Güroymak'ta ‘Norşin' heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Güroymakta ‘Norşin heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2009 17:13

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün Bitlis ziyareti sırasında Güroymak İlçesi için kullandığı ‘Norşin’ ismi ilçede heyecanla karşılandı.

Belediye Başkanı DTP'li Mehmet Emin Özkan, Kürt açılımının tartışıldığı bugünlerde Cumhurbaşkanı'nın bu açıklamalarından son derece memnun olduklarını, 1960'lı yıllarda köy ve mezra isimlerinin değiştirilmesine ilişkin kanun ile birlikte ‘Norşin' olan yerleşim yerinin isminin ‘Güroymak' olarak değiştirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasında Bitlis'in Güroymak İlçesi'nden ‘Işığın yeşerdiği yer', ‘Şenlik' anlamlarına gelen eski adı ‘Norşin' olarak telaffuz etti.

Büyük yankı uyandıran bu gelişme Güroymaklılar'ı da heyecanladırdı. Cumhurbaşkanı Gül'ün ‘Norşin' telefuzundan cesaret alan Güroymaklılar, ilçenin isminin değiştirilmesini istedi. Güroymak Kaymakamı Rıfat Altan, ilçenin çok eski tarihe sahip olduğunu belirterek, “Güroymak ilçemiz, Hititler'den başlayıp, Osmanlı İmparatorluğu'na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Geçmişte Erentepe Mahallesi'nde başlayan yerleşim yerine ‘Norşin' ismi verilmiş. Zamanla ilçenin gelişmesi ile birlikte ismi Güroymak olarak değiştirilmiştir” dedi.

Belediye Başkanı DTP'li Mehmet Emin Özkan, halkın Güroymak ismini telefuz etmekte bile zorluk çektiğini belirterek, bu açılımın ‘Norşin' ismini geri almak için fırsat olduğunu söyledi. Özkan, “Halkımız ‘Güroymak' ismini hala benimsemiş değil. Telafuzunda bile zorlanan halkımızın büyük kısmı ismin yeniden Norşin olmasını istiyor. Norşin isminin neden değiştirildiğini de bilmiyoruz. Norşin isminin yeniden gündeme gelmesinden dolayı memnunuz. Halkımız, Sayın Cumhurbaşkanımızı ilçemizde büyük coşkuyla karşılamıştır. Bu da Cumhurbaşkanımıza ilham olmuş ve Bitlis'teki konuşmasında ilçemizin eski ismi ‘Norşin'i kullanmıştır. Cumhurbaşkanının burada ‘Norşin’ olarak hitap etmesi bu bölgedeki bazı beklentileri de su yüzüne çıkarmıştır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!