 49 yıllığına Tarih Vakfı'na kiralandığına dikkat çekerek, "Tarih Vakfı burada işgalci konumunda. Ben de Tarih Vakfı'nın kurucuları arasındayım. Topkapı Sarayı'ndan çıkartmak için hukuki mücadele veriyorum. Ama hala çıkartamadım. Tarih Vakfı'nı oradan çıkartırsam orayı atölye olarak kullanacağım, Topkapı Sarayı'nda eşyaların tamir edileceği bir yer bulunmuyor" dedi. Tarih Vakfı'nın kendisine tahsis edilen bölümü düğünlere kiraladığını belirten Ortaylı, "Çırağan Sarayı çok pahalı olduğu için burayı tutamayanlar Topkapı Sarayı'nda Tarih Vakfı'na tahsis edilen bölümü tutuyorlar. Topkapı Sarayı'nda ucuza düğün yapıyorlar. Orayı İstanbul Müzesi yapacaklarmış. Koskoca İstanbul Müzesi oraya sığar mı? Burası sarayın bir parçasıdır" dedi.

Haberin Devamı

Topkapı Sarayı'nın Tarih Vakfı'na Kültür Bakanlığı eski Müsteşarı Prof. Dr. Emre Kongar döneminde verildiğine dikkat çeken Ortaylı, "Emre Kongar 'Ben Müsteşarken' diye kitap yazdı ama kitabında bunlardan hiç bahsetmedi" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!