Gürcistan'ı ilk tanıyan Türkiye'dir

Güncelleme Tarihi:

Gürcistanı ilk tanıyan Türkiyedir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2005 09:57

Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Şevki Mütevellioğlu, Gürcistan'ın ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Türkiye ve Gürcistan'ın iyi ilişkilerinin Acaristan'a da yansıdığını söyledi.

Mütevellioğlu, Gürcistan'a bağlı Acaristan Özerk Cumhuriyeti'nin Başkenti Batum'un çok ayrıcalıklı bir yer olduğunu belirtti.

Batum'un coğrafi olarak Türkiye'ye çok yakın olduğunu ifade eden Başkonsolos Mütevellioğlu, şöyle konuştu:
“Batum sınıra 16 kilometre mesafede. Aynı zamanda tarihi, kültürel, dini ve etnik olarak da iki toplum birbirine çok yakın. Burada yaşayan çok sayıda Türk ve Müslüman var. Türkiye'de de başta Artvin olmak üzere çok Gürcü var.”
Gürcistan'ı ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Mütevellioğlu, “Tanımanın ardından Türkiye Gürcistan'a önemli yardımlar yaptı. Türkiye ve Gürcistan'ın bu iyi ilişkileri, Acaristan'a da yansıdı” dedi.

Sarp Sınır kapısının her geçen gün daha da hareketlendiğini ifade eden Mütevellioğlu, şunları söyledi:

“Sarp Sınır Kapısı'ndan yaz aylarında günde ortalama 3 bin 500 kişi giriş çıkış yapıyor. Acaristan Özerk Bölgesi turizmde çok hareketli. Türkiye'den çok fazla turist geliyor. 2006'da her iki tarafın başbakanlarının girişimiyle vize uygulamasının 3 ay süreyle kaldırılması planlanıyor. Böylece iki ülkenin vatandaşları daha rahat gidip gelebilecek. Bunun da ilişkilere olumlu yansıyacağını tahmin ediyoruz. Bu gelişmeler doğrultusunda geleceğe çok olumlu bakıyoruz.”

İki hafta önce Acaristan'da büyük bir sel felaketi yaşandığını dile getiren Mütevellioğlu, “Felaketin ardından Türk Kızılay'ı buraya yardım elini uzattı. Bu da Türkiye'nin buraya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir” diye konuştu.
Batum Havaalanı'nın modernizasyonunu da bir Türk firmasının üstlendiğini anlatan Mütevellioğlu, şöyle devam etti:
“Havaalanı yapıldıktan sonra birçok Türk firması buraya sefer düzenlemeyi planlıyor. Bu da iki ülke arasında daha çok insanın gidip gelmesi anlamını taşıyor. Yerel makamların Türk işadamlarına açık bir desteği var.

Ben herkesi buraya davet ediyorum. Öncelikle görmeye gelsinler. Buraya geldiklerinde Batum'u çok beğenecek ve seveceklerdir. Aynı zamanda buraya çok katkı yapacaklarına inanıyorum. Hem turizm alanında hem de öğrencimiz ve işadamımızla burada daha fazla olmamız gerekiyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!