Gürtuna'nın umudu hükümet desteği

Güncelleme Tarihi:

Gürtunanın umudu hükümet desteği
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi gelirlerindeki düşüş nedeni ile girilen mali darboğaz, kadro değişikliği beklentilerinden doğan sıkıntı, başta metro olmak üzere dev projeler için gerekli dış kredilerin bulunamaması gibi sorunlar yüzünden zor günler yaşayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, hükümetten destek istedi. Gürtuna, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan yardımcıları ile görüşerek yardım gereken konuları anlatacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den destek istediğini; önümüzdeki günlerde de Başbakan Bülent Ecevit ile görüşeceğini söyledi. Beş yıllık görev süresini mevcut yönetim kadrosu ile sürdüreceğini, sadece yorulanların görevlerini değiştireceğini de belirten Gürtuna şunları söyledi:

‘‘Kadro sıkıntımız yok. Tabii ki bazı değişiklikler oldu. Seçimden önce Meclis’te seçildiğimizde de, 18 Nisan'dan sonra da arkadaşlara, 'Ölçümüz verimli, gayretli çalışmaktır.’ dedik. Verimli ve gayretli çalışan arkadaşlarımızın devam edeceklerini, yorulan varsa değiştirmeye hazır olduğumuzu ifade ettik. Onun haricinde bizim bir sıkıntımız yok. Hepsi, emeği geçmiş insanlardır. Belediyenin başarısına imza atmışlardır. Birkaç arkadaşımız için değişiklik oldu. Yine aksayan noktalar varsa değiştireceğiz, yoksa devam edecek. Arzu edenleri başka göreve intikal ettireceğiz.' Gürtuna 'Benim ekibim', 'Başkasının ekibi' gibi bir yaklaşım içinde olmadığını da sözlerine ekledi.

Belediye görevlilerinin siyasi görüşlerini de dikkate almadığını vurgulayan Gürtuna, ‘‘Herhangi bir farklı siyasi görüşe dahi sahip olabilirler. Mesleki ehliyetine güveniyorsam, çalışmasına, azmine güveniyorsam herkese görev de verilebilir, görevden de alınabilir’’ dedi. Gürtuna, belediyenin en üst düzey görevlileri olan genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları ile ilgili bir görev değişikliğinin de söz konusu olmadığını da söyledi.

Gürtuna, bir süredir belediye ve bazı bağlı kuruluşlarında çalışanların ikramiye ve ücretlerinin ödenmesinde meydana gelen gecikmeler nedeniyle gündeme gelen mali sıkıntıyla ilgili açıklamalarda da bulunarak şunları söyledi:

‘‘Yaklaşık bir yıl öncesine göre -reel bazda- giderlerimiz 3 misli arttı, gelirlerimiz 3 misli düştü. Geçtiğimiz ay 25-30 trilyon lira gelmesi gerekirken, 6-7 trilyon lira gelmiştir. Mayıs ayında İller Bankası’ndan hiç gelmemiştir. Vergi paylarından gelen gelirler bu çerçevede. Geçtiğimiz sene yapılan toplu sözleşmelerde işçi ücretleri fevkalade yükselmiş, buna karşılık bütçede öngörülen gelirler karşılığını bulamayınca sıkıntı ortaya çıkmıştır.

Mali sıkıntının önemli nedeni geçen yıl çıkan Vergi Kanunu yüzünden emlak vergisi gelirlerinde meydana gelen azalmadır. Vergiler genelde düşünce bize ayrılan pay da düştü. Genel düşüş sebebiyle merkezi yönetim de sıkıntıya girmiştir. Bunu aşmak için mahalli yönetimlere giden payları da kısma yoluna gitmişlerdir. Yani biz iki kere kısılmış durumdayız. Tahmin ediyorum bunları aşacağız. Merkezi Hükümet’le de iyi ilişkiler kurulacağına inanıyorum. Sayın Başbakan’ın yaklaşımlarını, sosyal barış çağrılarını olumlu buluyorum. Bu yaklaşım, yerel yönetimlere de yansıyacaktır. Kendilerinden de randevu talep ettim, ziyaret edeceğim. Başbakan yardımcılarını da ziyaret edeceğim. İlgili bakanlarımızla da görüşmeyi düşünüyoruz. Telefon görüşmelerinden de olumlu sinyaller aldım. Bu dönem çok ılımlı, olumlu ve hizmetlerin beraber üretildiği bir dönem olacaktır.’’

