Güvenli seçim ortamı arzuluyoruz

Güncelleme Tarihi:

Güvenli seçim ortamı arzuluyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 18:14

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Seçimin güvenli ortamda yapılması için şimdiden hazırlıklara başladık” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Atalay, Batman Kristal Park'ta düzenlenen “Bölge Güvenlik Toplantısının” ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim atmosferine girildiğini, toplantıda seçimlerin festival havasında geçmesi için gereken güvenliğin alınması konusunda görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Toplantıya Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın yanı sıra 5 ilin vali, emniyet müdürü, jandarma komutanı ve MİT başkanlarının da katıldığını bildiren Atalay, çeşitli değerlendirmede bulunulduğunu bildirdi.
Toplantının ikinci boyutunun seçim güvenliği olduğunu anlatan Atalay, şöyle konuştu:
“Biliyorsunuz Türkiye bir genel seçime gidiyor, perşembe günü Meclis komisyonunda seçim kararı çıktı. Muhtemelen perşembe günü Meclis genel kurulunda görüşülecek, orada seçim kararı çıkacak ve ertesi gün karar Resmi Gazetede yayınlanacak. Ondan sonra artık Yüksek Seçim Kurulu gerekeni yapacak. İçişleri Bakanlığı olarak illerde güvenlik personeli olarak önemli sorumluluğumuz, seçimlerin hem kampanya dönemi hem de seçim günün çok huzurlu ve güven içinde geçmesini sağlamaktır. Tabii bütün partilerimiz seçim kampanyası yapacak. Genel seçimlerde 550 milletvekilinin seçilmesi için adaylar olacak. Dolayısıyla bu kampanyanın iyi yönetilmesi güvenlik boyutunun iyi sağlanması lazım. Her parti, her aday her teşkilat özgürce ve sınırsızca kendi çalışmasını yapsın. Kimse kimseyi rahatsız etmesin, kimse kimseye engel olmasın, kimse kimseye baskı yapmasın. Öyle bir seçim ortamı arzu ediyoruz. Seçimin güvenli ortamda yapılması için şimdiden hazırlıklara başladık. Arkadaşlarımızla bu konuları bütün boyutu ile ciddi şekilde görüşüyoruz.”

“ÇOK KARARLIYIZ”

Seçim kanununda bazı değişiklikler olduğunu hatırlatan Bakan Atalay, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bunları da gündemimize aldık. Sandıkların bulunduğu binalara, güvenlik görevlileri 100 metreden fazla yaklaşamıyordu, sınırlar çekilmişti. Aynı zamanda daha kolay talep edilecek güvenlik görevlileri daha etkili müdahale edebilecek. Sadece sandık başkanı değil, sandık başlarında görevli birisinin talebi ile güvenlik görevlilerimiz müdahale edebilecek. Bütün arzumuz seçimler tam bir demokrasi şöleni içinde geçsin. Hiç kimse kimseye zorluk ve baskı yapamasın, hiç kimse oyunu kullanırken kimsenin etkisinde olmasın. Gitsin özgürce oyunu kullansın. Bunu gerçekleştirmek için her şeyi yapacağız. Güvenlik görevlilerimiz
geçen halk oylamasında çok başarılı bir sınav verdiler. Bu bölgedeki bazı
illerde boykot gibi bazı çağrılar oldu. Bu ortamda gerçekten çok başarılı görev yaptılar. Çok başarılı bir halk oylaması yaşadık. Bu seçimde daha da ilerisi olacak. Çok karalıyız. Herkes özgürce çalışacak, sonuna kadar çalışmasını yapsın. Vatandaşa bütün düşüncesini, projesini planlarını anlatsın. Seçim ortamı birbiri ile tartışma ortamı değil, bir biri ile yarış ortamı olsun. Tüm partiler Türkiye vizyonunu ve kendi düşüncelerini ortaya koysun. Vatandaş onları dinledikten sonra gitsin oyunu kullansın. Onun için çalışıyoruz. Ve bunu mutlaka sağlayacağız. Esas bugünkü toplantımsımızın ağırlıklı boyutu da buydu.”
Bakan Atalay, bir gazetecinin “Yeni korucular alınacak mı?” sorusu üzerine korucu alımı olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Korucuların belli bir sayısı var. O sayı içinde emekli olanlar var. Onların yeri dolduruluyor. Yeni kadro verilmedi. Yeni korucu kadrosunu hükümet verir. Şu anda öyle bir şey yok. Korucu alımı yapılıyorsa da emekli olanların
yerine alınıyor. Tüm dileğimiz şu, koruculuk müessesesi de belli bir ihtiyaçtan
çıkmış. Türkiye'deki maalesef o acı olaylar üzücü gelişmelerle ilgili tabi hepimizin dileği terör gibi acı veren bu kadar pahallı maliyeti olan bu kadar cana mal olmuş. Olayların bitmesi ve onun türevi olan koruculuk gibi uygulamaların ortadan kalkmasıdır. Terör bittiğinde bunların ortadan kalkması daha kolay olacak. Zaten ihtiyaç kalmayacaktır.”

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!