Gürcistan: Güney Osetya'daki Rus askeri sorumsuz

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan: Güney Osetyadaki Rus askeri sorumsuz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 15:55

Gürcistan hükümeti, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki sorunlu bölgede görevli Rus barış gücü askerlerini sorumsuz davranışlarda bulunmakla suçladı.

Haberin Devamı

Parlamento Başkanı Nino Burcanadze, Tiflis'te temaslarda bulunan Ukrayna Güvenlik Sekreteri Anatoli Kinah ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Rus barış gücü askerlerinin bölgede kışkırtıcı ve sorumsuz davranışlarda bulunduğunu kaydetti. Rus askerlerinin bölgede köylülerle tartışmaya girmesinin sorumluluklarını ne kadar yerine getirdiğini bir kez daha gösterdiğini söyleyen Burcanadze, “Rusya ile dostane ve sıcak ilişkilerini sürdürmek için çaba harcadıklarını, ancak bu yönde tek taraflı adım atmaya daha fazla devam edemeyeceklerini” belirtti.

Savunma Bakanı Irakli Okruaşvili de açıklamasında, bölgede yaşanan son olayın Rus barış gücü askerlerinin buradan çıkartılmasını zorunlu hale getirdiğini belirterek, “Rus barış gücü yasadışı hareketleriyle büyük terbiyesizlik yaptı” dedi.
Okruaşvili, sivil araca çarpan Rus barış gücüne ait askeri aracın, sivil aracın tamir edilmesi ve ortaya çıkan zararın karşılanması halinde iade edileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Ulusal Güvenlik Genel Sekreteri Kote Kemularya da “Rus barış gücü askerlerinin yasadışı hareketleriyle bölge güvenliğini tehlikeye soktuğunu” ifade etti. Kemularya, hükümetin Güney Osetya'daki sorunlu bölgede bulunan Rus barış gücü askerlerinin görev ve sorumluluklarına ilişkin hazırladığı raporu parlamentoya sunacağını bildirdi.

“RUS ASKERİ KIŞKIRTILIYOR”

Bu arada Güney Osetya lideri Eduard Kokoeti yaptığı açıklamada, bölgede görevli Rus barış gücü askerlerinin Gürcistan hükümeti tarafından kışkırtıldığını iddia etti.

Gürcistan yönetiminin, yaşanan gerginliği fırsat bilerek sorunlu bölgeye ek asker sevk ettiğini öne süren Kokoeti, taraflar arasında bulunan tüm anlaşmaların ciddi şekilde ihlal edildiğini kaydetti.

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerden sorumlu Devlet Bakanlığı ise bölgeye ek asker sevk edildiğini yalanladı. Güney Osetya'daki sorunlu bölgede Gürcülerin yaşadığı Kehvi köyünde, Rus barış gücü askerlerine ait askeri aracın kaza yapması sonucu uzun süren gerginlik yaşanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!