Mali darboğazı aşmak için bir dizi önlem alındığını, yeni mali kaynaklar arandığını belirten Gürtuna, önümüzdeki birkaç ay içinde bu güçlüğü aşacaklarına inandığını söyledi. Gürtuna şöyle konuştu:

‘‘Harcamalarda öncelik olanları ortaya koymaya çalışıyoruz. Acil öncelikli olana devam diyoruz, diğerlerini de sıraya koyuyoruz. Eleman fazlası varsa, eksik taraflara kaydırmayı düşünüyoruz. Daha az emek, zaman ve para harcayarak, daha çok hizmeti nasıl üretebiliriz? Bunu ortaya koyuyoruz. Çok büyük kaynak ayırmaksızın yapılması gereken hizmetleri ortaya çıkartmaya gayret ediyoruz. Bir de kaynak geliştirme faaliyetlerimiz var. İnşallah kısa zamanda kredi ve hibe temini, taşınmazlarımızın değerlendirilmesiyle birkaç ay içinde kaynak sıkıntısını aşacağız. Bu zaman zarfında hizmette bir aksama olmayacak. Yeni projelerimizi de hazırlıyoruz’’.

Büyükşehir’in darboğazdan çıkabilmesi, önemli sorunların çözümü ve dev projelerin tamamlanabilmesi için Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den destek talebinde bulunduğunu belirten Gürtuna, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanımız’dan 20’ye yakın isteğimiz oldu. Maddeler halinde sıraladık. İsteklerimizin başında mali konular gelmektedir’’ dedi.

Tüpgeçişi üç yılda bitiririz

Cumhurbaşkanı Demirel’den, İstanbulla ilgili bazı projelerin öncelikle ele alınması ve gerçekleştirilmesi konusunda da destek talebinde bulunduğunu belirten Gürtuna, ‘‘Boğaz Tüpgeçişi inşaatına hükümetin bir an evvel başlamasını arzu ediyoruz. Hükümetin imkanı yoksa, ekipleri yetmiyorsa, bu konuda yetişmiş ekiplerimizin olduğunu ifade ettik.

Projeyi devralırsak, süratle başlarız ve 3 senede bitiririz. O-1 ortasından geçecek raylı sisteme de izin verilmesi halinde, onu da 1-2 senede bitiririz. Yine 2-3 senede Ümraniye-Dudullu-Üsküdar hattının en azından bir kısmını devreye koyarız. Tüpgeçişle de bunlar entegre olduğu zaman Avrupa Yakası ile Anadolu Yakası arasında çok yakın bir geçiş imkanı ortaya çıkar. Trafik problemi Boğaz’da halledilir’’ dedi.

Metroya destek

Diğer ülkelerde metro gibi büyük yatırımların merkezi yönetimlerce finanse edilmesine karşın, İstanbul Metrosu’nun, belediyenin mali kaynaklarıyla gerçekleştirildiğini vurgulayan Gürtuna, hükümetin kredi temini ve hazine garantisi gibi konularda desteği ile en geç 4 yılda İstanbul’un raylı sistem ağıyla örüleceğini ileri süren Gürtuna sözlerini şöyle tamamladı:

‘‘Metro yatırımlarına destek istiyoruz. Kaynaklarımızla yaptığımız Taksim-Yenikapı hattı ile Otogar-Mahmutbey ve Yenibosna-Havaalanı kazı inşaat çalışmaları için kredi bulunamıyor. Kazı inşaat olduğu için yurtdışı krediler olmuyor. Hiç değilse bu çalışmalarda hükümet destek versin, süratle bitirelim. Kalan kısmını da krediyle tamamlayalım. 2-3 senede tamamını işler hale getirelim. İstanbul en geç 4 sene zarfında raylı sistemlerle örülü bir şehir haline gelir.’’

Mali konularda talepler

1- ‘Vergi paylarının arttırılması veya İstanbul’da toplanan KDV’nin belediyeye bırakılması.

2- Maliye paylarından kesinti yapılmaması. En azından 6 ay, kriz atlatılıncaya kadar hiç kesinti yapılmaması, normal ödemenin yapılması.

3- Projeler için alınan kredilere Hazine garantisinin verilmesi.

4- İDO'nun deniz otobüslerinin çok önemli bir gider kalemini oluşturan yakıt için gümrüksüz yakıt verilmesi. Bu durumda deniz otobüslerinin fiyatını yarı yarıya ucuzlaması mümkün. Böylece deniz taşıtlarını tercih eden insan sayısı artacağı için kara ulaşımı da biraz hafifler’.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!